Εκτύπωση

Υποβάθμιση του Σχολείου σημαίνει υποβάθμιση της γειτονιάς

Δημοσίευση στη κατηγορία Τοπικά

Σας άρεσε το άρθρο?
(3 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)
Λάβαμε το παρακάτω ψήφισμα-κραυγή αγωνίας απο τους Συλλόγους Γονέων του 4ου Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Γεωργίου και του 14ου Δημοτικού του Προφήτη Ηλία, που αντιστέκονται στην υποβάθμιση τους από 6θέσια (που σημαίνει το φυσιολογικό και αναμενόμενο: ένας δάσκαλος σε κάθε τάξη) σε 4θέσια (που σημαίνει με απλά λόγια οτι εν έτη 2011, στη πόλη της Καβάλας, διαφορετικές τάξεις θα κάνουν ταυτόχρονα μάθημα στην ιδια αίθουσα!!) Το δημοσιεύουμε αυτούσιο...

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ 4ου, 14ου ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΚΑΙ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

mathitisΟι Γενικές Συνελεύσεις των Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου και 14ου Δημοτικών Σχολείων της Καβάλας, και το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Σχολείων της Καβάλας, που συνήλθαν μετά την ενημέρωσή τους αιφνιδιαστικά για το ενδεχόμενο υποβιβασμού των Σχολείων αυτών από 6-θέσια σε 4-θέσια ή 5-θέσια, μετά την Φ.12/570/67123/Γ1/14-6-2011 Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και λαμβάνοντας υπ’ όψη :

 • τις απόψεις του συνόλου των γονέων της Καβάλας όπως εκφράζονται από το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Σχολείων της Καβάλας
 • την εύλογη ανησυχία και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των γονέων των δύο Σχολείων
 • τη ρητή δέσμευση της Υπουργού Παιδείας ότι θα λάβει υπόψη τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών σε ανάλογες αποφάσεις συγχωνεύσεων ή υποβαθμίσεως Σχολείων
 • ανάλογες θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, που εκφράστηκαν στο 6953/30-3-2011 ομόφωνο Ψήφισμά του

αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ, την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

1. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας τόσο σε υποβιβασμό των δύο σχολείων από 6-θέσια σε 5-θέσια ή 4-θέσια, όσο και σε οποιαδήποτε συγχώνευση τάξεων των σχολείων αυτών, διότι συνιστούν υποβάθμισή τους και ζητάμε την ανάκληση όσων σχετικών εισηγήσεων και αποφάσεων υπάρχουν. Άλλωστε, πολλά χρόνια τώρα λειτουργούν τα σχολεία με περίπου τον ίδιο αριθμό μαθητών.

2. Θεωρούμε ότι η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η αξιοποίηση των υποδομών και η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας δεν πετυχαίνεται με υποχρηματοδότηση, συρρίκνωση ή υποβιβασμό σχολείων με κριτήρια οικονομίας της αγοράς, αλλά με γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας, λειτουργία σύγχρονων δημόσιων σχολείων και κατασκευή νέων σύμφωνα με τις προτάσεις μας και τις προβλέψεις του Σχεδίου Πόλης

3. Θεωρούμε τα σχολεία πυρήνες πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης κάθε συνοικίας, εν προκειμένω δύο ζωντανών και λαϊκών συνοικιών της πόλης μας, του Αη Γιώργη και του Προφήτη Ηλία, κύτταρα ανάπτυξης και ζωής τους και τυχόν κατάργησή τους προάγγελο μαρασμού, συρρίκνωσης και περιθωριοποίησής τους

4. Επισημαίνουμε ότι η υποβάθμιση, μέσω συνδιδασκαλίας ή συγχώνευσης τάξεων ιστορικών σχολείων της πόλης, μεγάλων και ζωντανών συνοικιών και με προοπτικές, η συγκέντρωσή τους σε αμφίβολης επάρκειας και ασφάλειας υποδομές, οι πολλαπλάσιες ανάγκες μετακίνησης υπό δυσμενείς κυκλοφοριακές και επικίνδυνες συνθήκες, όχι μόνο δεν διασφαλίζουν οικονομίες κλίμακας αλλά ούτε καν συνθήκες στοιχειώδους ασφάλειας και λειτουργικότητας. Ειδικά όταν πρόκειται για συνοικίες με τη μέγιστη υψομετρική διαφορά μεταξύ θάλασσας (το χαμηλότερο σημείο της πόλης) και περιαστικού δάσους (το υψηλότερο σημείο της πόλης) , σε μια πόλη με χαρακτηριστικό το γεωμορφολογικό της ανάγλυφο.

5. Ειδικότερα, για τα σχολεία αυτά, προτείνουμε στο Υπουργείο τη μη συγχώνευσή τους, για τους παρακάτω συγκεκριμένους λόγους:

 • Βρίσκονται στο κέντρο συνοικιών ταχέως αναπτυσσόμενων και πυκνοκατοικημένων, στην καρδιά της Καβάλας, ανομοιόμορφων κοινωνικά και με συγκέντρωση εμπορικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων και λαϊκών κατοικιών. Ο λόγος της στασιμότητας του αριθμού των μαθητών τα τελευταία χρόνια είναι τα κτιριακά προβλήματα των δύο σχολείων, που ωθούν τους μαθητές σε σχολεία όμορων συνοικιών και όχι η πληθυσμιακή μείωση ή υπανάπτυξη. Ο συνεχώς αυξανόμενος, ακόμη και παράτυπα, αριθμός μαθητών σε τρία γειτονικά σχολεία, αυτό αποδεικνύει. Αντίθετα καμιά μετακίνηση δεν υπάρχει μεταξύ των δύο «υπό συγχώνευση σχολείων».
 • Η ανάγκη μετακινήσεων των μαθητών σε απόσταση πολλαπλάσια της σημερινής και με μεγάλη υψομετρική διαφορά, θα αυξήσει τη δαπάνη μετακινήσεων και λειτουργίας, αντί μείωσής τους
 • Η άθλια κατάσταση του απαρχαιωμένου και με τεράστιες κλίσεις οδικού δικτύου στις συνοικίες αυτές, ιδιαίτερα το χειμώνα, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους ατυχημάτων.

6. Επιπρόσθετα για το 14ο δημ. σχολείο, η υποβάθμιση είναι ανορθολογική, αντιφατική και δείχνει έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού, όταν:

 • Πρόσφατα (ΦΕΚ 98Δ/25-2-2010) αποχαρακτηρίστηκε έκταση 3.177 τ.μ. στον Προφήτη Ηλία για την ανέγερση νέου διδακτηρίου, όπως προβλέπεται και από το ισχύον Σχέδιο Πόλης.
 • Ο Δήμος Καβάλας έχει εκπονήσει μέρος των μελετών (ΑΔΣ 100/2010) του νέου 6-θέσιου διδακτηρίου σκοπεύοντας να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Πρόσκληση Σχολικής Στέγης ΠΕΠ) μόλις ολοκληρώσει τη σύνταξή τους.
 • Ο Ο.Σ.Κ έχει δώσει (2010) τη σχετική έγκριση καταλληλότητας του εν λόγω οικοπέδου

7. Eπιπρόσθετα για το 4ο δημοτικό σχολείο παρουσιάζεται το φαινόμενο τα τελευταία χρονιά η συρρίκνωση του αριθμού των μαθητών που φαίνεται ότι φοιτούν στο σχολείο να είναι αντιστρόφως ανάλογη με την πληθυσμιακή αύξηση της περιοχής. δηλαδή ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών που ανήκει σύμφωνα με την διεύθυνση κατοικίας τους, στο 4ο δημοτικό σχολείο, οι αρμόδιοι φορείς επί σειρά ετών, ανέχονται παράτυπα την εγγραφή μαθητών, που κανονικά ανήκουν στο 4ο δημοτικό σχολείο, σε όμορα δημοτικά σχολεία.

Επίσης το 4ο δημοτικό σχολείο έχει στην κυριότητα του οικόπεδο 150 τ.μ. το οποίο βρίσκεται επί της οδού Πτολεμαίου, εφάπτεται με τον προαύλιο χώρο του σχολείου και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του δήμου καβάλας. είναι ευθύνη λοιπόν της πολιτείας και του δήμου αντί να λαμβάνει αποφάσεις που οδηγούν στην υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, να επιδιώξει με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις την αξιοποίηση του συγκεκριμένου οικοπέδου, μέσα από την κατασκευή νέων σχολικών αιθουσών και χώρων που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του 4ου δημοτικού σχολείου και όχι στην διαφαινόμενη υποβάθμιση η οποία αναμφισβήτητα θα προέλθει από την ενδεχομένη υλοποίηση αποφάσεων που έχουν σχέση με συγχωνεύσεις-συνενώσεις τάξεων η σχολείων.

8. Ζητάμε την παραμονή των 4ου και 14ου Δημ Σχολείων ως έχουν, συνεχίζοντας μια λειτουργία πολλών δεκαετιών στις κατ εξοχήν λαϊκές συνοικίες της Καβάλας, διότι :

 • η στασιμότητα του αριθμού των μαθητών οφείλεται στις ειδικές συνθήκες των συνοικιών αυτών, των οποίων όμως την αναβάθμιση θα ’πρεπε η Πολιτεία και ο Δήμος συνεχώς να επιδιώκει, με συγκεκριμένα μέτρα, δράσεις και κίνητρα επενδύοντας σε κοινωνικές υποδομές. Πρόσφατη είναι η κατασκευή νέου μεγάλου Παιδικού Σταθμού ανάμεσα στις δύο συνοικίες (Λυσιμάχου), πράγμα που δείχνει ανάπτυξη των συνοικιών κι όχι συρρίκνωσή τους
 • Η ανάγκη κάλυψης των οδοιπορικών εξόδων των μαθητών αχρηστεύει το επιχείρημα της μείωσης του λειτουργικού κόστους
 • Ο μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών στις συνοικίες επιβάλλει ειδική μέριμνα για τα σχολεία αυτά που άντεξαν δυο πολέμους, εξαθλίωση και φτώχεια, φιλοξενώντας προσφυγόπουλα και στηρίζοντας πάντα παιδιά από χαμηλά κοινωνικά στρώματα
 • Τα σχολεία αυτά, εντός του αστικού ιστού της πόλης, θα μπορούσαν να φιλοξενούν υπεράριθμους μαθητές άλλων σχολείων, με ειδικά κίνητρα, αλλαγή ορίων συνοικιών κλπ

Τα τελευταία χρόνια, με αξιέπαινες και φιλότιμες προσπάθειες του εκπαιδευτικού προσωπικού τους, τα δύο σχολεία έχουν επενδύσει στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης με ποικίλες πρωτοπόρες δράσεις και καινοτόμες ενέργειες, γνωστές στην Υπηρεσία, προσπάθεια που μόνο μακροπρόθεσμα αποδίδει και δεν πρέπει να ακυρωθεί, ειδικά για τα παιδιά δυο συνοικιών, με αδύναμο οικονομικά πληθυσμό .

9. Εκφράζοντας το σύνολο των κατοίκων των δυο συνοικιών δηλώνουμε ότι με κάθε τρόπο θα αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε υποβάθμιση των σχολείων.

Καλούμε τους εκπροσώπους της διοίκησης, της πόλης και της κυβέρνησης να αποσύρουν τις εισηγήσεις αυτές και να μην τεθούν αντιμέτωποι με τη βούληση της κοινωνίας.

 • Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
 • Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 14ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
 • ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Share

Σχόλια  

 
#1 ΑΠ: Υποβάθμιση του Σχολείου σημαίνει υποβάθμιση της γειτονιάςΤάκης Καβαλιώτης 07-07-2011 10:48
Το μυστικό και για τα δύο σχολεία είναι στην παράγραφο 7. Να γίνει έρευνα πόσοι μαθητές που μένουν στον Προφήτη Ηλία είναι γραμμένοι στα δημοτικά του κέντρου και ειδικά στο 10 δημοτικό (12 θέσιο) στο οποίο οι μαθητές εν έτη 2011 κάνουν μάθημα στο ΥΠΟΓΕΙΟ. Ναι στο υπόγειο, σε ένα ανήλιο, γεμάτο υγρασία μπουντρούμι. Τα ίδια ισχύουν και για το δημοτικό της Ομόνοιας όπου ακόμη χειρότερα το μπουντρούμι είναι το νηπιαγωγείο.
 

2009©Kavalacity.net