Εκτύπωση

Η σιωπή κρύβει την καλύτερη ποίηση μέσα της

Συγγραφέας: Χρυσούλα Βακιρτζή.... Δημοσίευση στη κατηγορία Εν αρχή ήν ο λόγος

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

orfeassmall

Από το στόμα ενός παιδιού βγαίνει αθωότητα, αλήθεια, απορία, αλλά και σκληρότητα ενίοτε. Από το στόμα ενός μικρού παιδιού, ακούγεται (επιτέλους), ότι ο βασιλιάς του παραμυθιού είναι γυμνός από ενδυματολογικές ψευδαισθήσεις.

Και ο Χριστός ζήτησε να ειπωθεί η ταυτότητα του ως Θεάνθρωπος. Ιδού, λοιπόν, εγώ να δίνω την πρώτη μου συνέντευξη ως "γνωστή" ποιήτρια  -τρομάρα μου δηλαδή! Στην τελευταία φράση μου, εκεί όπου αναφέρομαι στην ποίηση της σιωπής, είχε βασιστεί ο παλιός καλός κάποτε φίλος μου, ο Αποστόλης, για ένα βιντεάκι με ποιήματα μου -φτιαγμένο απ'  τον ίδιο, που  δήλωνε ότι θα παραμείνει μικρό παιδί.

Ο πρόλογος μου όμως τέλειωσε κι αρχίζει η ζωή... έτσι ξανά μανά 'μπουκάρω'  στο μέηλ του καλού μου Τόλη Βουρβουτσιώτη, για να του κάνω τη συνήθη "ετσιθελική" (;;;) ερώτηση μου: Τοκ.. τοκ... Τόλη...; Πάμε για μια ακόμα ανάρτηση??

Κι αφού τα παιδιά ζωγραφίζουν τον ήλιο, ας τον χαρούμε, μαζί με το κειμενάκι μου

* * *

-Εσείς πώς αρχίσατε να ασχολείστε με την ποίηση;

Άρχισα να ασχολούμαι τελείως αυθόρμητα με την ποίηση από μικρό παιδί. Στην αρχή με γέμιζαν χαρά

τα παιδικά ποιήματα, που μου διάβαζε η μητέρα μου. Κι αργότερα, όταν έμαθα να διαβάζω μόνη μου, άφηνα να με παρασύρει η ομορφιά της ομοιοκαταλήξιας. Με γοήτευε το σχήμα των ποιημάτων (μικρές σειρές, μεγαλύτερες). Σαν την αρχιτεκτονική δομή των σπιτιών, των δρόμων, που με καλούσαν στην ελευθερία που προσφέρει η γνώση και η ζωή.

-Τι θέλετε να προσφέρετε σ' εμάς μέσα από τους στίχους σας;

Πιστεύω ότι η ποίηση, οι στίχοι, είναι το πιο όμορφο, αλλά συνάμα και το πιο αιχμηρό ή δύσκολο μονοπάτι της σκέψης μου. Όταν περπατώ βήμα βήμα σ' αυτό το μονοπάτι, μαθαίνω καλύτερα τον εαυτό μου, τους άλλους γύρω μου, τον κόσμο που με περιβάλλει Αυτό σημαίνει ότι έχει νόημα η ζωή μου. Τούτη την πολύτιμη και σημαντική επικοινωνία, συνομιλία, συναισθημάτων, λογικής, πνεύματος, που δίνει νόημα στη ζωή μου, θέλω να προσφέρω και σ' εσάς μέσα από τους στίχους μου.

-θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη ζωή σας, για τις δυσκολίες που έχτε αντιμετωπίσει και πώς αυτό επέδρασε στην ποίησή σας. Και πώς η συγγραφή επηρέασε στη συνέχεια τη ζωή σας.

Ακόμα και το Σύμπαν δημιουργήθηκε από μια μεγάλη έκρηξη, το Big Bang. Ας σκεφτούμε για λίγο τι δυσκολίες, τι αντιξοότητες υπήρξαν και υπάρχουν σ' αυτήν την αέναη δημιουργία. Όσο για μένα, θέλω να επιλέγω συνειδητά την πορεία μου. Ο πυρήνας της ύπαρξής μου να είναι η ελεύθερη βούληση, όσα πιστεύω, οι αρχές μου. Σαφώς έχω προσωπικές δυσκολίες κι εγώ, αλλά η συγγραφή μου δεν έχει επηρεαστεί από καμιά δυσκολία μου. Άλλωστε, η συγγραφή είναι το πιο σημαντικό νόημα της ζωής μου, ένα θείο δώρο που μου χαρίζει αυτογνωσία και δρόμους προσωπικής και πνευματικής ελευθερίας.

-Ποια είναι τα α θέματα που κυριαρχούν στην ποίησή σας;

Ο άνθρωπος, ο ψυχικός του κόσμος, η πολύπλευρη ύπαρξή του, το πάθος ως διαρκής δημιουργία. Η ζωή, ο θάνατος, η θάλασσα, το νερό και η φύση, οι εποχές που πάνω τους κάνει ζουμ και προβάλλει το χαμόγελο, η θλίψη, το διάφανο δάκρυ, η βροχή. Αλλά και η επερχόμενη αυτογνωσία, σαν πνευματική ανάταση κι αποκτημένη πλέον ελευθερία.

-Από πού εμπνέεται και γράφει ο ποιητής;

Απ' το τίποτα και τα πάντα. Από την πιο παραμικρή κι ασήμαντη φαινομενικά λεπτομέρεια, το περιβάλλον του, την παιδεία του. Κυρίως, όμως, από τις γνώσεις που οφείλει συνεχώς να μαζεύει και να τις καλλιεργεί / επεξεργάζεται / φιλτράρει, μέσα από τη δική του συνείδηση και τον κοινωνικό συλλογικό του ρόλο.

-Πώς να καταλάβει ο αναγνώστης τα νοήματα και όλα αυτά εκφράζει ένα σύγχρονο ποίημα;

Όταν κάποια στιγμή, μία κυρία μου είπε ότι καθώς διάβαζε το ποίημά μου «Γαλήνη», στο μυαλό της ήρθε το πρόσωπο του συζύγου της-έτσι όπως αποκοιμιέται ήρεμα τ' απομεσήμερο του καλοκαιριού, σκέφτηκα πολύ. Άρα, ο κάθε αναγνώστης να ψάχνει τι έχει να πει στον ίδιο ένα καλό ποίημα, να έχει δικά του κριτήρια. Αρκεί, βέβαια να διαθέτει κουλτούρα, γνώσεις, διάθεση, πνευματικό υπόβαθρο. Γιατί η σύγχρονη ποίηση, κρύβει πολλές πρόχειρες 'μεταξωτές κορδέλες' και ασταθή 'σκοτεινά νερά'

-Σε ποιον απευθύνεται η ποίηση, ο ποιητής σήμερα;

Αυτό είναι το ζητούμενο, πραγματικά. Η ποίηση ως η πιο κορυφαία γραπτή μορφή έκφρασης, αποτελεί το πιο διαχρονικό είδος ψυχογραφίας και ψυχοθεραπείας. Άρα λοιπόν, ο σύγχρονος ποιητής και η ποίησή του, απευθύνεται πρώτα και κύρια στον εαυτό της / του. Αυτό σημαίνει σήμερα την πιο ειλικρινή, τολμηρή κι αυθεντική έκφραση της οικουμενικής Ιστορίας. Όσο πιο προσωπικό είναι ένα ποίημα, τόσο πιο πανανθρώπινο και οικουμενικό γίνεται. Όμως, υπάρχουν οι μικροομάδες – υποομάδες 'κουλτουριάρηδων', που " την τέχνη μας στολίσαμε τόσο πολύ που φαγώθηκε από τα μαλάματα το πρόσωπό της", όπως λέει ο Σεφέρης. Ας μην μπερδευόμαστε μ' αυτούς.

-Ποια τεχνική ακολουθεί η σύγχρονη λογοτεχνία στ εκφραστικά της μέσα;

Σαφώς το ιστορικό στοιχείο χαρακτηρίζει τη σύγχρονη λογοτεχνία,. Υπάρχει το επιστημονικό – ψυχολογικό – μαθηματικό μέρος της τεχνικής σαν βάση έμπνευσης και πλοκής, την οποία ακολουθούν αξιόλογοι σύγχρονοι συγγραφείς με επιτυχημένο τρόπο. Ωστόσο, ο ρόλος των ΜΜΕ προβάλλει – επιβάλλει, και στη λογοτεχνία. ό, τι εφήμερο και πιασάρικο κυριαρχεί στα δελτία ειδήσεων ή στις λάιφ στάιλ προτάσεις ζωής του καιρού μας. Δεκτό κι αυτό, αφού στη λογοτεχνία πρωταρχικό ρόλο έχει και η καταγραφή γεγονότων, τάσεων, εποχών.

-Γιατί νομίζετε πως οι νέοι άνθρωποι δεν διαβάζουν ποίηση και γιατί αρέσκονται να διαβάζουν περισσότερο πεζογραφία;

Η ποίηση μοιάζει απαιτητική, αφηρημένη, αν δεν έχει γνώσεις, ο νέος αναγνώστης. Η ποίηση είναι ένα ψυχικό φαινόμενο, ένα σπάραγμα συναισθημάτων που απευθύνεται στον πυρήνα της ύπαρξής μας. Δεν έχουμε τα κότσια να κάνουμε τέτοιου είδους εμβαθύνσεις ενώ η πεζογραφία είναι ένα αποκύημα μιας πιο εύπεπτης λογικής. Κι αυτό δεν τρομάζει, ούτε βγάζει τον μέσο νέο αναγνώστη από τον εφησυχασμό στον οποίο τον έχουν εγκλωβίσει, άθελά του οι λάιφ στάιλ επιταγές.

-Πώς, κατά τη γνώμη σας, ένας νέος μπορεί να καταλάβει ότι αυτό που γράφει είναι ποίηση;

Η ποιητική έμπνευση δεν φυλακίζεται, σε άκαμπτους θεωρητικούς όρους, δεν έχει συνταγές, δεν διδάσκεται στην πράξη. Η ποίηση υπάρχει μέσα μας, στην καθημερινότητά μας. Στο θετικό 'άρπαγμα' μιας στιγμής, στο μη δεδομένο, στην επανεκτίμηση του κόσμου μας. Αποτελεί θέμα γνώσης, πείρας, διαίσθησης, ώστε να μπορέσει να καταλάβει ένας νέος τι γράφει. Και φυσικά, να είναι πρόθυμος για πολλή, πάρα πολλή δουλειά.

-Ετοιμάζετε κάποια καινούρια ποιητική συλλογή;

Τα πάντα είναι υπό εξέλιξη στην έμπνευση! Μέχρι και η σιωπή, αν δεν έχεις κάτι να πεις. Και η σιωπή κρύβει την καλύτερη ποίηση μέσα της, κάποιες φορές.

 

Share

2009©Kavalacity.net