Εκτύπωση

Αντιδράσεις στις συγχωνεύσεις

Συγγραφέας: k-tipos.gr.... Δημοσίευση στη κατηγορία Τοπικά

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
1o_gymnasio"Φουντώνουν", μέρα με την ημέρα, οι αντιδράσεις για τις συμπτύξεις των σχολικών μονάδων που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, Γιώργος Χεριστανίδης. Στη συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Καβάλας, ο Γ. Χεριστανίδης ενημέρωσε τους σχολικούς συμβούλους, τους εκπροσώπους της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) και τους εκπροσώπους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των μαθητών, ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας θα καταθέσει τις εξής προτάσεις στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τα λύκεια, θα προτείνει τη συγχώνευση του 1ου Γενικού Λυκείου με το 4ο Γενικό Λύκειο Καβάλας, τη μεταφορά του 4ου Επαγγελματικού Λυκείου στο κτιριακό συγκρότημα του Περιγιαλίου και τη συνένωση του με το 1ο ΕΠΑ.Λ., καθώς και τη μεταφορά του 5ου Γενικού Λυκείου στο σχολικό συγκρότημα στην περιμετρική οδό και τη συνένωση του με το 3ο Γενικό Λύκειο Καβάλας. Στα Γυμνάσια, επίσης, προτάθηκε η συνένωση του 1ου Γυμνασίου με το 4ο Γυμνάσιο Καβάλας και η στέγαση τους στο "Ζουμπουλάκειο", καθώς και η μεταφορά του Πειραματικού Γυμνασίου στο κτίριο του παλιού σχολείου Αρρένων.

Καθηγητές υποκινούν τους μαθητές να αρχίσουν καταλήψεις στα σχολεία;

Σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί ορισμένες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, τόσο στην πόλη της Καβάλας, όσο και εκτός της πόλεως. Αύριο το πρωί, σχεδιάζεται συλλαλητήριο στο κέντρο της Καβάλας, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Πριν από μερικές ημέρες, η Ε.Λ.Μ.Ε. Νομού Καβάλας έστειλε με φαξ σε σχολεία της Καβάλας την ακόλουθη ανοικτή επιστολή: "Αγαπητοί συνάδελφοι, γονείς, μαθητές, Απευθυνόμαστε σε σας για τις κρίσιμες εξελίξεις στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα για το ζήτημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων. Το Υπουργείο Παιδείας πιστό στο πνεύμα και τις επιταγές της τρόικας, προχωρά σε συγχωνεύσεις–καταργήσεις σχολικών μονάδων. Εκμεταλλευόμενο τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη συγκρότηση του «Καλλικράτη», αναθέτει αυτή την αρμοδιότητα στους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης, παρακάμπτοντας τις τοπικές κοινωνίες και απαξιώνοντας, έτσι, τη γνώμη και το ρόλο των οργάνων λαϊκής συμμετοχής.

Η τακτική που ακολούθησε ως τώρα το Υπουργείο, καθώς και τα κριτήρια που θέτει για τη συγχώνευση, μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν επιδιώκει έναν εξορθολογισμό της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά μια σημαντική μείωση του αριθμού των σχολείων. Αυτό θα έχει μια σειρά αρνητικά αποτελέσματα για την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως:

-Οδηγούμαστε σε τμήματα 30 μαθητών στη δευτεροβάθμια και 25 στην πρωτοβάθμια, γεγονός που θα μειώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης.
-Δημιουργούνται τεράστια σχολικά συγκροτήματα με κίνδυνο να χαθεί το στοιχείο της αλληλεπίδρασης μεταξύ καθηγητών και μαθητών.
-Αυξάνεται ο χρόνος μετακίνησης από και προς το σχολείο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια και τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και με ορατό τον κίνδυνο της μαθητικής διαρροής.

Με την κατάργηση σχολικών μονάδων, το σχολείο της γειτονιάς και του χωριού θα αποτελέσει παρελθόν. Γίνεται κατανοητό, πως το Υπουργείο κινείται με γνώμονα τη μείωση του κόστους από την πλευρά του κράτους για την εκπαίδευση. Βλέπει την παιδεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μόνο σαν έξοδα και πρέπει από αυτούς να κάνει οικονομία.

-Φέτος, οι δαπάνες για την παιδεία (2,75% του ΑΕΠ) είναι στο μικρότερο ποσοστό των τελευταίων 30 χρόνων!!!

-Η κρατική επιχορήγηση φτάνει στα σχολεία με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και σημαντικά μειωμένη (έως 60%). Τα σχολεία ήδη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές λειτουργικές τους ανάγκες (πετρέλαιο θέρμανσης, γραφική ύλη, λογαριασμοί Δ.Ε.Η. κ.λπ.). Με τον «Καλλικράτη» μεταφέρει τις δαπάνες για τη συντήρηση των σχολείων, τη μεταφορά των μαθητών και τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών στους νέους υποχρηματοδοτούμενους Δήμους.

-Ήδη το Υπουργείο, στο πλαίσιο των περικοπών και όχι βέβαια της αναβάθμισης του σχολείου και σε μια περίοδο έντονης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος της μέσης οικογένειας, έχει καταργήσει την πρόσθετη διδακτική στήριξη και την ενισχυτική διδασκαλία, στέλνοντας τα παιδιά στα φροντιστήρια.

-Κλείνει τα αθλητικά σχολεία της πόλης και όπως φαίνεται την πορεία τους θα ακολουθήσουν και τα μουσικά.

-Φέτος έγιναν οι λιγότεροι διορισμοί εκπαιδευτικών της τελευταίας δεκαετίας.

-Καταργείται ο Ο.Ε.Δ.Β., με απώτερο στόχο την κατάργηση της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων.

Έτσι, οι γονείς, από τη μία, θα κληθείτε για ακόμα μια φορά να σηκώσετε το βάρος της ενίσχυσης του δημόσιου αγαθού της παιδείας. Τα σχολεία, από την άλλη, θα κληθούν να βρουν χορηγούς για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης. Είναι φανερό, πως πίσω από τις ηχηρές εκφράσεις της υπουργού, κ. Διαμαντοπούλου, για το «νέο σχολείο», με το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής», κρύβεται μια πραγματικότητα που δεν είναι καθόλου ευχάριστη, ούτε για τους μαθητές, ούτε και για το μέλλον του δημόσιου σχολείου. Σας καλούμε να συμπαραταχθείτε στην προσπάθειά μας για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Μαζί να αποτρέψουμε τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση της εκπαίδευσης, που θα επιφέρει το επιχειρούμενο κλείσιμο των σχολείων.

Οι τοπικές κοινωνίες και οι σύλλογοι γονέων, εκπαιδευτικών, αλλά και οι μαθητές οφείλουν να αντιδράσουν και να μην ανεχθούν την παράκαμψή τους στα ζητήματα παιδείας. Οφείλουν να μεταφέρουν, άμεσα, τη βούλησή τους για ένα καλύτερο σχολείο στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στην κυβέρνηση, υπερασπιζόμενοι τη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.


Πηγή

Share

2009©Kavalacity.net