Εκτύπωση

Τί 12%... τί 4%...

Συγγραφέας: k-tipos.gr.... Δημοσίευση στη κατηγορία Τοπικά

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
katselΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Παρά τις υποσχέσεις... Αρνητική η απάντηση για την επιδότηση κόστους εργασίας του 12%

Το Υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην επιστολή του Επιμελητηρίου Καβάλας με τα αιτήματα των παραγωγικών φορέων του Νομού, δήλωσε πως δεν είναι εφικτή η αύξηση του ποσοστού επιδότησης του κόστους μισθοδοσίας, λόγω των υπαρχουσών δημοσιονομικών συνθηκών, ενώ παρέπεμψε τα υπόλοιπα θέματα στα συναρμόδια Υπουργεία.

Φρούδα αποδείχτηκε, τελικά, η ελπίδα της ενίσχυσης των επιχειρήσεων του Νομού Καβάλας, με ποσοστό μεγαλύτερο του 4%, για την κάλυψη του κόστους μισθοδοσίας τους. Υπενθυμίζουμε ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Καβάλα, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, είχε δηλώσει πως

στο πλαίσιο της ενδοπεριφερειακής ισότητας, θα ισχύσει το ίδιο ποσοστό επιδότησης και στους πέντε Νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει ποιο θα είναι το ποσοστό αυτό. Ερωτηθείσα, μάλιστα, από τον "Κ.Τ." εάν θα είναι 12%, όπως στους Νομούς της Θράκης, ή μικρότερο, απάντησε ότι τη σχετική απόφαση θα τη λάβει το αρμόδιο Υπουργείο.

Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών

Απαντώντας στην επιστολή του Επιμελητηρίου Καβάλας, με θέμα τις προτάσεις των παραγωγικών φορέων του Νομού Καβάλας, το Υπουργείο Οικονομικών απέκλεισε τη δυνατότητα αύξησης του ποσοστού της επιδότησης, επικαλούμενο τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας. Στο έγγραφο που εστάλη προς το Επιμελητήριο Καβάλας, την περασμένη Δευτέρα, αναφέρονται τα εξής: "Αναφορικά με το μέτρο επιδότησης του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων του Νομού Καβάλας, οι οποίες επιδοτούνται σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 334/12090/10.4.97 Κ.Υ.Α. των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σας ενημερώνουμε ότι υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, δεν είναι εφικτή η αύξηση του ποσοστού επιδότησης".

Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Άγγελος Τσατσούλης, εξέφρασε την απογοήτευση του. "Με την απάντηση αυτή ανατρέπονται όλα. Δυστυχώς, η ελπίδα που μας έδωσαν η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, δεν επιβεβαιώθηκε. Εκφράζω την απογοήτευση μου, γιατί η κεντρική διοίκηση αγνόησε, άλλη μια φορά, τις προτάσεις και τα δίκαια αιτήματα μας", είπε στον "Κ.Τ.". Αρνητική ήταν, επίσης, η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στο αίτημα της μείωσης του επιτοκίου για τα ρυθμισμένα και εγγυημένα δάνεια των επιχειρήσεων του Νομού Καβάλας.

"Ως προς το αίτημα μείωσης του επιτοκίου των ρυθμισμένων και εγγυημένων δανείων των επιχειρήσεων του Νομού σας, σας γνωρίζουμε ότι, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους των πιστωτικών ιδρυμάτων, διαπιστώθηκαν οι δυσκολίες αλλαγής των υφιστάμενων διατάξεων της αρχικής Υπουργικής Απόφασης, καθώς και οι συνακόλουθες με αυτό επιπτώσεις. Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι την περίοδο έκδοσης της αρχικής απόφασης και για αρκετό χρονικό διάστημα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε επίπεδα κοντά στα επίπεδα της αγοράς, καθώς και ότι πρόσφατα, με σχετική Υπουργική Απόφαση, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής καταβολής των οφειλόμενων δόσεων από 1/1/2010 έως 31/12/2013. Κατά τη λήξη του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, το Υπουργείο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει το αίτημά σας, στο πλαίσιο της οικονομικής συγκυρίας".

"Το δικό μας αίτημα ήταν, να κεφαλοποιούνται οι τόκοι με επιτόκιο 6% και όχι με 10% που ισχύει σήμερα", σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, που διάβασε ακόμα, στο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, ότι τα λοιπά θέματα που αφορούν στο μέτρο επιδότησης του μισθολογικού κόστους (καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων, αίτημα συμψηφισμού της επιδότησης με τρέχουσες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία), θα εξεταστούν από τα συναρμόδια Υπουργεία (Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

 

ΠΗΓΗ

Share

2009©Kavalacity.net