Εκτύπωση

Ενημέρωση από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας

Συγγραφέας: Γεώργιος Ιούλιος Παπαδόπουλος.... Δημοσίευση στη κατηγορία Τοπικά

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
dok

Λάβαμε και δημοσιεύουμε έαν πολύ σημαντικό δελτίο τύπου από τον Καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας Γεώργιο Ιούλιο Παπαδόπουλο

Συναισθανόμενοι την εύλογη αγωνία των μαθητών, γονέων-κηδεμόνων, καθηγητών και φίλων του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας (Δ.Ω.Κ.) σχετικά με την έναρξη του σχολικού έτους και την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Ωδείου, ενημερώνουμε την ευρύτερη Οικογένεια του Δ.Ω.Κ. για τα εξής:

  1. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα Δημοτικά Ωδεία της χώρας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με μας, δηλαδή δεν έχουν λάβει ακόμη εγγράφως από το Υπουργείο Εσωτερικών έγκριση για να προσλάβουν διδακτικό προσωπικό. Ατύπως, μέσω πολιτικών επαφών (τηλεφωνικών ή προσωπικών), όλοι έχουν ειδοποιηθεί ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να εγκρίνει μόνο το 50% του αριθμού των συμβασιούχων έργου που είχαν εργαστεί σε κάθε ωδείο το 2010-11. Τα περισσότερα Δημοτικά Ωδεία διαθέτουν και προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου, το οποίο δεν επηρεάζεται από αυτήν την περικοπή. Το Δ.Ω.Κ. διαθέτει αποκλειστικά συμβασιούχους έργου. Έτσι, από τους 40 καθηγητές που εγκρίθηκαν το 2010-11, φέτος πληροφορηθήκαμε ότι θα του επιτραπεί να κρατήσει μόνον 20.

  1. Ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου που άνοιξε και πάλι το Ωδείο, προτού καν γίνουν γνωστές οι προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για δραστικές περικοπές στο διδακτικό προσωπικό των Δημοτικών Ωδείων, κινητοποιηθήκαμε μέσω Περιφέρειας για να μάθουμε πού οφείλεται η καθυστέρηση των εγκρίσεων. Ενώ αρχικά μας δόθηκε η εντύπωση ότι το θέμα απλώς καθυστερούσε για γραφειοκρατικούς λόγους σε επίπεδο Περιφέρειας, σύντομα συνειδητοποιήσαμε μέσω του διαύλου επικοινωνίας μας με τα μεγαλύτερα Δημοτικά Ωδεία της Ελλάδας (αναφερόμαστε στο υφιστάμενο Δίκτυο Πόλεων Δημοτικών Ωδείων με άξονα το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης) ότι το ζήτημα ήταν πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών.

  1. Στις 26 Σεπτεμβρίου – χωρίς να υπάρχει ακόμη, έστω και ατύπως, κάποια πληροφόρηση από το Υπουργείο σχετικά με το θέμα – υποβάλαμε Υπόμνημα στον Δήμαρχο Καβάλας και στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, όπου αναλύαμε με στοιχεία τη δεινή θέση του Δ.Ω.Κ. σε περίπτωση περικοπής του 50% επί του περσινού αριθμού καθηγητών (αυτές ήταν οι ειδήσεις που λαμβάναμε από τα υπόλοιπα Δημοτικά Ωδεία με τα οποία είχαμε επαφή). Το Υπόμνημα στάλθηκε αμέσως με φαξ στο Υπουργείο από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Καβάλας, ενώ την επόμενη ημέρα (Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου) ο Δήμαρχος επισκέφτηκε στην Αθήνα τον Υφυπουργό Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλο και το ίδιο βράδυ μάς επιβεβαίωσε ότι η περικοπή θα ήταν όντως της τάξης του 50%.

  1. Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου η εκπρόσωπος του Δικτύου Πόλεων Δημοτικών Ωδείων και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης (Θεσ/νίκης), Ερατώ Αλακιοζίδου, είχε προσωπική συνάντηση με τον Γεωργανδρέα Ζάννο, στενό συνεργάτη του Υπουργού Πολιτισμού. Ο κ. Ζάννος άκουσε με πολλή προσοχή τα προβλήματα των Δημοτικών Ωδείων (τα οποία, άλλωστε, μαζί με τα ιδιωτικά ωδεία της χώρας υπάγονται στο ΥΠ.ΠΟ.Τ.) και ζήτησε να του καταθέσουμε άμεσα ένα Υπόμνημα με τις προτάσεις μας. Αυτό έγινε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις και εξαιρετική συνεργασία των Καλλιτεχνικών Διευθυντών από τα 19 μεγαλύτερα Δημοτικά Ωδεία της Ελλάδας (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Δράμα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Πρέβεζα, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Δήμος Αριστοτέλη, Δήμος Παύλου Μελά, Βόλος, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία, Πάτρα, Καλαμάτα, Πετρούπολη και Πειραιάς). Το νέο Υπόμνημα κοινοποιήθηκε στα Υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών, καθώς και στις Δημοτικές Διοικήσεις των Δημοτικών Ωδείων, στην Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και στην Πανελλήνια Ένωση Μουσικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ε.Μ.-Ο.Τ.Α.).

  1. Εντωμεταξύ, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε η ομάδα της συμπολίτευσης του Δ.Σ. του Δ.Ω.Κ. παρουσία του Δημάρχου, με σκοπό να συντονιστούν τα επόμενα βήματα της Διοίκησης του Ωδείου. Στη συνέχεια, το απόγευμα της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου έγινε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ω.Κ. Σύσσωμη η Διοίκηση και η Διεύθυνση του Ωδείου δεσμεύτηκαν να συστρατευθούν, ώστε ακόμη κι αν δεν αλλάξει κάτι από πλευράς Υπουργείου να βρεθούν εναλλακτικές και απολύτως νόμιμες λύσεις, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να προσλάβουμε όλους τους καθηγητές που είναι απαραίτητοι και μπορούν να εξασφαλίσουν πλήρως την απρόσκοπτη λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.

Διαβεβαιώνουμε τους εκατοντάδες – παλαιούς και νέους – μαθητές του Ωδείου και τις οικογένειές τους, που μας τιμούν κάθε χρόνο με την εμπιστοσύνη τους, ότι εργαζόμαστε ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση με αποκλειστικό γνώμονα την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς και τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου μουσικής παιδείας που παρέχει το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας!

Η Πρόεδρος του Δ.Ω.Κ. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δ.Ω.Κ.

Μαρία Κοζανίδου Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος

Share

2009©Kavalacity.net