Εκτύπωση

Τάσος Κουκιόγλου: Το Πανεπιστημιακό Μέγαρον

Συγγραφέας: Χρυσούλα Βακιρτζή.... Δημοσίευση στη κατηγορία Εν αρχή ήν ο λόγος

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
Το παλαιό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
εκδ University Studio Press σελ. 184

Γράφει η βιβλιοκριτικός Χρυσούλα Βακιρτζή

koukioglouΟ κόσμος της Τέχνης, της τεχνολογικής εξέλιξης, της πολιτικής, της ποίησης, της φιλοσοφίας και φιλολογίας / φιλοσοφίας, περνάει μέσα από τις σελίδες ου εξειδικευμένου βιβλίου που έγραψε ο Τάσος Κουκιόγλου και το οποίο έχει βασικό τίτλο «Το πανεπιστημιακόν μέγαρον»-με υπότιτλο 'Από περιέργεια και αγάπη' (εκδόσεις University ) 2012.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο συγγραφέας υπήρξε συντηρητής των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ από το 1970, σ' αυτό το πρώτο του συγγραφικό πόνημα, φωτίζει σημαντικές χρονικές στιγμές και σταθμούς της ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κυρίως της Φιλοσοφικής Σχολής. Περιγράφει τους χώρους, με επίκεντρο το κεντρικό κτίριο και εξιστορεί γεγονότα, βασισμένα

σε εκθέσεις πεπραγμένων των πανεπιστημιακών αρχών, επετηρίδες του πανεπιστημίου, αλλά και το ημερολόγιο εργασίας του γραφείου συντήρησης της φιλοσοφικής σχολής ΑΠΘ...

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μεταξύ των ετών 1928 και 1930, ιδρύθηκε το Μουσείο Εκμαγείων στη Φιλοσοφική Σχολή από τον τότε καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, Κ. Ρωμαίο. Η ύπαρξη του μουσείου, που στεγαζόταν σε τρεις αίθουσες του κεντρικού κτιρίου, είχε ως στόχο να γίνει η διδασκαλία της αρχαίας τέχνης «αρτία και εποπτική» (Ι. Βογιατζίδης – Σ.Π. Κυριακίδης, Το Πανεπιστήμιον Θεσσαλονίκης 1926-1936 (1937) 16 εικ. 14-15).

Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει σταθερά ο όρος «εξειδικευμένο» σε κάθε έκφανση κι έκφραση τη κοινωνικοπολιτικής ζωής μας –πολύ δε περισσότερο στο βιβλίο και στις τέχνες (δες και επιστήμη). Όλα αφορούν όλους το ένα αλληλοσυμπληρώνει το άλλο, εν είδη ενός αέναου παζλ.

Την άποψή μου αυτήν μου την άποψη / θέση, έρχεται να βεβαιώσουν το πνεύμα και η γραφή του Τάσου Κουκιόγλου,, αφού σε έναν αμιγώς χώρο πανεπιστημίου, «συναντιούνται» ο Δημήτρης Μαρωνίτης με τον Γιάννη Ρίτσο, ο Γ Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Μπόνη, άνθρωποι των γραμμάτων, πολιτικής, αρχιτεκτονικής, εκάστοτε καθηγητές, πρυτάνεις και γνωστά ονόματα του εκκλησιαστικού μας χώρου.

Στη δεκαετία του 1970 μεταφέρθηκε το μουσείο στο υπόγειο του νέου κτιρίου της σχολής και μεταξύ των ετών 1975 και 1982 οργανώθηκε η έκθεση στην πρώτη αίθουσα, (στη σημερινή αίθουσα «Χρήστου Τσούντα»), υπό τη διεύθυνση του ομότιμου σήμερα καθηγητή Γ. Δεσπίνη.

Το 1990-91 διαμορφώθηκε ο μεγαλύτερος από τους δύο χώρους (σημερινή αίθουσα «Κωνσταντίνου Ρωμαίου»), που περιλαμβάνει και ένα μικρό αμφιθέατρο για διαλέξεις.

Άλλωστε, με τον Τάσο Κουκιόγλου είμαστε παλαιοί οικογενειακοί φίλοι και συμβαίνει να γνωρίζω από τότε που... γεννήθηκα (!) την αγάπη του για το βιβλίο, τους συγγραφείς, καθώς και το κοινωνικοπιλτικό μας γίγνεσθαι.

Έτσι, για άλλη μια φορά –έστω και νοητικά- αισθάνθηκα ότι βρίσκομαι στην καλοκαιρινή αυλή του σπιτιού μας των παιδικών και νεανικών μου χρόνων, να ακούω τον τότε φοιτητή Τ. Κ. να μιλά με τον πατέρα μου με το σπιρτόζικο και συνάμα καυστικό του ύφος, σιγοπίνοντας τα ουζάκια τους, φέρνοντας σ' εμένα τα αγαπημένα του βιβλία –για να μοιραστούμε το μεράκι / σαράκι της πεζογραφίας ή και της ποίησης

Μόνο που τώρα «άκουγα τον Τ.Κ. να μου μιλά μέσα από ένα άλλο πρίσμα, μια που το «Πανεπιτημιακόν μέγαρον», φωτίζει σημαντικές χροννικές στιγμές και σταθμούς της ιστορίας τούτου του Πανεπιστημίου και κυρίως της Φιλοσοφικής Σχολής. Τον χώρο εργασίας του δηλαδή.

Το βιβλίο, που εμπλουτίζεται με πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, περιγράφει τους χώρους με επίκεντρο το Κεντρικό κτίριο κα εξιστορεί γεγονότα βασισμένα σε εκδόσεις πεπραγμένων των πανεπιστημιακών αρχείων, επετηρίδες του Πανεπιστημίου, καθώς κι από το ημερολόγιο εργασίας του Γραφείου Συντήρησης της Φιλοσοφικής Σχολής, το οποίο (ημερολόγιο) ο συγγραφέας κρατούσε συστηματικά καταθέτοντας ταυτόχρονα και τις δικές του εμπειρίες / απόψεις.

Ο Τάσος Κουκιόγλου γεννήθηκε στον Πλατανότοπο Καβάλας και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε την Τεχνική Εκπαίδευση, εργάσθηκε ως ηλεκτρολόγις συντηρητής στους Σιδηροδρόμους του Ελληνικού Κράτους. Συντηρητής των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της Φιλοσοφικής Σχολής επί 36 χρόνια. Η διάσωση της πρώτης επίπλωσης της Αίθουσας Συνεδριάσεων της Συγκλήτου, των προσωπογραφιών των καθηγητών, των ζωγραφικών έργων του Πανεπιστημίου, της προσωπογραφίας του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου (έργο του Παρθένη) και η δημιουργία της Πινακοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής με τη Συλλογή των προσωπογραφιών και των ζωγραφικών έργων, είναι μέρος της δραστηριότητας του. Η προσφορά του αναγνωρίστηκε δημόσια από το Πανεπιστήμιο σε τιμητική εκδήλωση τον Δεκέμβριο του 2006 και για το έργο του έχουν εκφραστεί θετικά επώνυμες προσωπικότητες.

Share

2009©Kavalacity.net