Εκτύπωση

Κωνσταντινουπόλεως άλωσις - Θρήνοι

Συγγραφέας: Administrator.... Δημοσίευση στη κατηγορία Τοπικά

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

ealo1Μια ξεχωριστή εκδήλωση υλοποίησε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας την Παρασκευή 27 Μαΐου 2011 στο ΟΣΚΑΡ. Μια εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς στις 29 Μαΐου 1453.

Μετά το χαιρετισμό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου, η γλαφυρή αφήγηση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεωργιάδη Νικολάου, συνοδευμένη από εικόνες, τραγούδια και μουσική του πενταμελούς μουσικού συγκροτήματος «ΑΙΟΛΙΑ» ταξίδεψε τους θεατές σε ένα εικονικό ταξίδι στα χρόνια της άλωσης και ανέσυρε

από τη λήθη θύμισες του παρελθόντος που ο ελληνισμός προσπαθεί να αφήσει πίσω του.

ealo2Η μουσική και τα τραγούδια που ακούστηκαν ζωντάνεψαν ξανά το θρήνο των Ελλήνων για το τρομερό γεγονός της άλωσης της Πόλης, της «Πόλης» που ήταν και είναι η Πόλη των πόλεων, η Πόλη του ελληνισμού, η Πόλη της ορθοδοξίας και του οικουμενισμού. Του οικουμενισμού όχι στα εννοιολογικά πλαίσια της σημερινής παγκοσμιοποίησης αλλά της αγάπης, του πνευματικού φωτός και του πολιτισμού του Βυζαντίου. Μουσικές και τραγούδια από διάφορες περιοχές τους ελληνισμού ανέδειξαν την ανείπωτη θλίψη όλων των Ελλήνων για την πτώση της «Βασιλεύουσας» που σήμαινε, παράλληλα, και την απαρχή μιας μακράς περιόδου σκλαβιάς και κακουχιών, πολιτιστικού σκότους και δυσκολιών για το έθνος και την ορθοδοξία.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές της εκδήλωσης, οι οποίοι χειροκροτήθηκαν θερμά από τους θεατές με τη λήξη της εκδήλωσης.

Share

2009©Kavalacity.net