Εκτύπωση

Οι κίνδυνοι των κινητών τηλεφώνων

Συγγραφέας: Μιχάλης Σωτηρόπουλος.... Δημοσίευση στη κατηγορία Υγεία

Σας άρεσε το άρθρο?
(5 ψήφοι, μέση τιμή 3.40 από τα 5 αστέρια)

Μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα δεν ήταν έτοιμη να πάρει σαφή θέση για την ασφάλεια της κινητής τηλεφωνίας.

mobile-kidΟι μελέτες μέχρι πρόσφατα συνήθως δεν ήταν μεγάλες ούτε αφορούσαν εκτεταμένη χρήση κινητών. Έτσι λοιπόν η επίσημη θέση ήταν ότι τα κινητά δεν είναι σίγουρο ότι βλάπτουν την υγεία αλλά και δεν είναι και σίγουρο ότι είναι απολύτως ασφαλή.

Μια νέα μεγάλη 10ετής μελέτη υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να δώσει σαφείς απαντήσεις για την ασφάλεια της κινητής τηλεφωνίας. Τα πρώτα συμπεράσματα που γίνονται γνωστά συνδέουν την εκτεταμένη χρήση κινητών με αυξημένη

πιθανότητα εμφάνισης γλοιώματος – της πιο κοινής μορφής καρκίνου του εγκεφάλου - κατά 39%. Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη χρήση για περισσότερο από μια δεκαετία σχεδόν τετραπλασιάζει τον κίνδυνο ακουστικού νευρινώματος, ενός καλοήθους όγκου που εμφανίζεται στο νεύρο μεταξύ αυτιού και εγκεφάλου.

Η διαφορά αυτής της μελέτης από τις άλλες ήταν ότι μελετήθηκαν πολλοί (12.800) συστηματικοί χρήστες κινητών για 10 χρόνια οπότε τα αποτελέσματα ήταν πιο ασφαλή και συμπεριελάμβαναν και την πολύωρη χρήση κινητού που είναι πιο διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια.
Άλλα χρήσιμα στοιχεία που εξάγονται από ανάλογες μελέτες είναι ότι τα hands free και τα Bluetooth είναι σχετικά ασφαλείς λύσεις αφού εκπέμπουν 90% λιγότερη ακτινοβολία.

Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι η ακτινοβολία από το κινητό «αδυνατίζει» το ανδρικό σπέρμα μειώνοντας μέχρι και 30% τον αριθμό σπερματοζωαρίων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι σωστή η τοποθέτηση του κινητού στις μπροστινές τσέπες του ανδρικού παντελονιού.

Μια άλλη χρήσιμη πληροφορία είναι ότι τα κινητά εκπέμπουν ακτινοβολία ακόμα και όταν δεν είναι σε χρήση οπότε καλό είναι να τα απομακρύνουμε από το κεφάλι μας τουλάχιστον ένα μέτρο κατά τη διάρκεια του ύπνου ή καλύτερα να τα κλείνουμε.

Τα παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στις επιπλοκές της κινητής τηλεφωνίας αφού το νευρικό τους σύστημα είναι υπό ανάπτυξη και άρα πιο ευάλωτο και τα οστά του παιδικού κρανίου είναι πιο λεπτά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την αποφυγή χρήσης κινητού κάτω από την ηλικία των 16 ετών. Αν αυτό δεν είναι δυνατό συστήνεται η χρήση κινητού μόνο για αποστολή SMS ή με hands free.

Τελειώνοντας πρέπει να τονίσω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την χρήση κινητού υπάρχει κατά τη διάρκεια της οδήγησης καθώς 4πλασιάζεται ο κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος όταν οδηγούμε και μιλάμε ταυτόχρονα στο κινητό.

Share

2009©Kavalacity.net