Εκτύπωση

Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής μιλά στη Χρυσούλα Βακιρτζή, εκ βαθέων

Συγγραφέας: Χρυσούλα Βακιρτζή.... Δημοσίευση στη κατηγορία Εν αρχή ήν ο λόγος

Σας άρεσε το άρθρο?
(7 ψήφοι, μέση τιμή 4.43 από τα 5 αστέρια)

simitsisΟ νυν δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, δέχτηκε να μου παραχωρήσει την ακόλουθη συνέντευξη. Από χρόνια... «βασανίζω» τον πρώτο δημότη της πόλης μας, με ερωτήσεις που του θέτω όταν οι συνεντεύξεις του μεταδίδονται μέσω ίντερνετ. Τόλμησα μέσα από τις ερωτήσεις μου αυτήν τη φορά, να προσεγγίσω τον χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεση του πολίτη Κ. Σιμιτσή –στοιχεία που νομίζω ότι χαράζουν τον πολιτικό του βίο και ρόλο του στην κοινωνία της Καβάλας του σήμερα, του χτες, του αύριο.

Αλλά, ας περάσουμε στην, εκ βαθέων συνομιλία μας.

Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής μιλά στη Χρυσούλα Βακιρτζή, εκ βαθέων

Χρυσούλα Βακιρτζή: Πολλά και αντιφατικά ακούγονται για την κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό. Με τη λέξη «πολιτισμός», τι είναι αυτό που αυθόρμητα έρχεται πρώτο στο μυαλό σας, κύριε δήμαρχε;

Κωστής Σιμιτσής: Λέγοντας πολιτισμό σαφώς δεν εννοούμε μόνο την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα πλούσια, ή την σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Πολιτισμός είναι και ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε ως πολίτες, το κατά πόσο ενδιαφερόμαστε για την πόλη μας και τους συνανθρώπους μας. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής και κατά συνέπεια κοινωνικής κρίσης όπως η σημερινή είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε με κάθε μέσο τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Χ. Β.: Μήπως ο λεγόμενος «αδιάφορος» πολιτικός, καθρεπτίζει τον αδιάφορο πολίτη του σήμερα;

Κ. Σ: Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να γενικεύουμε. Είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν είναι όλοι οι πολιτικοί αδιάφοροι, όπως δεν είναι και όλοι οι πολίτες. Αντιθέτως, στις μέρες μας, υπάρχουν άνθρωποι με ιδιαίτερες ευαισθησίες που προσφέρουν τα μέγιστα στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς μάλιστα να περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα.

Χ. Β: Πέρα από την οικονομική κρίση, περνάμε και μια κρίση αξιών –μια υπαρξιακή κρίση λαών, πολιτών;

Κ. Σ.: Η οικονομική κρίση είναι μια άσχημη συγκυρία που όλοι βιώνουμε και σαφώς δυσχεραίνει το έργο μας ως διοίκηση αυτού του τόπου, Από την άλλη νομίζω πως μας έχει ευαισθητοποιήσει ως ανθρώπους και μας έχει κάνει πιο δημιουργικούς. Αρχίσαμε όλοι μας να νοιαζόμαστε για το τι συμβαίνει γύρω μας και να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας από το υστέρημά μας, έχουμε γίνει πιο ενεργοί πολίτες.

Χ. Β.: Πως θα περάσουμε στο Αύριο, αφού είμαστε υπερχρεωμένοι με τα λάθη και τις δεσμεύσεις του χθες;

Κ. Σ. :Όπως είπα και παραπάνω, η κρίση αυτή μας έχει κάνει πιο δημιουργικούς. Μας έχει αναγκάσει να αναθεωρήσουμε αντιλήψεις του παρελθόντος, γεγονός που είμαι σίγουρος ότι θα μας οδηγήσει σε ένα πιο βέβαιο μέλλον. Άλλωστε, η ιστορία έχει αποδείξει πως όλα τα όμορφα πράγματα έχουν προκύψει μέσα από άσχημες καταστάσεις.

Χ. Β.: Είστε/ υπήρξατε αθλητής, δικηγόρος και είχατε έντονη πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα. Πόσο σας έχουν βοηθήσει όλες αυτές οι δραστηριότητές σας, τώρα που είστε στο δημαρχιακό θώκο;

Κ. Σ.: Με έχουν βοηθήσει πολύ όλες αυτές οι δραστηριότητες. Όντας δικηγόρος μπορώ να δώσω τις σωστές λύσεις και κατευθύνσεις ή να καθοδηγήσω τους συνεργάτες μου πιο άμεσα και πιο καίρια. Επίσης, η πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα με έχουν βοηθήσει ώστε να αντιλαμβάνομαι τους πόθους, τις ανησυχίες, τις ελπίδες της κοινωνίας μας, αλλά και τη νοοτροπία των ανθρώπων καλύτερα. Η αθλητική μου δραστηριότητα με δίδαξε την άμιλλα, τον ανταγωνισμό, καθώς και ότι στη ζωή υπάρχουν αποτυχίες και δεν είναι δυνατόν να είσαι πάντα πρώτος, αλλά η δύναμη είναι εκεί, στο να μη σε ρίχνει το γεγονός ότι μπορεί να απέτυχες μια φορά, αλλά να συνεχίζεις και να διεκδικείς σε δεύτερο βαθμό τη δικαίωσή σου.

Χ. Β.: Σας κατηγορούν για απόμακρο, αδιάφορο. Πότε η ποιότητα των ανθρώπων, και δη των πολιτικών, γίνεται «δήθεν»;

Κ. Σ.: Ο κάθε πολίτης δικαιούται να έχει την άποψή του και να την εκφράζει. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ο Καβαλιώτικος λαός μου εμπιστεύθηκε τη διοίκηση της πόλης για ακόμη μια τετραετία, σημαίνει ότι έχει εκτιμήσει τόσο τις προσωπικές μου προσπάθειες όσο και αυτές των συνεργατών μου, καθώς και τα αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών. Η ανάπτυξη των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας και η κινητοποίηση ενός μεγάλου αριθμού εθελοντών, μεταξύ άλλων, δηλώνει ένα μεγάλο ενδιαφέρον προς το κοινωνικό σύνολο.

Χ.Β: Τι νοσταλγείτε από την Καβάλα των παιδικών και νεανικών σας χρόνων και τι χαίρεστε πιο πολύ στην Καβάλα του σήμερα;

Κ. Σ.: Από την Καβάλα των νεανικών μου χρόνων νοσταλγώ τους ξέγνοιαστους περιπάτους μετά το σχολείο στην παραλία της πόλης. Μαζεύονταν τότε όλοι οι νέοι της εποχής εκεί. Ήταν πολύ όμορφα. Η Καβάλα του σήμερα είναι πολύπλευρη, ποικίλη, μπορεί να ικανοποιήσει πάρα πολλά γούστα και των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών. Είναι μια πόλη ζωντανή και δημιουργική και αυτό με κάνει και τη χαίρομαι.

Χ. Β.: Από το θαυμαστό όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, περάσαμε στο «η Ευρώπη καταρρέει». Τι μας έφερε σ' αυτήν τη γρήγορη πτώση;

Κ. Σ.: Όλοι οι οργανισμοί, και οι διεθνείς φυσικά περνάνε κρίσεις και αν δεν αντιμετωπιστούν αυτές είναι δυνατόν να έχουν παρακμή και στο τέλος διάλυση. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Εάν δεν μελετηθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους λαούς θα επικρατήσουν εθνικιστικά αισθήματα και ο καθένας θα αποτραβηχτεί, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, μπαίνει ο καθένας στο καβούκι του και ιδιωτεύει, αυτό μπορεί να συμβεί και σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο μεταξύ των λαών. Μπορεί δηλαδή να σταματήσει η αλληλεγγύη και να αρχίσουν να πιστεύουν κάποιοι λαοί ότι κακώς πληρώνουν κάποιους άλλους, ενώ ποτέ δεν είναι έτσι, ποτέ τα πράγματα δεν είναι μονοδιάστατα. Ελπίζω ότι ένας μηχανισμός που έδωσε τόσο μεγάλη δύναμη και δημιουργικότητα σε ολόκληρη την ήπειρο δεν θα καταρρεύσει τόσο εύκολα. Αντίθετα θα το παλέψει για να επιζήσει με καλύτερους όρους.

Χ. Β.: Αγαπούν οι Καβαλιώτες την πόλη μας, κύριε δήμαρχε;

Κ. Σ.: Υπάρχουν πολίτες που καθημερινά αποδεικνύουν έμπρακτα την αγάπη τους για αυτήν την πόλη, είτε προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε διάφορες δραστηριότητες, είτε προβάλλοντάς την και τιμώντας την μέσα από το έργο τους. Υπάρχουν πολλά σωματεία που το δείχνουν μέσα από τις δραστηριότητές τους και δείχνουν ένα πολυχρωματικό φάσμα σε ολόκληρη την πόλη. Αυτό δείχνει ότι οι καβαλιώτες δεν είναι αδιάφοροι.

Χ. Β.: Μήπως εμείς, εννοώ ο καθένας από εμάς, πρέπει να γίνει ο πολιτικός που θέλει και ονειρεύεται να έχει;

Κ. Σ.: Προφανώς. Ο καθένας μας θα πρέπει να είναι ενεργός πολίτης, να οραματίζεται, να παίρνει πρωτοβουλίες. Η διοίκηση του Δήμου είναι και θα είναι εδώ για να στηρίξει κάθε αξιόλογη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Χ. Β.: Συνδυάζονται στη πράξη η τεχνοκρατία και το όραμα; Μπορούμε να έχουμε στόχους, ελπίδες, οράματα σήμερα;

Κ. Σ.: Σαφέστατα. Άλλωστε δε φτάνει μόνο να θέλουμε να κάνουμε κάτι, πρέπει να γνωρίζουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα το επιτύχουμε. Μέσα από τη γνώση πηγάζουν το όραμα και η ελπίδα. Στην πόλη μας υπάρχουν πάρα πολλοί άρτια καταρτισμένοι πολίτες, οι οποίοι είμαι βέβαιος ότι μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε δήμαρχε!

Share

Σχόλια  

 
#1 ΑΠ: Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής μιλά στη Χρυσούλα Βακιρτζή, εκ βαθέωνThW 21-09-2012 16:05
Π@Π@ΑΡΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟ ΜΑNUAL
(τολη μην το σβησεις.....)
 
 
#2 ΑΠ: Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής μιλά στη Χρυσούλα Βακιρτζή, εκ βαθέωνThW 21-09-2012 16:31
-Διαβαζοντας προσεκτικα , εντύπωση μου εκανε η απαντηση του Δημάρχου :" Εάν δεν μελετηθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους λαούς θα επικρατήσουν εθνικιστικά αισθήματα και ο καθένας θα αποτραβηχτεί, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, μπαίνει ο καθένας στο καβούκι του και ιδιωτεύει, αυτό μπορεί να συμβεί και σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο μεταξύ των λαών. Μπορεί δηλαδή να σταματήσει η αλληλεγγύη και να αρχίσουν να πιστεύουν κάποιοι λαοί ότι κακώς πληρώνουν κάποιους άλλους, ενώ ποτέ δεν είναι έτσι, ποτέ τα πράγματα δεν είναι μονοδιάστατα. Ελπίζω ότι ένας μηχανισμός που έδωσε τόσο μεγάλη δύναμη και δημιουργικότητα σε ολόκληρη την ήπειρο δεν θα καταρρεύσει τόσο εύκολα. Αντίθετα θα το παλέψει για να επιζήσει με καλύτερους όρους."
Τι κοινό μπορει να εχει αυτη η απαντηση με την ομιλία του Barroso για την νεα συνθηκη της ΕΕ??
Διαβάστε προσεκτικα λέξη -λέξη. http://www.scribd.com/doc/106464391/Barosso-Gcc-n-Articles-European-Sovereignty (ειναι στα ελληνικα)
 
 
#3 σχολιοΧρυσούλα Βακιρτζή 02-05-2014 05:45
Εν μέσω ταξιδιών του για συνέδρια στο εξωτερικό, και με δική μου αυθάδική πίεση, μου μίλησε ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής σ' αυτήν τη συνέντευξη μας, όπου τον θέλω να μιλά η προσωπικότητά του σε χαλαρούς τόνους.
Καλό είναι μια δεύτερη και τρίτη ανάγνωση των όσων διαβάζουμε και ακούμε πια, δεν μα βγάζει πουθενά να δρούμε ως ταύροι σε υαλοπωλείο. Κάποιες αοριστίες δεν τις αποφύγαμε και οι δυο μας, νομίζω γιατί οι ερωταπαντήσεις δίνονται γραπτώς, ωστόσο οι συζητήσεις περί γνώσης, μελετών πεπραγμένων κι εμπειριών μοιάζουν αόριστες, αλλά φέρουν το σπέρμα μιας άλφα συγκεκριμένης στρατηγικής.
Εδώ έχουμε μια συνέντευξη, όχι μια ομιλία. Για το όραμα της ΕΕ εργάστηκαν πολλοί κι επί δεκαετίες. Αρα, έχουμε μια γερή βάση, αποδυναμωμένη που πρέπει να δυναμώσουμε, βρίσκοντας, εντοπίζοντας τις πταίει, τονίζει ο Κ. Σ. εδώ.
Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη παντού και για όλους μας --γιατί, δυστυχώς, ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος εξαπλώθηκε και γιατί μικρά, ανεξάρτητα κράτη / έθνη ανέπτυξαν μεταξύ τους διχόνοια / μικρότητες με αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν και τις "Μεγάλες Δυνάμεις".
Μήπως λοιπόν εκεί μας οδηγούν οι προτάσεις; Μπαρόζο αν ανατεθούν οι λήψεις αποφάσεων και όλο το όραμα, μαζί με την ήδη υπαρκτή ΕΕ σε χέρια εθνικοτήτων?? Και δη της Ανατολικής και νότιας Ευρώπης?? Αν είσαι ήδη κλεισμένος στο καβούκι σου, στην απομόνωση των δικών σου προβλημάτων, μπορείς να συμπαρασταθείς σταθερά και αλληλέγγυα σε άλλους χωρίς άθελά σου ίσως να δημιουργήσεις πιο σοβαρά προβλήματα ?? Ευχαριστώ.
 

2009©Kavalacity.net