Εκτύπωση

Θα κλείσετε;

Συγγραφέας: Έλενα Παντέλου.... Δημοσίευση στη κατηγορία Άρθρα αναγνωστών

Σας άρεσε το άρθρο?
(4 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

closedΑυτή η ερώτηση νομίζω είναι που πλέον επικρατεί αν όχι σε όλους, στους περισσότερους επαγγελματικούς χώρους. Αν η απάντηση είναι «ναι δυστυχώς» και είσαι καταναλωτής απλά σε κάνει και αισθάνεσαι λίγο καλύτερα γιατί και κάποιος άλλος είναι στην ίδια κατάσταση με σένα, ή λίγο χειρότερα, γιατί θα σε ξεβολέψει από την καθημερινή σου ρουτίνα για λίγο καιρό. Μέχρι να βρεις το επόμενο κατάστημα που είτε θα είναι κοντά στο σπίτι σου είτε θα νομίζεις πως θα έχει καλύτερες τιμές.

Αν όμως η απάντηση είναι όχι, δημιουργεί καινούργια ερωτηματικά τα οποία δεν ντρέπονται να βγούνε προς τα έξω, να σε προσβάλουν, να σε εκνευρίσουν και να αρχίσεις να αμφιβάλεις για τις ικανότητες σου και τον χαρακτήρα που πρέπει να κρατήσεις. Γιατί το μαγαζί είναι άδειο;

Διατηρώ μια μικρή επιχείρηση, προσπαθώ να κρατήσω ισορροπίες κάθε μέρα σε μία πολύ μικρή και κλειστή κοινωνία. Οι δυσβάστακτοι φόροι, τα λειτουργικά έξοδα αλλά και το γεγονός πως όλοι έχουμε μια οικογένεια και σπίτι να στηρίξουμε, όσο να' ναι θα έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι το μαγαζί όσο γεμάτο ήταν για παράδειγμα το καλοκαίρι.

Ένας λόγος είναι αυτός.

Ο πιο βασικός λόγος όμως είναι ο ίδιος ο καταναλωτής. Ο ίδιος ο καταναλωτής λοιπόν έχει την δύναμη και να σε δικάσει, αλλά και να σε καταδικάσει. Όταν η τσέπη μας ως καταναλωτές είναι άδεια, και τα μόνα πράγματα που έχουμε στο ψυγείο είναι λίγο τυρί, βούτυρο, απαραίτητο το γάλα, πως περιμένουμε ο επαγγελματίας να έχει γεμάτο το ράφι με τις σπέσιαλ σάλτσες γκουρμέ, αφού το μόνο πράγμα που μπορεί πλέον τα ανανεώσει είναι το τυρί, το βούτυρο και το γάλα. Μας ξενίζει να βλέπουμε άδειο το ντουλάπι μας, μας ξενίζει να βλέπουμε άδειο το μαγαζί της γειτονιάς μας αλλά λατρεύουμε να επισκεπτόμαστε τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Όχι ότι θα πάρουμε κάτι έξω από τα συνηθισμένα ψώνια μας. Απλά νιώθουμε ότι μας γεμίζει αυτή η πλαστή ευμάρεια, και κατασκευασμένη οικονομία. Όλα είναι τόσο ωραία εκεί μέσα. Και δεν σε ενοχλεί κανείς όσο κάνεις την βόλτα σου, ένας τρόπος αποδεκτής ψυχαγωγίας σήμερα.

Όταν ξεμείνεις από λεφτά, γιατί κάποια στιγμή θα ξεμείνεις, θα θυμηθείς το μαγαζάκι της γειτονιάς σου. Ο μαγαζάτορας θα δείξει κατανόηση, γιατί τα ίδια περνάει και αυτός ίσως και σε μεγαλύτερη κλίμακα, και θα σε αφήσει να πάρεις βερεσέ, το γάλα, το ψωμί, ένα γλυκάκι για το παιδί σου- δύο θα σου δώσει. Τότε το εκτιμάς το μαγαζάκι της γειτονιάς. Σε καταλαβαίνει. Όταν δεν έχεις λεφτά. Όταν έχεις όμως δεν μπορείς να καταλάβεις εσύ με την σειρά σου. Ότι δεν είναι ευγενικό και καθόλου ενθαρρυντικό να ρωτάς. Θα κλείσετε;

Share

2009©Kavalacity.net