Εκτύπωση

Το έργο συνεχίζεται για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ

Συγγραφέας: evdomi.gr.... Δημοσίευση στη κατηγορία Τοπικά

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
simitsis_0203Με ευχαριστίες προς τους βουλευτές και τη νομική υπηρεσία του δήμου, χθες το πρωί ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ανακοίνωσε και επισήμως ότι ουδέν πρόβλημα υφίσταται με τη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ, το οποίο παραμένει στο ίδιο νομικό καθεστώς και θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του.

«Το υπουργείο Εσωτερικών, υιοθέτησε τις απόψεις που είχαμε, ότι η επιχείρηση δεν έπρεπε ή δεν χρειαζόταν να μετατραπεί σε κοινωφελή και παραμένει στο ίδιο νομικό καθεστώς», είπε ο δήμαρχος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε, και πρόσθεσε πως «αυτό το είχαμε εντοπίσει και δεν θα αλλάζαμε τη μορφή του, αν δεν είχε μεσολαβήσει έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών προς το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου που αναφέρονταν ότι πρέπει να γίνει η μετατροπή». Αναφέρθηκε στις επίσημες και ανεπίσημες επιστολές που

έγιναν για το θέμα αυτό στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και την άποψη του πρώην δημάρχου Κοζάνης Πάρη Κουκουλόπουλου, ο οποίος επίσης επέμενε ότι τα ΔΗΠΕΘΕ είναι επιχειρήσεις ειδικού σκοπού.

«Ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου το δέχθηκε κι έτσι συνεχίζει τη λειτουργία του», είπε σε άλλο σημείο ο δήμαρχος και τόνισε πως «δώσαμε έναν αγώνα, αν και άκουσα παράξενους υπαινιγμούς, όπως ότι θέλαμε να το διαλύσουμε για χάρη της Κομοτηνής ή ότι το Φεστιβάλ Φιλίππων θα λειτουργούσε σε βάρος του ΔΗΠΕΘΕ. Όλα αυτά, εκτός από αστήρικτα είναι και ανόητα πράγματα…».

Με την ευκαιρία αυτή αναφέρθηκε και στο θέμα δημιουργίας αυτόνομου οργανισμού για το Φεστιβάλ Φιλίππων, λέγοντας πως «και να θέλαμε, θα έπρεπε να συμφωνήσει το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο και θα είχε το πάνω χέρι. Αλλά παρεμβάσεις αφ’ υψηλού σε τέτοια θέματα δε μας ταιριάζουν. Άλλωστε σήμερα με τον «Καλλικράτη» απαγορεύεται οριστικά η ίδρυση ΑΕ ή νομικού προσώπου πολιτιστικού χαρακτήρα. Έτσι, και το Φεστιβάλ Φιλίππων, συνεχίζει όπως λειτουργεί τα τελευταία 20 χρόνια».

Επανερχόμενος στο θέμα της μετατροπής του ΔΗΠΕΘΕ σε κοινωφελή επιχείρηση, ο κ. Σιμιτσής είπε πως «κανείς από το προσωπικό δεν συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο, να μπουν δηλαδή στα σκληρά και ασφυκτικά καλούπια του δημοσίου λογιστικού οι καλλιτεχνικές δράσεις και να καταρτίζουν για παράδειγμα τεχνικές προδιαγραφές για σκηνικά και κοστούμια».

Ανέφερε επίσης ότι «συνειδητά, ένα ακόμη ΔΗΠΕΘΕ, αυτό της Λάρισας δεν το μετέτρεψε η διοίκηση σε κοινωφελή επιχείρηση, διότι είχαν την ίδια άποψη ότι πρόκειται για αμιγείς επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό για να έχουν ελευθερία δράσης. Έτσι το ΔΗΠΕΘΕ και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εσωτερικών συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και μένει με το παλιό νομικό καθεστώς, μαζί με αυτά της Λάρισας και της Ρόδου από τα συνολικά 16 που υπάρχουν στη χώρα», επανέλαβε.

Ο δήμαρχος αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» και τα όσα ειπώθηκαν για εκείνον από άτομα κατά τα άλλα «σεβαστά και αγαπητά στην κοινωνία της πόλης. Η πρέπουσα απάντηση είναι το υλικό (σ.σ. έγγραφα) που διένειμα και που δείχνουν τις προσπάθειες που κάναμε για τη διατήρηση του ΔΗΠΕΘΕ».

Τέλος, αναφέρθηκε στο ότι περίπου στα μέσα του μήνα που διανύουμε θα υπάρξει πρόσκληση από το υπουργείο Πολιτισμού για να ξεκινήσει η συζήτηση για την μετεξέλιξη του θεσμού.

Όσο για το ΔΕΚΕΚ, ο δήμαρχος είπε πως είναι μια υπόθεση τελειωμένη, τίθεται υπό εκκαθάριση και ο ένας μόνιμος υπάλληλος θα μεταταχθεί στη «Δημωφέλεια», η οποία θα υλοποιεί και τις δράσεις κατάρτισης και θα αναλάβει τις αρμοδιότητες που είχε μέχρι τώρα. Επίσης θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά οι υπάλληλοι μέσω των προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ, ενώ οι υποχρεώσεις του ΔΕΚΕΚ έναντι τρίτων, θα βαρύνουν το δήμο.

ΠΗΓΗ

Share

2009©Kavalacity.net