Εκτύπωση

Για την Χρυσούλα...

Συγγραφέας: Μπάμπης Γαμβρέλης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Άρθρα αναγνωστών

Σας άρεσε το άρθρο?
(6 ψήφοι, μέση τιμή 3.83 από τα 5 αστέρια)
xrisoulaΜπορεί το παραπολιτικό ενδιαφέρον των Δημοτικών Εκλογών να εστιάζεται συνήθως στις «πρωτιές» των ψηφοδελτίων, μπορεί οι «πεντάδες» της κορυφής να τροφοδοτούν πλείστους όσους σχολιασμούς (από ευτράπελους έως κακεντρεχείς) αλλά μερικές φορές, αρκεί ένα όνομα από την «ουρά» του ψηφοδελτίου για να «σημαδέψει» το ήθος και την ποιότητα μιας ολόκληρης παράταξης.

Το όνομα που (στην κυριολεξία) «κατεδάφισε» τον «πολιτιστικό μύθο» της «Ανοιχτής Πόλης» και ακύρωσε όλη τη «ρητορική της ευαισθησία» (που αδιακρίτως και κατά κόρον πρόβαλε προεκλογικά ο Κωστής Σιμιτσής) ήταν αυτό της Χρυσούλας Βακιρτζή.

Το είπα και προεκλογικά. Η υποψηφιότητα της Χρυσούλας υπερέβαινε τα στενά όρια ενός ψηφοδελτίου. Για τους περισσότερους δε, ήταν ο υπέρτατος συμβολισμός. Και ως τέτοιος, όχι απλά έπρεπε να «προστατευτεί», αλλά να «ανέβει βάθρο». Να εκλεγεί. Να τιμηθεί και να πρωτεύσει! Κι αν οι παρουσίες της στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν (εκ των πραγμάτων) δύσκολες, δε χάλασε δα και ο κόσμος. Ας ήταν και μερικές φορές «κενή» η θέση της. Έστω και έτσι, η απουσία της θα νοηματοδοτούσε ένα καινούριο «τοπικό συναίσθημα», μία νέα φωτεινή αντίληψη για το τι σημαίνει ανθρώπινη δύναμη, πολιτισμός και δημιουργία.

Στην πλάτη της Χρυσούλας όμως «παίχτηκε» η πιο άγρια και άγαρμπη πολιτική εκμετάλλευση. Η παρουσία της προβλήθηκε μέσα από έναν ιδιότυπο «επικοινωνιακό οίκτο» που ακύρωνε συνεχώς την πνευματική της προσωπικότητα και τον τιτάνιο μοναχικό και ψυχικό της αγώνα. Και κάπως έτσι, ξεδιάντροπα και ανερυθρίαστα, την έριξαν στην προεκλογική αρένα με συνυποψήφιούς της τους «λύκους» και τα «αγρίμια». Ποιος να γυρίσει να κοιτάξει και να νοιαστεί για τη Χρυσούλα; Εκείνοι που «καίγονταν» για το ατομάκι τους; Οι παλιές και οι νεοφώτιστες ΕΓΕς; Ή οι άλλοι που μέσα σε μία νύχτα βρέθηκαν από την αφάνεια και τη μετριότητα στα πόστα και την εξουσία; Χωρίς κοινωνικό έρμα, χωρίς μέτρο, χωρίς φραγμούς… Γι’ αυτό και ακατόρθωτο, μέσα σε δύο μήνες να μετατραπεί η τοπική νομενκλατούρα σε Ήθος. Η «πολιτική σαχλαμάρα» σε Παιδεία. Ο «πολτός» σε Πρόσωπο.

Στην περίπτωση της Χρυσούλας Βακιρτζή, αυτός που εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ήταν ο ίδιος ο Κωστής Σιμιτσής. Αυτός είναι ο κύριος υπεύθυνος για τον τρόπο με τον οποίο την «άδειασαν» και την «έκαψαν». Γιατί, δικιά του ήταν η επιλογή της συμμετοχής της στο ψηφοδέλτιο και δικιά του (εξ ολοκλήρου) θα έπρεπε να ήταν και η «ευθύνη της προστασίας».

Αλλά, τι ψάχνω θα μου πείτε. Εδώ πρώτος είναι ο Μιχαλάκης…

Υ.Γ.: Το κείμενο αυτό γράφτηκε «ερήμην» του εκλογικού αποτελέσματος της δεύτερης Κυριακής. Νομίζω όμως, πως μικρή σημασία έχει η έκβασή του…
 

Share

Σχόλια  

 
#1 ΑΠ: Για την Χρυσούλα...Χρυσούλα Βακιρτζή 27-05-2014 02:53
Ρωτώ ευθέως. Τι παραπάνω θα έκανε για τη Χρυσούλα ο Βέρρος, που έδωσε υπόσχεση στον Τόλη πως θα επικοινωνούσε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο με μήνυμα μαζί μου και δεν το έκανε ποτέ;; Αν ερχόταν το μήνυμα θα ήμουν με τον Αρη, που περίμενε να βγάλει φτερά η Χρυσούλα και να παραστεί στις προεκλογικές σας συγκεντρώσεις, όπου με καλούσε να του δώσω τη χαρά της παρουσίας μου. Αλλά πώς να πήγαινε αλήθεια Μπάμπη και ποιος αδειάζει ποιον;; Δεν ήθελα να μιλήσω και θα χαρώ να μη σβηστεί το σχόλιό μου...Σας ευχαριστώ όλους, μα ότι πούμε είναι όψιμο και εκ των υστέρων -μην κάνετε τη Βακιρτζή σάκο του μποξ, για να βαράτε τον Κωστή Σιμιτσή. Τον ρίξαμε. Ως εδώ. Φτάνει. Nα προσθέσω ακόμη, ότι η αρχισυνταξία της εφημερίδας που συνεργάστηκα για δεκαετίες. υποσχέθηκε ΑΤΥΠΑ ότι θα αναλάμβανε την προεκλογική μου καμπάνια.. ΑΤΥΠΑ. Δεν έγινε τίποτα. Πήρα πολλά ΑΠΌ ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΊΑ, ΉΤΑΝ ΔΎΣΚΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΉΚΕΣ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ,
 
 
#2 ΑΠ: Για την Χρυσούλα...Χρυσούλα Βακιρτζή 27-05-2014 05:45
Επίσης, υπήρχε ετοιμοπόλεμος υπεύθυνος άνθρωπος, επιλεγμένος από εμένα, που θα με εκπροσωπούσε στο δημοτικό συμβούλιο όταν δεν μπορούσα για τον άλφα ή βήτα λόγο να παραστώ εγώ η ίδια.. Συνεπώς. αρκούσε κάποιοι συμπολίτες μου να στηρίξουν την προσωπικότητα και το έργο ή όνομα που μπορεί να προσφέρει η Βακιρτζή και όχι το βαριόμοιρο καημένο -όπως άθελά σας με παρουσιάζουν δυστυχώς αυτές οι αναρτήσεις -εκ του μακρώθεν!
Λέτε να είμαι διανοητικά καθυστερημένη, που να παιζόταν χοντρά παιχνίδια στην πλάτη μου και να καθόμουν με σταυρωμένα χέρια;; Πήρα 81 σταυρούς, τη στιγμή που άλλοι γνωστοί, με δυνατότητα κίνησης επιικοινωνίας έλαβαν 38 ή 132...Κι αν επιθυμούσα ενημέρωση, ηθική ατήριξη από άνθρωπο εμπιστοσύνης μου, φρόντισα να μην ενοχλήσω κανέναν. αφού σ' αυτές τις εκλογές φτάσαμε φίλος να συναντά ή να πέφτει πάνω σε φίλο στην πλατεία ομιλίας αντίθετων παρατάξεων και να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ο εις τον άλλον!
Η καθυστερημένη κουλτούρα μιας κοινωνίας κάνει τελικά τον ανάπηρο ανάπηρο! Κι αφού θέλουμε να είμαστε πιστοί εκ πρωιμίου σε τέτοιες αντιλήψεις, είμαστε οι επιλογές μας. Καλό θα ήταν να ερωτηθώ γι' αυτήν την εμπειρία μου ή κάποιος να μου πάρει μια συνέντευξη -θα το ήθελα πολύ όταν κατασιγάσουν τα πράγματα.
Ναι, έγιναν λάθη, όμως η νέα δήμαρχός μας τονίζει "ουδείς άσφαλτος" και ο δε Σιμιτσής "εφόσον κινούμαστε, δεν αποφεύγουμε και τη φθορά..."

ΣΥΜΠΑΘΑΤΕ ΜΕ, ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ Μ' ΑΓΑΠΑΤΕ, ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΌΥ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΥΣΟΥΛΑ!!!

ΥΠΟΓΡΑΦΉ,
Χρυσούλα, η Οριάνα Φαλάτσι της Καβάλας...... ;)
 
 
#3 ΑΠ: Για την Χρυσούλα...Τόλης Βουρβουτσιώτης 27-05-2014 06:30
Παράθεση:
Ρωτώ ευθέως. Τι παραπάνω θα έκανε για τη Χρυσούλα ο Βέρρος, που έδωσε υπόσχεση στον Τόλη πως θα επικοινωνούσε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο με μήνυμα μαζί μου και δεν το έκανε ποτέ;
Γι' αυτή την "μη επικοινωνία" θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν οτι ο Βέρρος είχε ήδη ενημερωθεί από εμένα οτι είχεις αποδεχτεί την πρόταση του Κωστή να κατεβείς μαζί του στις εκλογές. Αρκετούς μήνες πριν. Κι απ' ότι θυμάμαι ζήτησα συγνώμη κι απ' τους δύο για τούτη μου την "εμπλοκή", αλλά δεν ήταν κάτι που το έβγαλα από το μυαλό μου, σωστά? Και πιθανώς -μάλλον ο ίδιος ο Βέρρος πρέπει να απαντήσει, βλέπεις μαθαίνω και δεν απαντώ πια για άλλους- να θεώρησε οτι δεν πρέπει να σε πιέσει, και να σεβαστεί τις αποφάσεις σου. Τι θα έκανε παραπάνω δεν ξέρω, ξέρω όμως και στο λέω με σιγουριά οτι οι συγκεκριμένοι 81 που σε ψήφισαν τώρα, δεν θα σε ψήφιζαν...
Παράθεση:
...και θα χαρώ να μη σβηστεί το σχόλιό μου...
Τώρα πέφτω από τα σύννεφα... και τσακίζομαι! Δεν έχω σβήσει σ΄αυτό το site σχόλια χρυσαυγιτών που με βρίζουνε,, φονταμενταλιστώ ν χριστιανών που με "ψυχαναλύουν", και θα σβήσω δικό σου??
 
 
#4 ΑΠ: Για την Χρυσούλα...Χρυσούλα Βακιρτζή 27-05-2014 07:07
Παραθέτοντας Τόλης Βουρβουτσιώτης:
Παράθεση:
Ρωτώ ευθέως. Τι παραπάνω θα έκανε για τη Χρυσούλα ο Βέρρος, που έδωσε υπόσχεση στον Τόλη πως θα επικοινωνούσε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο με μήνυμα μαζί μου και δεν το έκανε ποτέ;

Γι' αυτή την "μη επικοινωνία" θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν οτι ο Βέρρος είχε ήδη ενημερωθεί από εμένα οτι είχεις αποδεχτεί την πρόταση του Κωστή να κατεβείς μαζί του στις εκλογές. Αρκετούς μήνες πριν. Κι απ' ότι θυμάμαι ζήτησα συγνώμη κι απ' τους δύο για τούτη μου την "εμπλοκή", αλλά δεν ήταν κάτι που το έβγαλα από το μυαλό μου, σωστά? Και πιθανώς -μάλλον ο ίδιος ο Βέρρος πρέπει να απαντήσει, βλέπεις μαθαίνω και δεν απαντώ πια για άλλους- να θεώρησε οτι δεν πρέπει να σε πιέσει, και να σεβαστεί τις αποφάσεις σου. Τι θα έκανε παραπάνω δεν ξέρω, ξέρω όμως και στο λέω με σιγουριά οτι οι συγκεκριμένοι 81 που σε ψήφισαν τώρα, δεν θα σε ψήφιζαν...
Παράθεση:
...και θα χαρώ να μη σβηστεί το σχόλιό μου...
Παράθεση:
Τώρα πέφτω από τα σύννεφα... και τσακίζομαι! Δεν έχω σβήσει σ΄αυτό το site σχόλια χρυσαυγιτών που με βρίζουνε,, φονταμενταλιστών χριστιανών που με "ψυχαναλύουν", και θα σβήσω δικό σου??
Για τον Μπάμπη λέω το σβήσιμο, μην εξάπτεσαι εσύ και σε θέλω... Κι εγώ στο είχα ζητήσει να μιλήσεις εκ νέου στο Βέρρο... καθότι έβλεπα απρόθυμίες από Κ. Σ.. Ήρεμα, καθότι τυγχάνω καλομαθημένη Diana σου... έγινε τώρα, πάει...
 
 
#5 ΑΠ: Για την Χρυσούλα...Τόλης Βουρβουτσιώτης 27-05-2014 07:29
:lol:
Να το βλέπω στις 6.30 το πρωί, κάπως μου ήρθε...Μετά είδα οτι ήταν copy paste από το facebook.... δεν επανόρθωσα, γιατί σκέφτηκα οτι θα κοιμόσουν...
Υα τα πούμε μετά :)
 
 
#6 Προς ΧρυσούλαΜπάμπης Γαμβρέλης 28-05-2014 00:01
Επειδή διαπιστώνω ορισμένες παρερμηνείες, αναγκάζομαι να επανέλθω. Όσα έγραψα για την Χρυσούλα, θα τα έγραφα και για κάποιον ή κάποια που θα είχε το "ειδικό βάρος" του Ποιητή ή της Ποιήτριας, ήταν πρωτόβγαλτος ή πρωτόβγαλτη στη πολιτική (άρα χωρίς "εκλογική πελατεία" και εμπειρία) και φυσικά η παρουσία του ή η παρουσία της, ενείχε ρόλο τιμής. Τα υπόλοιπα περί "αναπηρίας", απλά με προσβάλουν και μόνο ως σκέψη. Και με την ευκαιρία: την Χρυσούλα την είχα προτείνει και εγώ να είναι στο ψηφοδέλτιο του Βέρρου και μάλιστα τότε το είχε αντιμετωπίσει με μεγάλη χαρά, λέγοντάς μου ότι από τον Σιμιτσή... δεν! Το τι μεσολάβησε μετά δεν μπορώ να ξέρω.
 
 
#7 ΑΠ: Για την Χρυσούλα...Σουλτάνα 29-05-2014 18:46
Ο τρόπος της διαδικασίας των εκλογών στην Ελλάδα είναι τόσο αντί .... σε κάθε έννοια δημοκρατίας, που απλώς καταντάει -κυριολεκτικά- μια αρένα με ότι συνεπάγεται. Ιδίως τις παραμονές των εκλογών. Δεν γλυτώνει κανείς από τα κάθε είδους εκλογικά "χτυπήματα", όσο αξιοπρεπής κι αν είναι κι όσο κι αν κουβαλάει το ειδικό του βάρος. Όμως είναι και μια καλή ευκαιρία γι αυτούς τους υποψήφιους, να νιώσουν βαθιά, πόσο περίεργοι γίνονται οι άνθρωποι εντός και εκτός της αρένας.
 

2009©Kavalacity.net