Εκτύπωση

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Συγγραφέας: kavalacity.net.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο τοπικός τύπος γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

k-tiposΣυλλαλητήριο για τη ΒΦΛ.

Ένα ηχηρό, πρώτο, μήνυμα, όπως είπε ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, έστειλαν χθες οι Καβαλιώτες και οι Καβαλιώτισσες προς τη διοίκηση της εταιρείας ELFE και την κυβέρνηση, με αφορμή το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας για τη βιομηχανία λιπασμάτων της περιοχής. Το μήνυμα αφορούσε στη διατήρηση των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της εταιρείας έξω από τη Νέα Καρβάλη και στην ανάπτυξη της λιπασματοβιομηχανίας.

Η πρώτη μαζική κινητοποίηση

Το χθεσινό συλλαλητήριο ήταν η πρώτη κινητοποίηση που αποφάσισε και πραγματοποίησε η συντονιστική επιτροπή αγώνα των τοπικών φορέων, με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος και την άσκηση πίεσης για την επίλυση του. Αντιπροσωπεία της επιτροπής, μαζί με τους βουλευτές του Νομού Καβάλας, θα επιδιώξουν, επίσης, να συναντηθούν με την ιδιοκτησία της ELFE, ενώ ενδέχεται να γίνει κάποιο συλλαλητήριο και στην Αθήνα. Στην πλατεία Ελευθερίας έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, αιρετοί και πλήθος εργαζομένων της βιομηχανίας. Μεταξύ τους και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους, εκφράζοντας την ηθική και έμπρακτη στήριξη του στον αγώνα των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας. Ο δήμαρχος Καβάλας, στο δικό του χαιρετισμό, είπε τα εξής: «Ο λαός της Καβάλας έδωσε σήμερα (σ.σ. χθες) δυναμικό παρόν και αποφάσισε να πει ένα μεγάλο όχι στο κλείσιμο της Β.Φ.Λ. Οι Καβαλιώτες αποφασίσαμε να πούμε ένα βροντερό όχι στην υποβάθμιση και την ανέχεια της πόλης μας. Είμαστε σε θέση κι αναλαμβάνουμε στα χέρια μας την τύχη της Καβάλας. Λέμε ένα μεγάλο όχι στην εκμετάλλευση και την απάθεια του κράτους και της διοίκησης της Β.Φ.Λ. Οι Καβαλιώτες, ενωμένοι, δυνατοί με μια φωνή, στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα αφήσουμε να χαθούν άλλες θέσεις εργασίας στην πόλη μας. Δεν αντέχει η Καβάλα μία ακόμα υποβάθμιση. Δεν αντέχει να παίζουν κάποιοι με το μέλλον των παιδιών της. Η Β.Φ.Λ. πρέπει να παραμείνει ανοιχτή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας. Το σύνθημά μας είναι: «Όχι στο κλείσιμο της Β.Φ.Λ., καμιά άλλη θέση εργασίας χαμένη, όχι άλλη ανεργία στην Καβάλα και στην Ελλάδα». Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν, ακόμα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.) και ο σύλλογος ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων Καβάλας.

Πηγή: ktipos.gr


evdomiΑπεργίες σε καράβια και σε υπεραστικά ΚΤΕΛ

"Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των σημερινών συναντήσεων της ΠΝΟ με κυβερνητικούς παράγοντες, σχετικά με την 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), βρίσκονται τα μέλη του Ενιαίου Σωματείου Ναυτεργατών νομού Καβάλας.

Όπως μας ενημέρωσε σχετικά το μέλος του Σωματείου Λάμπρος Λαμπρινίδης, το περασμένο Σαββάτο στην διάρκεια γενικής συνέλευσης του σωματείου που πραγματοποιήθηκε στην Θάσο, οι ναυτικοί της Καβάλας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία που έχει κηρυχτεί από την προηγούμενη εβδομάδα, για την Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη.

Η ΠΝΟ αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή να πραγματοποιηθεί κανονικά η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις της κυβέρνησης στα αιτήματά της, παρά τις έντονες αντιδράσεις τουριστικών φορέων και παραγωγικών ομάδων. Τελικά δεν είχε αποτέλεσμα η χθεσινή συνάντηση της Άννας Διαμαντοπούλου με μέλη της Ομοσπονδίας, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Οι ναυτεργάτες, που έκαναν δεκτή σχετική πρόσκληση της υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για νέες συνομιλίες και για εξάντληση όλων των περιθωρίων διαλόγου, ζήτησαν από την υπουργό να ικανοποιήσει έστω και ένα από τα αιτήματά τους, πράγμα που δεν έγινε. Αμέσως μετά τη συνάντηση η κ. Διαμαντοπούλου και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μάκης Βορίδης συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για το θέμα της ΠΝΟ. Στην σύσκεψη αυτή συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των ναυτικών.

Όλα πάντως θα εξαρτηθούν βέβαια από τις σημερινές εξελίξεις, στις οποίες αντιπροσωπεία των ναυτεργατών έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για τον Οίκο Ναύτου, που είναι από το κυριότερα θέματα στις διεκδικήσεις των ναυτικών. Αν τελικώς πραγματοποιηθεί, η προαναγγελθείσα απεργία, θα  συμπεριλάβει  τα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη τη Μεγάλη Τρίτη από ώρα 00.01 μετά τα μεσάνυχτα και λήξη τη Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου και ώρα 24.00 τα μεσάνυχτα.

Μεγάλη Πέμπτη απεργούν στο υπεραστικό ΚΤΕΛ

Στον χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι οδηγοί των λεωφορείων του υπεραστικού ΚΤΕΛ, οι οποίοι μετά τους ναυτεργάτες επιλέγουν κι αυτοί τη Μεγάλη Εβδομάδα για την απεργία τους. Οι οδηγοί των υπεραστικών θα τραβήξουν χειρόφρενο επί 24 ώρες στα λεωφορεία τη Μεγάλη Πέμπτη.

Όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας Χαράλαμπος Τουμανίδης και στην Καβάλα αναμένεται αν δεν αλλάξει κάτι να απεργήσουν οι 30 περίπου οδηγοί που διαθέτει το ΚΤΕΛ Καβάλας. Όμως αυτό δεν θα επηρεάσει καθόλου τα δρομολόγια που θα γίνουν κανονικά από τους ιδιοκτήτες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι και οδηγοί.

Για τον ίδιο λόγο αναμένεται να μην δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις χερσαίες μεταφορές όλης της χώρας. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν μόνον οι υπάλληλοι-οδηγοί των λεωφορείων. Οι οδηγοί πήραν την απόφαση αυτή καταγγέλλοντας απολύσεις και αντιδρώντας στην καταγγελία της συλλογικής τους σύμβασης από τους ιδιοκτήτες. Μάλιστα, την ημέρα της απεργίας οι οδηγοί ετοιμάζουν συγκεντρώσεις έξω από τους σταθμούς των ΚΤΕΛ.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) έχει καλέσει σε συνέντευξη Τύπου για σήμερα το πρωί, ενώ έχει απευθύνει πρόσκληση στους εργοδότες να παραστούν και να εκθέσουν τις θέσεις τους, σε μία «ύστατη προσπάθεια από πλευράς των εργαζομένων για την αποφυγή μιας κρίσης που θα έχει ως αποτέλεσμα τη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού».

Μάκης ΛΙΟΛΙΟΣ

Πηγή: evdomi.gr

Share

2009©Kavalacity.net