Εκτύπωση

Συμβουλευτική και υγεία

Συγγραφέας: Έλενα Σεράνοβα.... Δημοσίευση στη κατηγορία Η Έλενα Σεράνοβα γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(5 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

Advertising-Psychology-HeadΗ Συμβουλευτική μπορεί να μας διατηρήσει υγιείς!

Στην σύγχρονη καθημερινότητα συναντάμε όλο και περισσότερο άτομα που πάσχουν από κρίσεις πανικού, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και το στρες φαίνεται να διαπερνά κάθε πτυχή του δυτικού πολιτισμού.

Ο τρόπος ζωής μας, με τις ατελείωτες υποχρεώσεις, τις εργασιακές προθεσμίες και τους λογαριασμούς που τρέχουν συμβάλλει στην καταπόνηση του νευρικού συστήματος, και πλέον είανι πολύ δυσκολο να εντοπίσουμε την κυρίως αιτία του άγχους. Μια αγχώδης καθημερινότητα επηρεάζει ολοκληρωτικά τον οργανισμό του σύγχρονου πολίτη που ζει στην σημερινή εποχή της τεχνοκρατικής ανάπτυξης, του έντονου ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικου ιατρικού ινστιτούτου ερευνών το στρες συμβάλλει στην

ανάπτυξη όλων των σωματικών ασθενειών σε ποσοστό 93%! Και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη η σωστή υποδομή για μαζική ενημέρωση των πολιτών για τις συνέπειες του στρες.

Ακόμη και η υψηλή χολιστερίνη είναι αποτέλεσμα χρόνιου στρες αλλά δυστυχώς δε θα το ακούσεις αυτό από τους περισσότερους ιατρούς. Ακόμα και με την καλύτερη χορτοφαγική διατροφή, πολλά άτομα δεν βλέπουν τα τριγλυκερίδια τους να πέφτουν. Γιατί; Επειδή όταν βρισκόμαστε σε αγχώδη κατάσταση ο οργανισμός μας παράγει τις ορμόνες κορτιζόλη και αδρεναλίνη. Και η βάση για να φτιαχτούν αυτές οι δύο ποια είναι; Η χοληστερίνη! Που σημαίνει πως και μια μπανάνα να φαει κάποιος την ώρα που ο οργανισμός του είναι στρεσαρισμένος , αυτή η μπανάνα θα μετατραπεί σε χοληστερίνη.

Ο Έλληνας δεν έχει μάθει να υπολογίζει τον Ψυχολόγο ως έναν ειδικό που μπορεί να τον βοηθήσει να λύσει τα καθημερινά του προβλήματα μέσω της συζήτησης, της ψυχανάλυσης και του ξεκαθαρίσματος που μπορεί να κάνει ο ασθενής μέσω διάφορων ψυχολογικών ασκήσεων, ερωτηματολογίων και ημερολογίων. Που αποσκοπούν φυσικά στο να βάλει σε ραφάκια του μυαλού του όλα αυτά που τον ενδιαφέρουν, τον στρεσάρουν για μη του φαίνονται “βουνό”, και να προχωρήσει δυναμικά στην επίλυση αυτών των προβλημάτων αντί να κάθεται άπραγος και να μη ξέρει απο που να αρχίσει.

Έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε πως αν πας σε ψυχολόγο πάει να πει ότι έχεις σοβαρό πρόβλημα, κι αφού οι περισσότεροι απο μας δεν χρειάζονται ζουρλομανδύα , νομίζουν ότι δεν χρειάζονται και ψυχολόγο, κι ότι ο ψυχικός τους κόσμος και η ισορροπία του είναι κάτι που μπορούν απλά να αγνοήσουν . Κι εκεί λοιπόν είναι που αρχίζουν τα προβλήματα υγείας.

Αναρωτιόμαστε γιατί με τους σημερινούς ρυθμούς ζωής βλέπουμε νέοι άνθρωποι να εμφανίζουν ασθένειες όπως ζάχαρο, καρδειαγγειακές παθήσεις, ημικρανίες κλπ. Και η απάντηση είναι πως φυσικά και επειδή το άγχος τους κυριαρχεί. Με το να πάρουν μία φαρμακευτική αγωγή που θα καταπολεμήσει το σύμπτωμα της σωματικής τους δυσλειτουργίας δυστυχώς δεν λύνεται το πρόβλημα.

Πρέπει να βρούμε το αίτιο της ανισορροπίας του οργανισμού, να βρούμε τι προκαλεί το στρες και την δυσλειτουργία και να  χτυπήσουμε στην ρίζα του προβλήματος.

Κοιτάζοντας ολιστικά ένα πρόβλημα υγείας , κι όταν λέω ολιστικά εννοώ από όλες τις πλευρές του, για παράδειγμα συνδυάζοντας την συβουλευτική, την σωστή διατροφή και την φυσική άσκηση μπορούμε να έχουμε πολύ πιο θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση όλων των ασθενειών παρά αν κοντόφθαλμα στοχεύουμε απλά στο να μειώσουμε τα συμπτώματα.

Για αυτό λοιπόν πρέπει να απομυθοποιήσουμε τον ρόλο του ψυχολόγου στη ζωή μας και να κατανοήσουμε πως τα πράγματα που δεν εξομολογούμαστε σε κανέναν, και όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε τέτοιες σκέψεις που δεν είναι δυνατόν να μοιραστούμε ούτε με συγγενείς ούτε με φίλους γιατί φοβόμαστε πως δε θα μας καταλάβουν ή θα μας κρίνουν, μπορούμε να τα μοιραστούμε με έναν αντικειμένικό παρατηρητή, τον ψυχολόγο, που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το άγχος της καθημερινότητας.

Τέλος, με την συνειδητοποίηση αυτή, άνευ φιλαρέσκειας, ότι δεν είναι κακό να ζητάμε βοήθεια και να επιτρέπουμε και κάποιον άλλον να μας συμβουλεύει για να μη πνιγούμε στο χάος της καθημερινότητας που και που, μπορούμε να προλάβουμε την αρχή πολλών σωματικών ασθενειών και να ισορροπήσουμε τον ψυχικό μας κόσμο με αποτέλεσμα να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στους σύγχρονους ρυθμούς πολύ καλύτερα, χτίζοντας μια γερή ισορροπημένη ψυχολογική υγιή βάση για τον εαυτό μας.

Share

2009©Kavalacity.net