Εκτύπωση

14 τρόποι για να αποφεύγουμε τις ιώσεις

Δημοσίευση στη κατηγορία Υγεία

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)
 1. iosiΑπέφευγε τις χειραψίες. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν μπορείς να αποφύγεις μία χειραψία πλύνε καλά και σχολαστικά τα χέρια σου με σαπούνι και ζεστό νερό ή εναλλακτικά με αντισηπτικά με βάση το οινόπνευμα.
 2. Απέφευγε να αγγίζεις τα μάτια ή τη μύτη σου καθώς αποτελούν συχνές πύλες εισόδου μικροβίων
 3. Φρόντισε να κοιμάσαι επαρκώς. Κυρίως τις ημέρες που νοιώθεις αδιάθετος ή εξασθενημένος πρέπει να συμπληρώνεις τουλάχιστον 8-10 καλού ύπνου ημερησίως.
 4. Εμβολιάσου εγκαίρως για την εποχιακή γρίπη και εάν ανήκεις στις ομάδες προτεραιότητας για τον πνευμονιόκοκκο και τη νέα γρίπη.
 5. Να επιλέγεις καλή διατροφή με επαρκή φρούτα και λαχανικά. Μη ξεχνάς ότι οι βιταμίνες στη φυσική τους μορφή είναι πιο αποτελεσματικές στο χτίσιμο καλού αμυντικού συστήματος.
 6. Η συστηματική άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητες για την καλή άμυνα. Καλό, βέβαια είναι να αποφεύγεις την φυσική καταπόνηση τις ημέρες αδιαθεσίας.
 7. Κράτησε επαρκείς αποστάσεις από άρρωστους. Τουλάχιστον 2 μέτρα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται και γενικά έχουν συμπτώματα ίωσης.
 8. Πλένε συχνά και σχολαστικά τα χέρια σου. Ιοί και μικρόβια βρίσκονται παντού. Πόμολα, διακόπτες, χαρτονομίσματα, κέρματα, χερούλια λεωφορείου είναι συχνές πηγές μολύνσεων.
 9. Κόψε το τσιγάρο, αφού το κάπνισμα προκαλεί δομικές αλλαγές στις αναπνευστικές οδούς μειώνοντας την αμυντική απάντηση στους εισβολείς και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο λοιμώξεων.
 10. Οι γυναικείες τσάντες όπως και οι μαθητικές τσάντες μαζεύουν πολλά μικρόβια και τα φέρνουν σπίτι. Καλό είναι λοιπόν τους χειμωνιάτικους μήνες να αποφεύγουμε τις υφασμάτινες και επιλέγουμε τσάντες από υλικά που μπορούν να καθαρίζονται όπως το δέρμα και το βινύλ.
 11. Το να «τρώμε» τα νύχια μας δεν είναι μόνο μία κακή συνήθεια, είναι και ανθυγιεινή καθώς στα νύχια φωλιάζουν πολλά μικρόβια και με το να τα βάζουμε στο στόμα μας διευκολύνουμε την είσοδο τους στον ανθρώπινο οργανισμό.
 12. Προσπάθησε να γελάς! Έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι και που κάνουν δραστηριότητες που τους ευχαριστούν ενδυναμώνουν το αμυντικό τους σύστημα.
 13. Προσπάθησε να βήχεις και να φτερνίζεσαι στο βραχίονα σου και όχι στα χέρια σου γιατί έτσι θα διασπείρεις γρήγορα ιούς και μικρόβια.
 14. Εάν παρόλα αυτά αρρωστήσεις καλό είναι να απομονωθείς από τους οικείους σου και πίνεις πολλά-πολλά υγρά!

Share

2009©Kavalacity.net