Εκτύπωση

Ακατάλληλες για κολύμβηση

Συγγραφέας: evdomi.gr.... Δημοσίευση στη κατηγορία Τοπικά

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
rapsani

Όλη η ακτή της Ραψάνης και οι περιοχές "Γεφυράκι" και "Πέταλο" στη Νέα Πέραμο είναι ακατάλληλες για κολύμβηση μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης Υγείας που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη. Από το ρεπορταζ της Εβδόμης...

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ υποστηρίζει για τη Ραψάνη ότι οι μετρήσεις ήταν εντός επιτρεπτών ορίων κι ότι η υπέρβαση οφείλεται στις βροχοπτώσεις, όμως δείγματα που ελήφθησαν το Σαββατοκύριακο ήταν καταλυτικά για την έκδοση της απαγόρευσης σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, από την άλλη πλευρά, ο Αρχέλαος Γρανάς... Περιοχές της Νέας Περάμου και όλη η ακτή Ραψάνης εξαιρούνται από τη λίστα καταλληλότητας νερών κολύμβησης που ανακοίνωσε χθες η Διεύθυνση Υγείας.

Τα σημεία που προσωρινά απαγορεύεται η κολύμβηση είναι:

 • Η ακτή εντός της Νέας Περάμου και πιο συγκεκριμένα 200 μέτρα εκατέρωθεν των ρεμάτων στις περιοχές «πέταλο» και «γεφυράκι» κοντά στις εισόδους της Κοινότητος, όπου εκδόθηκε σχετική απόφαση σύστασης αποφυγής κολύμβησης για προληπτικούς λόγους, εξ αιτίας επιβάρυνσης των ρεμάτων που βρίσκονται πλησίον της ακτής και του κινδύνου ρύπανσης των νερών κολύμβησης, με μικροοργανισμούς εντερικής προέλευσης.

Η παραπάνω σύσταση έχει προσωρινό χαρακτήρα μέχρις εξακριβώσεως του αιτίου και εξάλειψης του κινδύνου ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής εκατέρωθεν των ρεμάτων, κάτι για το οποίο η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσει σχετικά το κοινό με νεότερη ανακοίνωση.

 • Η ακτή της Ραψάνης και συγκεκριμένα 200 μέτρων εκατέρωθεν στομίου αγωγού όμβριων υδάτων πλησίον του παιδότοπου «Νεφέλες», όπου διαπιστώθηκε η εκροή λυμάτων που επιβάρυναν την εγγύς θαλάσσια περιοχή.

Για τη ζώνη αυτή εκδόθηκε σχετική απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας περί προσωρινής απαγόρευσης κολύμβησης, μέχρις εξακριβώσεως των αιτιών ρύπανσης του αγωγού και αποκατάστασης του προβλήματος κάτι για το οποίο η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσει σχετικά το κοινό με νεότερη ανακοίνωση.

Τι λένε Δημητριάδης - Γρανάς για τη Ραψάνη

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Δημητριάδης υποστήριξε ότι οι μετρήσεις της διεύθυνσης Υγείας έγιναν στις 25 και 30 Ιουνίου, η ΔΕΥΑΚ ξεκίνησε από προχθές τις δειγματοληψίες, διότι στην θάλασσα δεν γίνονται κάθε μέρα και τα αποτελέσματα ήταν εντός των επιτρεπτών ορίων.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι μετρήσεις για τη Ραψάνη βγήκαν εκτός ορίων λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων και απέρριψε ότι πρόκειται για λύματα, υποστηρίζοντας ότι ο λόγος είναι για «αγωγό ομβρίων», αν και η διεύθυνση Υγείας κάνει καθαρά λόγο για «εκροή λυμάτων»...

Από την άλλη πλευρά ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς υποστήριξε ότι τα δείγματα ελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, ενώ εκτίμησε πως δεν σχετίζονται με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις αφού «ο αγωγός έχει συνεχή ροή…», ενώ τα δείγματα της δεύτερης φοράς ήταν αυτά που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για έκδοση της ανακοίνωσης απαγόρευσης κολύμβησης. Αν είναι εντός ορίων όπως υποστηρίζει ο κ. Δημητριάδης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «θα πάρουμε κι εμείς δείγματα και θα εκδώσουμε νεώτερη ανακοίνωση αν κριθούν κατάλληλα».

Οι κατάλληλες για κολύμβηση ακτές

Μετά από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους διαπιστώθηκε η καταλληλότητα των νερών στα παρακάτω σημεία:

 • Όλες οι ακτές κολύμβησης της Θάσου
 • Παραλιακή ζώνη Κεραμωτής
 • Δημοτική παραλία Ν. Καρβάλης
 • Παραλία «Άσπρης Αμμου»
 • Παραλία από camping «Ειρήνη» μέχρι το κέντρο «Μιχάλης»
 • Παραλίες Καλαμίτσας, Μπάτη, Τόσκα, και όλο το μήκος ακτών Παληού.
 • Δημοτική παραλία Ν. Ηρακλείτσας
 • Δημοτικές παραλίες Ν. Περάμου (με την επιφύλαξη της παραπάνω εξαίρεσης)
 • Παραλία «Αμμολόφων» και όλο το μήκος ακτών μέχρι τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Τέλος με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι γενικά δεν επιτρέπεται η κολύμβηση πλησίον λιμανιών και αγκυροβολίων, σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από στόμια αγωγών όμβριων υδάτων και 200 μέτρων από τις εκβολές χειμάρρων και ποταμών, ιδίως μετά από βροχή, καθώς και από τα στόμια αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού.

Πηγή: evdomi.gr

Share

2009©Kavalacity.net