Εκτύπωση

Έρευνα για τα "λουκέτα"

Συγγραφέας: evdomi.gr.... Δημοσίευση στη κατηγορία Τοπικά

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)

louketoΑυξάνονται οι «κενοί» επαγγελματικοί χώροι και τα «λουκέτα» Αποκαλυπτικά είναι και πάλι τα αποτελέσματα της 6μηνιαίας έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου, που αφορούν στην καταγραφή κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικούς δρόμους: η μη αντικατάσταση των επιχειρήσεων από άλλες, ιδίως στα εμπορικά "περάσματα", υποδηλώνει στασιμότητα της αγοράς και έλλειψη ρευστότητας. Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου, σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους, η κατάσταση είναι κρισιμότερη...
Τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας που αφορούν στην καταγραφή των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, είναι για μια ακόμη φορά ξεκάθαρα: η μη αντικατάσταση

των επιχειρήσεων από άλλες, ιδίως σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους, υποδηλώνει την στασιμότητα της αγοράς και την έλλειψη ρευστότητας. Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους η κατάσταση είναι κρισιμότερη…

Με δεδομένες τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, πριν από έξι μήνες ξεκινήσαμε μέσω της ΕΣΕΕ την συστηματική καταγραφή των κλειστών επιχειρήσεων – λουκέτα εντός των πόλεων και συνεπώς και στην πόλη της Καβάλας. Η καταγραφή θα πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση και στη συνέχεια τα στοιχεία θα αποτυπώνονται ψηφιακά (Γεωβάση).

Η παρούσα έρευνα αποτελεί τη δεύτερη φάση της έρευνας που είχαμε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2010, η οποία επιχειρεί να καταγράψει την «ανησυχητική» πορεία των «λουκέτων», όπως συνεπάγεται από το γενικότερο οικονομικό κλίμα.

aug10

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας προέβη λοιπόν στην πραγματοποίηση της δεύτερης φάσης της έρευνας για την καταγραφή των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης με σκοπό να διαπιστώσει την αναλογία κλειστών / ανοιχτών επιχειρήσεων. 

Η μεθοδολογία που επιλέχθηκε για την καταγραφή ήταν η επιτόπια παρατήρηση και η συμπλήρωση σε μια λίστα καταγραφής με κλειστά ερωτήματα  (στήλες), όπου συμπληρώνονταν τα ζητούμενα με επιτόπιες επισκέψεις – (διαδρομές) στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης.

 

Χαρακτηριστικά της έρευνας

Οι οδοί που επιλέχτηκαν να εξεταστούν αποτελούν  τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Καβάλας και βέβαια το πρόβλημα σαφώς παρουσιάζεται εντονότερο στους λιγότερο εμπορικούς δρόμους, όπου είναι ξενοίκιαστα και κλειστά μεγαλύτερος αριθμός καταστημάτων.

Οι οδοί είναι οι ακόλουθες: Ομονοίας, Μ. Αλεξάνδρου, Π. Μελά, Φιλελλήνων, Κ. Παλαμά, Ερμού, Βενιζέλου (κέντρο), Ι. Δραγούμη.

Η καταγραφή περιλάμβανε:

  • Την καταγραφή όλων των επιχειρήσεων κάθε είδους σε όλη την έκταση του δρόμου που βρίσκεται εντός του εμπορικού κέντρου.
  • Την κατανομή των επιχειρήσεων ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία τους.
  • Την καταγραφή άλλων τύπων δραστηριότητας (τράπεζες, κέντρα ψυχαγωγίας κ.α.) που λειτουργούν στον εκάστοτε δρόμο.
  • Την καταγραφή των κλειστών καταστημάτων, είτε όσων είχαν ένδειξη κλεισίματος είτε όσων χώρων παραμένουν ανοίκιαστα

Αποτελέσματα και συμπεράσματα

Τα αποτελέσματα της καταγραφής σε συνδυασμό με τη γενικότερη πορεία της αγοράς καταδεικνύουν τόσο την τάση που έχει διαμορφωθεί όσο και την κρισιμότητα της κατάστασης. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω καταγραφή δεν έχει στόχο να δώσει μια πλήρη ερμηνεία του φαινομένου των «λουκέτων», αφού αυτό μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες. Είναι όμως προφανές ότι η μη αντικατάσταση αυτών των επιχειρήσεων από άλλες, ιδίως σε περιοχές που θεωρούνται από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους της Καβάλας (Ομόνοια), υποδηλώνει την στασιμότητα της αγοράς και την έλλειψη ρευστότητας. Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους η κατάσταση είναι κρισιμότερη αφού αυξάνονται οι «κενοί» επαγγελματικοί χώροι και τα «λουκέτα».

mar11

Παρατηρήθηκε μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων και σε αρκετές περιπτώσεις η μεταφορά τους σε άλλους δρόμους – πεζόδρομους που τείνουν να συγκεντρώσουν τον κύριο όγκο των εμπορικών επιχειρήσεων

*** Η οδός Ομονοίας (από τα δικαστήρια μέχρι τον Αγ. Παύλο) παρουσιάζει ένα ποσοστό 17,28% κλειστών καταστημάτων.

*** Στις υπόλοιπες οδούς το ποσοστό αναλογικά παρουσιάζει  άλλοτε μικρότερες και άλλοτε μεγαλύτερες διακυμάνσεις, ανάλογα βέβαια και με την έκταση και την εμπορικότητα του δρόμου.

Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι πολλαπλές.

Σοβαρότερη η αύξηση της ανεργίας διότι χάνονται θέσεις εργασίας και επίσης επέρχεται σημαντική μείωση εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Σοβαρά προβλήματα επίσης δημιουργούνται στα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης (δημοσιονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης).

ΠΗΓΗ: evdomi.gr

Share

Σχόλια  

 
+1 #1 ΑΠ: Έρευνα για τα "λουκέτα"Στάθης Συμεωνίδης 30-03-2011 18:17
Τα ενοίκια δεν συμπεριλαμβάνον ται στην έρευνα? Γιατί? Νομίζω ότι κακώς δεν συμπεριλαμβάνον ται γιατί και εκείνα επηρεάζουν την κατάσταση. Επίσης, θα φανεί πόσο κάποιοι γίνονται άτυποι "συνέταιροι" στην επιχείρηση μόνο με το πανάκριβο ενοίκιο (γνωστό ότι αποτελεί μέσο βιοπορισμού αρκετών ιδιοκτητών ακινήτων..)
 

2009©Kavalacity.net