Εκτύπωση

Η ώρα των µικρών βιρτουόζων

Συγγραφέας: tanea.gr.... Δημοσίευση στη κατηγορία Τοπικά

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
της Δάφνης Κοντοδήμα.

«Θέλουµε να γίνουµε µεγάλοι µουσικοί» έλεγαν µε µια φωνή στο καµαρίνι µετά τη συναυλία.. «Ο δάσκαλος µου έµαθε να ξεχωρίζω τα κοντσέρτα που έχουν µεγάλη αξία» σχολίαζε η µαθήτρια Γ’ ∆ηµοτικού Ελλη Κανάκη.

1Το χειρόκροτηµα στο Μέγαρο έδωσε τροφή στα όνειρα οκτώ νέων µαθητών ωδείων, που βλέπουν σοβαρά την κλασική µουσική, αψηφώντας τις δυσκολίες. Το νεαρό της ηλικίας τους και η µικρή εµπειρία δεν τους πρόδωσαν στησκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Αντιθέτως. Το ταλέντο τους άφησε τους θεατές µε ανοιχτό το στόµα. Ανάµεσά τους και οι φίλοι τους, µαζί και οι περήφανοι γονείς. Εψαχναν την καλύτερη «γωνία» για να τραβήξουν σε βίντεο τη στιγµή. Το στήσιµο και η δεξιοτεχνία των παιδιών τους, ηλικίας 9-19 ετών, ελάχιστα είχαν να ζηλέψουν από τους επαγγελµατίες.

Παρασκευή πρωί στο Μέγαρο, οκτώ σπουδαστές ωδείων από τη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Καβάλα έδωσαν συναυλία στην αίθουσα «∆ηµήτρης Μητρόπουλος». Ο λόγος; Κατάφεραν να διακριθούν και να γίνουν οι υπότροφοι Ωδειακών Σπουδών 2011-2012, µε τη χορηγία της οικογένειας Γ.Π. Λιβανού. Αφορµή ήταν η ολοκλήρωση του φετινού – τρίτου στη σειρά– εκπαιδευτικού προγράµµατος «∆ράση Εκτός Εδρας» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», µε τη χορηγία του Βίκτωρα Ρέστη.

«∆εν είχαµε άγχοςστη σκηνή. Μας αρέσει να παίζουµε. Είναι ωραίο συναίσθηµα. ∆εν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Γιατί δεν το δοκιµάζετε κι εσείς;»µε ρώτησαν αυθόρµητα η εννιάχρονη Αναστασία ∆ηµήτρη από τη ∆ράµα και η οκτάχρονη Ελλη Κανάκη από την Καβάλα

. ∆ύο κορίτσια τόσο µικρά σε ηλικία µε τόσο µεγάλο ταλέντο στο βιολί και σχέδια µεγαλεπήβολα.

«Θέλουµε να γίνουµε µεγάλοι µουσικοί» έλεγαν µε µια φωνή στο καµαρίνι µετά τη συναυλία. Θαρρείς πως κρατούν το βιολί και ονειρεύονται το δυνατό χειροκρότηµα. Κάτι οι γονείς που ασχολούνται επαγγελµατικά µε τη µουσική, κάτι το σχολείο, τα κορίτσια αυτά λάτρεψαν τους συνθέτες της κλασικής. «Ο δάσκαλος µου έµαθε να ξεχωρίζω τα κοντσέρτα που έχουν µεγάλη αξία» σχολίαζε η µαθήτρια Γ’ ∆ηµοτικού Ελλη Κανάκη. Τι λένε οι συµµαθήτριες για το... βιολί της; «Τα περισσότερα κορίτσια µε ζηλεύουν» σπεύδει να απαντήσει η Αναστασία ∆ηµήτρη που έχει βραβευτεί και στον Πανελλήνιο ∆ιαγωνισµό Βιολιού και Πιάνου της ΧΟΝ. «Μας λένε ότι το βιολί δεν είναι τόσο ωραίο όργανο όσο το πιάνο. Γιατί τα κορίτσια παίζουν πιάνο» σχολίαζε και η Ελλη.

2Στην κοριτσοπαρέα των διακριθέντων και η 11χρονη πιανίστρια Ζωή - Μισέλ Μπακίρη. Εµφανίστηκε µ’ ένα φανταχτερό κόκκινο φόρεµα στη σκηνή. Τέντωσε τα χέρια της, τοποθέτησε τα δάχτυλα στα πλήκτρα και το κοινό την αποθέωσε.

«∆εν είναι του γούστου µου η µοντέρνα µουσική. ∆εν λέω ότι δεν µου αρέσει και η ποπ, αλλά ακούω περισσότερο Μότσαρτ και Μπαχ. Η αλήθεια είναι ότι µου αρέσει περισσότερο να ερµηνεύω παρά να ακούω µουσική» σχολίαζε η Ζωή από τη Ρόδο, που έχει λάβει πρώτο βραβείο σε διάφορους διαγωνισµούς, ενώ ασχολείται και µε το τραγούδι. «Θα γινόµουν και πιανίστας σε πιάνο µπαρ. Αρκεί να έκανα αυτό που µου άρεσε και να είµαι ευτυχισµένος» έλεγε ο 16χρονος ΛουκάςΞανθός που ήρθε από τη Ρόδο στην Αθήνα για τη συναυλία.

«Στόχος µας είναι να µην παραµείνει η µουσική ένα απλό χόµπι. Αν θα καταφέρουµε να βγάζουµε τα προς το ζην από τη µουσική, αυτό δεν το ξέρουµε. Όλα είναι ένα ρίσκο» σχολίαζεο συµπατριώτης του και πιανίστας Αρεταίος Μανωλίτσης, που πριν από δύο χρόνια πήρε το πτυχίο του πιάνου µε άριστα από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.

«Ιδιαίτερα σε περιόδους οικονοµικής κρίσης, ο κόσµος δεν διαθέτει χρήµατα για συναυλίες. Και οι µουσικοί δυσκολεύονται να βρουν δουλειά» έλεγε ο Αρεταίος Μανωλίτσης. Καλή η µουσική και τα νεανικά όνειρα, αλλά και το πτυχίο είναι απαραίτητο. Ο Αρεταίος θέλει να σπουδάσει στην Κτηνιατρική Σχολή και ο Λουκάς στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο. Επιπλέον είναι σπάνιο να βρεις κοµµάτια κλασικής µουσικής σε iPod. Πόσο µάλλον παρέες που ακούνε µόνο Μότσαρτ. «Οι νέοι συνδυάζουν όλα τα είδη της µουσικής. Θέλουν να έχουν την επιλογή. Γι’ αυτό πλέον ακούνε και ροκ και κλασική» µου απαντούσε η παρέα από τη Ρόδο. «Υπάρχουν συµµαθητές που αγαπούν τη µουσική, αλλά ασχολούνται µε πιο µοντέρνα όργανα». Κάποτε κοιτούσε τις παρτιτούρες µε απορία αλλά και µε θαυµασµό, όπως λέει. Αργότερα εντυπωσιάστηκε από τον ήχο του ευφώνιου. Σήµερα, ο 17χρονος Τηλέµαχος Μουµούρης µετρά τα βραβεία µουσικής που κοσµούν το πατρικό του σπίτι στην Κέρκυρα. Μαζί του και δύο συµπατριώτες του που ασχολούνται µετο µουσικό όργανο τούµπα. «Το επιλέξαµε από περιέργεια. Μας άρεσε ο διαφορετικός του ήχος. Εύκολο ή δύσκολο, θέλουµε να το κάνουµε και επαγγελµατικά» έλεγαν ο 15χρονος Γιώργος Μακρής και ο 20χρονος Αντώνης Κωνστάντης – ο οποίος ερµήνευσε έργα του Μάνου Χατζιδάκι µε το σύνολο χάλκινων πνευστών Ionian Brass Ensemble από την Κέρκυρα.

Και Καµεράτα τζούνιορ

«Η ανάγκη να βλέπουµε νέους παντού – και στη µουσική – είναι τεράστια. Οι νέοι είναι εκείνοι που µπορούν να δώσουν φρεσκάδα, που µπορούν να εργαστούν σκληρά και να σηκώσουν στις πλάτες τους το µέλλον», λέει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος του προγράµµατος, βιολονίστας και µέλος του Τρίο Opus I, ∆ηµήτρης Σέµσης. Ο οποίος και ταξίδεψε σε Κέρκυρα, Καβάλα και Ρόδο για να γνωρίσει τα νέα µουσικά ταλέντα, σε ακροάσεις και σεµινάρια. «Τα µηνύµατα είναι αισιόδοξα καθώς υπάρχει ενδιαφέρον. Παρά τις δυσκολίες, έχουν θέληση και προσπαθούν». Αυτή τη στιγµή ασχολείται και µε το ξεκίνηµα της Νεανικής Ορχήστρας ∆ωµατίου των Φίλων της Μουσικής «Camerata Junior» που αποτελείται από 27 νέους µουσικούς εγχόρδων, ηλικίας 11-22 ετών.

Πηγή: tanea.gr

Share

2009©Kavalacity.net