Εκτύπωση

"Άλικος Άνεμος" θα πνέει σήμερα στη βιβλιοθήκη

Συγγραφέας: kavalacity.net.... Δημοσίευση στη κατηγορία Τοπικά

Σας άρεσε το άρθρο?
(3 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

alikos-anemosΣήμερα (Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011), στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας και ώρα 19:00 μμ. θα παρουσιαστεί η νέα ποιητική συλλογή της Χρυσούλας Βακιρτζή με τίτλο:

"ΑΛΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ"
Εκδόσεις Χρονόμετρο

Για την ποιήτρια και το έργο της θα μιλήσουν οι φιλόλογοι Δημήτρης Παπαράλλης και Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Θα προλογίσει και θα συντονίσει ο συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης.

Ποιήματα της Χρυσούλας Βακιρτζή θα απαγγείλει ο Κώστας Καναβούρης. Τον χαιρετισμό της ποιήτριας προς το κοινό θα διαβάσει η Παρασκευή Φετά. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, της εφημερίδας ¨Χρονόμετρο¨ και του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Καβάλας. H Είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη...

Κριτική για το έργο, από το Critique.gr

γράφει η Φωτεινή Τσαλίκογλου

''Μην με κρατάτε δέσμια σε χίλιους δυο θανάτους'' Μια σκέψη για την ποίηση της Χρυσούλας Βακιρτζή

Έργο τέχνης είναι εκείνο στο οποίο έχει ενεργοποιηθεί η αλήθεια του όντος. Με αυτή την έννοια ο Άλικος Άνεμος της Χρυσούλας Βακιρτζή είναι για μένα ένα συγκλονιστικό έργο τέχνης.
Πως επιβιώνει σήμερα ένα έργο τέχνης; ''Kι οι ποιητές τι να σου κάνουν σε τούτους τους μικρόψυχους καιρούς''; Το ερώτημα του Χαίλτνερλιν μένει ανοικτό, καθώς οι καιροί εξελίχθηκαν μέσα σε μια ραγδαία αυξανόμενη μικροψυχία. Και τώρα βρισκόμαστε εδώ να καταγινόμαστε με έργα φριχτά προσπαθώντας (όπως θα έλεγε ο Χειμωνάς) να ξεριζώσουμε τα θολά μάτια του ζώου. Όμως τα θολά μάτια του ζώου δεν βρίσκονται εκεί-έξω από εμάς, εδώ- μέσα -μας είναι κρυμμένα κάνοντας ακόμα πιο μικρόψυχους τους μικρόψυχους καιρούς.

Κι έπειτα ήλθε η Ποίηση. ''Μη με κρατάτε δέσμια
Σε χίλιους δυο θανάτους'' είναι η έκκληση της ποιήτριας Χρυσούλας Βακιρτζή.
Αν πράγματι αληθεύει ότι ''Έχουμε ένα καταφύγιο ενάντια στο θάνατο να κάνουμε τέχνη πριν από αυτόν'' τότε η Χρυσούλα είναι ίσως ο πλέον ανθεκτικός στο θάνατο δημιουργός. Δεν το πιστοποιεί μόνο με το έργο της αλλά και με την ίδια τη ζωή της. Παλεύοντας με το ασάλευτο σώμα είναι σε μια ξεχωριστή θέση να μιλήσει για την ποίηση και για τη μεταμορφωτική της λειτουργία. Με την πρώτη ύλη του ονείρου, τις λέξεις, που κάνουν τα απόντα πράγματα ωσεί παρόντα, μέσα σε ένα εν τη προόδω εξελισσόμενο ποίημα, φανερώνει την υπεροχή της ψυχής πάνω στο σώμα. Μιλώ για την ψυχή της λέξης. Μιλώ για την ψυχή του ποιήματος. Μιλώ για την ψυχή του νοήματος. Που εν τέλει βάζει στην υπηρεσία του και το σώμα και το ακίνητο και το θνητό. Με μαγικούς τρόπους η ποιήτρια Βακιρτζή υπηρετεί με συνέπεια, με μόχθο, με πίστη, το στίχο, τη γλώσσα, την αναζήτηση νοήματος μέσα στην ποίηση. Και η ποίηση την ανταμείβει. Έχει λόγους και τρόπους να ανταμείβει η ποίηση. Σε αυτούς τους αφιλόξενους μισαλλόδοξους και ανάλγητους καιρούς, η ποίηση προσφέρει το αφιλόκερδο βλέμμα της. Με μια προϋπόθεση. Να είσαι άξιος να το δεχτείς. Να μην σε έχει προηγούμενα κατασπαταλήσει η τσιγκουνιά, η έπαρση, η αλαζονεία, η μικροψυχία, η ιδιοτέλεια, η επιτήδευση, η επανάληψη του ίδιου, ο αφυδατωμένος λόγος, η κούφια ρητορεία.
Ο Άλικος Άνεμος της Χρυσούλας, οι ανεξέλεγκτες ριπές που τον διαπερνούν, δεν την ωθούν μόνο να συναντηθεί με τον εαυτό της αλλά και με το ίδιο το Ποίημα. Με το αγγελικό και μαύρο φως του Ποιήματος.
''Οι νύχτες που τις ξαγρυπνώ, μη ξέροντας που είμαι αν υπάρχω'' Κι όμως Χρυσούλα αυτές οι ξάγρυπνες νύχτες είναι που επιτρέπουν να συνομιλεί ο Μύθος με τον Άρτο...

Χρυσούλα Βακιρτζή
Άλικος Άνεμος
Εκδ. Χρονόμετρο

Share

2009©Kavalacity.net