Εκτύπωση

Οδοντιατρική φοβία – πρόληψη για τα παιδιά

Συγγραφέας: Σώτη Τυρολόγου.... Δημοσίευση στη κατηγορία Παιδί

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

γράφει η Σώτη Τυρολόγου

scared2

Βοηθείστε το παιδί σας να μη φοβάται τον οδοντίατρο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν ένα «φυσιολογικό» και μέτριο άγχος πριν την επίσκεψη τους στον οδοντίατρο. Παρόλ’αυτά, υπάρχουν κάποιοι για τους οποίους ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο είναι πέρα από κάθε δυνατότητα καθώς βιώνουν από πριν πολύ έντονα συναισθήματα φόβου και ανησυχίας, έχουν δηλαδή τη λεγόμενη «οδοντιατρική φοβία».

Οι λόγοι αυτού του φόβου είναι διάφοροι, αν και οι περισσότεροι αναφέρουν

κάποια έντονη και τραυματική εμπειρία από την παιδική τους ηλικία.

Οι φοβικοί οδοντιατρικοί ασθενείς αποφεύγουν συστηματικά την επίσκεψη στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα, να καταφεύγουν σε αυτόν μόνο όταν ο πόνος είναι αφόρητος και η οδοντική τους κατάσταση εντελώς παραμελημένη. Η κάθε επίσκεψη βιώνεται ως μια ανυπόφορα δύσκολη κατάσταση καθώς και η θεραπεία γίνεται πιο πολύπλοκη λόγω της καταστροφής του δοντιού αλλά και λόγω κακής συνεργασίας με τον οδοντίατρο.

Σήμερα, η οδοντιατρική έχει τη δυνατότητα να είναι εντελώς ανώδυνη.

DentalPhobiaΌσο αφορά τα παιδιά, έχουν το πλεονέκτημα της κατάλληλης μη-τραυματικής αρχής που με τα σωστά βήματα και την σωστή επαφή μεταξύ οδοντιάτρου-παιδιού, οι επισκέψεις στο οδοντιατρείο αποτελούν παιχνίδι. Αυτό προϋποθέτει βέβαια και σωστούς χειρισμούς των γονέων που με την δική τους ψύχραιμη και ενθαρρυντική  συμπεριφορά, θα εμφυσήσουν στο παιδί εμπιστοσύνη προς τον οδοντίατρο.

Γονείς οι οποίοι φοβούνται οι ίδιοι τον οδοντίατρο, πολύ συχνά, υποσυνείδητα, μεταδίδουν άγχος και ανησυχία στο παιδί χωρίς να το καταλαβαίνουν. Συζητήσεις στο σπίτι που προηγούνται μιας πρώτης συνεδρίας πολύ συχνά καταλήγουν στο να καταφθάνει το παιδί στο ιατρείο γεμάτο άγχος και ανασφάλεια. Άλλοτε, αναβάλλουν για αργότερα την καθοριστικής σημασίας 1η επίσκεψη του παιδιού που πρέπει να γίνεται πολύ νωρίς, λόγω του δικού τους φόβου ότι το παιδί θα βιώσει τα ίδια επίπονα συναισθήματα φόβου. Το αποτέλεσμα είναι ένα παιδί που θα αποκτήσει την 1η επίσκεψη σε μεγάλη ηλικία, γεμάτο φόβο και πιθανότατα με πολλά οδοντικά προβλήματα. Αφήστε τον οδοντίατρο να επικοινωνήσει με το παιδί και να του εξηγήσει με τον σωστό τρόπο το πώς θα γίνει η θεραπεία. Το παιδί μπορεί να χειριστεί πολύ πιο εύκολα από ότι φαντάζονται οι γονείς την οδοντιατρική θεραπεία καθώς σήμερα υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές που καθιστούν την θεραπεία εντελώς ανώδυνη. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει το παιδί την επαφή του με τον οδοντίατρο, τόσο πιο εύκολα εξοικειώνεται.

Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών που για διάφορους λόγους (λχ παιδιά με ειδικές ανάγκες, οξύ περιστατικό, τραύμα κλπ), απαιτούν πρόσθετη ειδική μεταχείριση, αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση άλλων (πχ φαρμακολογικών) τεχνικών ή η γενική αναισθησία λύνει το πρόβλημα.

Σε γενικές γραμμές, οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για τους γονείς είναι:

  • childrensDentalHealthΞεκινήστε πολύ νωρίς την πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο. Με τη συμπλήρωση του 1ου έτους του παιδιού οι γονείς λαμβάνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την σωστή περιποίηση των δοντιών του παιδιού και τη σωστή διατροφή. Μην καθυστερείτε την πρώτη αυτή επίσκεψη με τον φόβο ότι το παιδί θα φοβηθεί.
  • Επισκέπτεστε συχνά (κάθε 6 μήνες) τον οδοντίατρο για τον τακτικό έλεγχο των δοντιών του παιδιού σας, γιατί έτσι θα προλάβετε τυχόν προβλήματα (τερηδόνα, ουλίτιδα) και το παιδί σας θα απολαμβάνει μη επεμβατικές θεραπείες δηλαδή μόνο προληπτικές και ανώδυνες εργασίες
  • μην προετοιμάζετε το παιδί από το σπίτι με συζητήσεις για την «ένεση» ή άλλες οδοντιατρικές εργασίες (πχ τροχός), ειδικά εάν εσείς φοβάστε τον οδοντίατρο. Είναι δουλειά του οδοντιάτρου να το κάνει με τον σωστό τρόπο.
  • ενθαρρύνετε το παιδί στη σωστή φροντίδα των δοντιών από πολύ νωρίς, δηλαδή βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα μετά από κάθε γεύμα και μείωση των σακχαρούχων τροφών και σνακ, χωρίς να έχετε αποθαρρυντική και απαισιόδοξη αντιμετώπιση (ότι έτσι κι αλλιώς τα δόντια κάποια στιγμή θα χαλάσουν).
  • σε περίπτωση που το παιδί θα χρειαστεί μια σειρά οδοντικών εργασιών, έχετε υπομονή, διότι ο οδοντίατρος πιθανώς να χρειαστεί ένα αριθμό συνεδριών εξοικείωσης, προϋπόθεση για την σωστή συνεργασία του παιδιού και την αποφυγή δημιουργίας κάποιας φοβίας που θα το ταλαιπωρεί για την υπόλοιπη ζωή του.

Share

2009©Kavalacity.net