Εκτύπωση

Γιατί να μάθει το παιδί μου από μικρό ξένες γλώσσες?

Συγγραφέας: Χριστίνα Πιλαφτσή.... Δημοσίευση στη κατηγορία Άρθρα αναγνωστών

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

languagesΣτις μέρες μας ίσως περισσότερο από ποτέ είναι σημαντική και αναγκαία η επαφή των παιδιών σε μικρή ηλικία με τις ξένες γλώσσες. Η καθημερινότητα όλων μας, ακόμη και των πολύ μικρών παιδιών είναι όλο και πιο συχνά πολυπολιτισμική και πολύγλωσση.

Τα παιδιά σήμερα αντιλαμβάνονται την πολυγλωσσία μάλλον ως κανονικότητα και διαισθάνονται και τα ίδια ότι η εκμάθηση γλωσσών είναι χρήσιμη.

Πολλοί παράγοντες καθορίζουν ποιες ξένες γλώσσες θα μάθουν οι πολίτες μιας χώρας. Κυρίως οι παράγοντες είναι πολιτικοί, οικονομικοί, πολιτιστικοί και κοινωνικοί. Οι πολιτικο-οικονομικοί παράγοντες καθορίζουν την αναγκαιότητα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών που κρίνονται απαραίτητες για την εκπαίδευση, τις σπουδές και την εργασία.

Στις μέρες μας είναι συνηθισμένο να αναζητούν πολλοί νέοι άνθρωποι ευκαιρίες εργασίας ή να επιλέγουν σπουδές, βασικές ή μεταπτυχιακές στο εξωτερικό.

Πολιτιστικοί και κοινωνικοί λόγοι αποδεικνύουν ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών

έχει θετικές επιδράσεις στην διαμόρφωση της ατομικής μας ταυτότητας. ¨Ανοίγει την ματιά μας¨ για το τι σημαίνει ¨διαφορετικό¨ και ¨ξένο¨ και με αυτό τον τρόπο γνωρίζουμε καλύτερα την εθνική μας ταυτότητα, αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα του άλλου μέσα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Μαθαίνοντας δύο ή και περισσότερες γλώσσες μαθαίνουν τα παιδιά να σκέφτονται σε πολλές γλώσσες, να βιώνουν την πολλαπλότητα και παύουν να είναι δέσμια μιας μονολιθικής ταυτότητας.

Και για ψυχοπαιδαγωγικούς λόγους όμως κρίνεται αναγκαία η εκμάθηση ξένων γλωσσών ακόμη κι απ τις πρώτες τάξεις του δημοτικού ή και του νηπιαγωγείου. Η περιέργεια, η ανάγκη για επικοινωνία, η ικανότητα για μίμηση και η ικανότητα στην σωστή άρθρωση που έχουν οι μικροί μαθητές συμβάλλουν μοναδικά στο να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για την εκμάθηση κι άλλων ξένων γλωσσών στο μέλλον με ταχύτητα και ευκολία. Τους προσφέρει επίσης την δυνατότητα να αναπτυχθούν πολύπλευρα και βοηθάει θετικά στην μάθηση γενικότερα. Έχει παρατηρηθεί πόσο θετικά αντιδρούν οι μικροί μαθητές στους καινούριους ήχους, στα ακούσματα της ξένης γλώσσας, στις νέες λέξεις και με πόσο ενδιαφέρον αλλά και ευκολία τα προσλαμβάνουν.

Είναι δε ιδιαίτερα χρήσιμο το αποτέλεσμα της έρευνας του πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ που λέει ότι η γνώση μιας ή δυο ξένων γλωσσών δίνει ώθηση στη δύναμη του μυαλού. Με λίγα λόγια η γνώση ξένων γλωσσών κάνει τον άνθρωπο πιο έξυπνο, συμβάλλει στη βελτίωση ικανοτήτων όπως η προσοχή και η μνήμη ενώ είναι και όπλο για την καταπολέμηση της άνοιας.

Για την επιλογή της ξένης γλώσσας οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τον τρόπο εκμάθησης της γιατί παίζει αποφασιστικό ρόλο και για τις γλώσσες που θα ακολουθήσουν. Κατά την διαδικασία εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας και πολύ περισσότερο σε μικρή ηλικία πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη το γεγονός ότι τα παιδιά αντιδρούν και μαθαίνουν σύμφωνα με το προσωπικό τους περιβάλλον και την ατομική τους ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός του μαθήματος πρέπει να ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις, τις δυνατότητες και τις ανάγκες του κάθε παιδιού, αλλά και του κάθε μαθητή γενικότερα.

Κυρίως τα μικρά παιδιά χρειάζονται εξηγήσεις με συγκεκριμένα παραδείγματα για να καταλάβουν. Για να μαθαίνει λοιπόν ένα παιδί με επιτυχία και η γνώση αυτή να του δίνει χαρά, πρέπει οι μαθησιακές δραστηριότητες και διαδικασίες να συνδέονται με πραγματικές καταστάσεις και να απαιτούν συμμετοχή και δράση.

Πολλές φορές οι γονείς ανησυχούν ότι πιθανόν να υπερφορτώνουν τα παιδιά τους με πνευματικές δραστηριότητες όπως αυτή της εκμάθησης ξένων γλωσσών αντί να παίζουν ή να ασχολούνται περισσότερο με τον αθλητισμό. Όμως όταν η διαδικασία της μάθησης γίνεται με παιγνιώδη τρόπο όπως τραγούδια, βίντεο, κινητικά παιχνίδια, παιχνίδια ρόλων, ζωγραφική και οι μέθοδοι διδασκαλίας αποσκοπούν στην ανάπτυξη της έκφρασης και της αυτενέργειας τότε ο μικρός μαθητής όχι μόνο δεν κουράζεται αλλά πραγματικά χαίρεται να συμμετέχει στο μάθημα!

Βιβλιογραφία: Οδηγίες της Νυρεμβέργης για την εκμάθηση ξένων γλωσσών σε μικρή ηλικία Beate Widlok, Ana Petravic', Helgi Org, Rodica Romcea

Share

2009©Kavalacity.net