Εκτύπωση

Για τη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ

Συγγραφέας: Άννα Ουζούνη.... Δημοσίευση στη κατηγορία Άρθρα αναγνωστών

Σας άρεσε το άρθρο?
(5 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

eopyy2Δουλεύω στο χώρο της ψυχικής υγείας, αρκετά χρόνια και αναρωτιέμαι γιατί στο site σας δεν έχει γράψει κανείς τίποτε τόσο καιρό για τη στάση πληρωμών που έχει επιβάλλει ο χρεωκοπημένος, άμα τη γενέσει του, ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες παρόχους υγείας? Ας το κάνω λοιπόν εγώ...

Όπως γνωρίζετε, καθώς το κράτος δε διαθέτει αρκετές κλίνες, έχει δώσει άδεια λειτουργίας σε ιδιωτικές κλινικές εδώ και 40 με 50 χρόνια τουλάχιστον. Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν οι κλινικές αυτές με συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία κι έτσι μπορούσε ο ασφαλισμένος να νοσηλευτεί όσο διάστημα χρειαζόταν, χωρίς να πληρώνει ο ίδιος, καθώς το ΙΚΑ τουλάχιστον, πλήρωνε με καθυστέρηση λίγων ημερών!! το νοσήλιο του. Ο ΟΓΑ καθυστερούσε μήνες ή και χρόνια αλλά οι κλινικές μπορούσαν να επιβιώσουν έστω και με το νοσήλιο των 50 ευρώ/μέρα που έδινε τότε το ΙΚΑ. Αυτό ήταν εξαιρετικά χρήσιμο ιδιαίτερα για την περιοχή της Αν Μακεδονίας και Θράκης που μένω εγώ, καθώς ο πληθυσμός στους γύρω νομούς

δεν έχει χρήματα να πληρώσει για ένα τέτοιο νοσήλιο και όσον αφορά τους ψυχιατρικούς ασθενείς ήταν μια επιπλέον ανακούφιση ειδικά για κείνους που ήταν επικίνδυνοι ή δυσπροσαρμοστικοί προς την κοινωνία.

Από τότε λοιπόν που ξεκίνησε ο ΕΟΠΥΥ τη «λειτουργία» του, οι πληρωμές βεβαίως καθυστερούσαν, ωστόσο υπήρχαν, κι έτσι η κλινική πλήρωνε τα ένσημα, το ΦΠΑ, τους προμηθευτές της, το φόρο ή το χαράτσι της Οι εργαζόμενοι περιμένουμε να πληρωθούμε 3 και 4 μήνες αλλά έστω πληρωνόμαστε.

Τα ταμεία που αντικατέστησε ο ΕΟΠΥΥ, βεβαίως χρωστάνε αρκετά εκατ ακόμη, λεφτά που θα ήταν μια ανάσα αν δίνοταν στις κλινικές, ωστόσο αυτά τα ελπίζουμε από τη «δόση» των 31 δις (ποιος παπάς και ποιος κουμπάρος?)

Και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε προχτές όταν ο κύριος Σαλμάς ανακοίνωσε ότι ουσιαστικά καταλύει τις συμβάσεις με τις κλινικές, αφού θα δίνει μόνο το 50% του νοσηλίου των 40 ευρώ !!!! για κάποια ταμεία και για τον ΟΓΑ μόνο το 10% !!!! .Δηλαδή ζητάει το υπουργείο ή να ζήσει μια κλινική, με 80 εργαζομένους και λειτουργικά έξοδα 200.000 ευρώ το μήνα, με κόστος 600 ευρώ /μήνα ανά ασθενή, ή να μετακυλήσει το κόστος στους συγγενείς και να πληρώνουν από 600 έως 1000 ευρώ το μήνα για τους ασθενείς τους. Πού θα βρει ο πολύπαθος αγρότης ή ο μικροεπαγγελματίας αυτά τα λεφτά ??? ο συγγενής δηλ του ψυχασθενούς που έχει ήδη ταλαιπωρηθεί μέχρι τώρα λόγω της ίδιας της ασθένειας.

Φυσικά οι κλινικές θα κλείσουν. Και δε μιλάω για τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα γίνουν και αυτοί απλά ποσοστά στην ανεργία. Τους χιλιάδες ψυχικά αρρώστους που κάποιοι θα γυρίσουν στις οικογένειες, που κάποιες φορές δε τους θέλουν, και κάποιοι θα πεταχτούν στο δρόμο, ΤΙ ακριβώς σκέφτεται να τους κάνει ο κ. Σαλμάς ???

Φαντάζεστε τι θα γίνει αν έχουμε, εκτός από όλους τους άλλους και ψυχικά αρρώστους άστεγους? Αυτό είναι το κράτος Πρόνοιας? Γιατί αλήθεια τα ΜΜΕ δε γράφουν τίποτα, πάρα μόνο αν σπάσει κάποια πόρτα ή τραμπουκίσει κάποιος ???

Share

2009©Kavalacity.net