Εκτύπωση

Δημοτικό Συμβούλιο παρέα με την Αστυνομία

Συγγραφέας: evdomi.gr.... Δημοσίευση στη κατηγορία Τοπικά

Σας άρεσε το άρθρο?
(3 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)
Χωρίς την παρουσία των παρατάξεων τη33 3ς αντιπολίτευσης που αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή του χώρου και την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης έξω και μέσα στο δημαρχείο, συνεδρίασε εις διπλούν χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από την αντιπολίτευση προς το δήμαρχο, να δώσει εντολή αποχώρησης των αστυνομικών και να επιτραπεί σε όσους πολίτες το επιθυμούν να παραβρεθούν στην συνεδρίαση, τόσο η πρόεδρος Άννα Σπανδώνη, όσο και ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, υπερασπίστηκαν μέχρι τέλους την απόφασή τους για διατήρηση της κατάστασης ως είχε.

Αποτέλεσμα, μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής και με επωδό τις έντονες λεκτικές αντεγκλήσεις με αφορμή ένα σχόλιο που ακούστηκε εκτός μικροφώνου περί «τανκς» (το οποίο αποδόθηκε στον Σάββα Πασχαλίδη από την παράταξη Καλλιοντζή) ήταν, σύσσωμη η αντιπολίτευση να αποχωρήσει.

Λίγα λεπτά αργότερα, δύο εκπρόσωποι από τους Αγανακτισμένους που είχαν από ώρα συγκεντρωθεί έξω από την πύλη του δημαρχείου μπήκαν στην αίθουσα και ζήτησαν από τους εναπομείναντες δημοτικούς συμβούλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση και την απόφασή τους να παραμείνουν στην αίθουσα, ενώ δήλωσαν ότι σήμερα θα καταθέσουν μήνυση και αγωγή.

«Η μπαχαλοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου κατάλυσης των θεσμών. Την τυραννία δεν θα την επιτρέψουμε» είπε ο δήμαρχος πριν αρχίσει η συνεδρίαση και

δικαιολογώντας την απόφαση για αλλαγή του χώρου συνεδριάσεων είπε ότι «παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια, συνοχή και καλύτερη παρουσία όλων μας. Και προς τιμήν τους δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης συμφώνησαν με την απόφαση αυτή. Ο βασικός δημοκρατικός θεσμός, το Δημοτικό Συμβούλιο, οφείλουμε να το προασπίσουμε. Είναι το βασικό κύτταρο της δημοκρατίας. Σε μας προσβλέπει ο πολίτης. Αν δεν λειτουργεί, προσβάλουμε και καταλύουμε τη δημοκρατία. Σήμερα είναι μια πράξη αντίστασης σε όσους καταλύουν τη δημοκρατία και είναι εχθροί του λόγου και της σκέψης», συμπλήρωσε.

Εριφυλλίδης: «Αλυσόδεσαν τη δημοκρατία…»

33 3«Σήμερα ο ίδιος ο δήμαρχος αλυσόδεσε τη δημοκρατία», είπε ο Στάθης Εριφυλλίδης τονίζοντας με έμφαση ότι «τα 27 χρόνια που παρακολουθώ το κτήριο του δημαρχείου για πρώτη φορά είδα αλυσίδες στις πόρτες! Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα! Δύναμη αστυνομίας μικρότερη, είδα. Αλλά, 25-30 άτομα να φρουρούν το Δημοτικό Συμβούλιο, στο ναό της δημοκρατίας πρώτη φορά βλέπω».

Στη συνέχεια απευθυνόμενος προς την πρόεδρο είπε ότι «υπάρχει κι ένας Κανονισμός που εδώ κι ένα χρόνο ερμηνεύετε κατά το δοκούν κι εφαρμόζετε όπως σας συμφέρει. Τον κάνατε κουρελόχαρτο. Με ποιου την απόφαση είμαστε εδώ; Οι αλυσίδες στις πόρτες και η διμοιρία έξω δεν μπορούσαν να είναι και στο άλλο κτήριο διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία;», ανέφερε και σε άλλο σημείο είπε για την απόφαση του δημάρχου: «έβαλε σε μεγάλο κίνδυνο το δημαρχείο. Αν πετάξουν μολότοφ θα είσαι υπεύθυνος. Αν ήθελες να είσαι δημοκράτης, να έβαζες μεγάφωνα έξω».

Εν κατακλείδι υπογραμμίζοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο «κατάντησε φέουδο του δημάρχου», είπε προς την κα Σπανδώνη: «κυρία πρόεδρε, λυπάμαι που και με την δική μου ψήφο κατέχετε αυτόν τον θώκο σήμερα. Αποσύρω την εμπιστοσύνη μου. Να παραιτηθείτε σε ένδειξη διαμαρτυρίας», ζήτησε και αποχώρησε μαζί με τον Σωτήρη Ιατρού.

Καλλιοντζής: «Ποιο θέμα θα είναι αύριο κυρίαρχο;»

«Το να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με φύλαξη αστυνομικών δυνάμεων δεν είναι καλό. Μπορεί να έχει πολλά θέματα ουσιώδη η συνεδρίαση αλλά αύριο δε θα είναι κανένα θέμα κυρίαρχο στη δημοσιότητα. Κι επειδή η δημόσια συζήτηση και η ενημέρωση για το τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο πάντα ενδιαφέρει, ενδιαφέρει και μένα να είναι αυτά τα θέματα κυρίαρχα κι όχι το ότι συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών», είπε από την πλευρά του ο Θόδωρος Καλλιοντζής.

Απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο του είπε: «διαπράξατε λάθος. Κανείς δε δικαιούται να οχλαγωγεί ή να ασκεί ψυχολογική βία σε βάρος αιρετών για να ψηφίσουν κάτι και κατά πως κάποιοι επιθυμούν. Είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν με κυρίαρχη την σκέψη τους και ευθύνη της ψήφου τους. Είναι κρίμα όμως και αυτό που συμβαίνει σήμερα, διότι μπορεί να επαναληφθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις. Αν συμβεί δεύτερη φορά τότε δε θα ξαναέρθω. Ήταν λάθος και φέρετε βαριά ευθύνη για τη σημερινή σας απόφαση» πρόσθεσε.

Λιόγκας: «Μπορούμε να υπερασπιστούμε το ΔΣ χωρίς δυνάμεις καταστολής…»

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Βασίλη Λιόγκα που μίλησε για «νέα ήθη, τα οποία ταιριάζουν στο κλίμα εκφοβισμού και κινδυνολογίας που καλλιεργείται πολλαπλώς. Χωρίς ίχνος δημαγωγίας και καπηλείας της έννοιας της δημοκρατίας, θεωρώ σοβαρότατο πολιτικό ολίσθημα την συνεδρίαση με face control και αστυνομία.

Δέκα χρόνια σύμβουλος δε συνάντησα ποτέ την εικόνα. Δεν ξέρω σε άλλους καιρούς τι γινόταν… Το θεωρώ αδιανόητο. Κάνω ύστατη έκκληση να αποσυρθούν οι αστυνομικοί και να επιτραπεί ανοιχτά η συνεδρίαση.

Δεν είμαι διατεθειμένος να χαϊδέψω αυτιά και να μετατραπεί το Δημοτικό Συμβούλιο σε χώρο εκτόνωσης αγανακτισμένων και εξοργισμένων πολιτών. Χωρίς δυνάμεις καταστολής είναι σε θέση, με δύναμη την εμπιστοσύνη του λαού, να υπερασπιστεί την δημοκρατική του λειτουργία το Σώμα. Για τους κινδύνους μιας δημοκρατικής λειτουργίας, δεν συμμερίζομαι κάποιες απόψεις και δεν πιστεύω σε καμιά περίπτωση ότι μπορεί να 33 1επιτραπούν ακραίες συμπεριφορές ή προπηλακισμοί. Ανοίγουμε έναν επικίνδυνο δρόμο. Πολύ βαρύ πλήγμα στην λειτουργία του Οργάνου. Δε θα συμμετέχουμε εκτός αν δώσετε εντολή να φύγουν οι αστυνομικοί και να επιτραπεί η είσοδος πολιτών στην αίθουσα», υπογράμμισε.

Βέρρος: «Δεν θα σας ακολουθήσουμε στον κατήφορο…»

«Σε αυτήν τη μικρή πορεία μου 9 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζω σήμερα κάτι το πρωτόγνωρο. Δεν ξέρω αν υπάρχει συνάδελφος που αισθάνθηκε όμορφα την ώρα που επιχείρησε να μπει στο δημαρχείο», είπε με τη σειρά του ο Άρης Βέρρος και πρόσθεσε: «εδώ και αρκετό καιρό έχουμε επισημάνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία του προεδρείου, που έχετε τεράστια ευθύνη όπως και για την απόφαση αλλαγής χώρου συνεδρίασης. Για πρώτη φορά διαπιστώνουμε ότι ο Κανονισμός αλλάζει χωρίς απόφαση. Κάνετε τεράστια λάθη. Το ότι επιτρέψατε αστυνομική δύναμη και face control, να υποδεικνύουν κάποιοι ποιοι θα περάσουν καθώς και αστυνομικούς με πολιτικά μέσα στο κτήριο είναι ανεπίτρεπτο! Ο κατήφορος είναι μεγάλος και δε θα σας ακολουθήσουμε. Ζούμε στην εποχή των Μνημονίων και την εποχή που κάποιοι αποφάσισαν να είναι υπάλληλοι της Τρόικα. Αποχωρούμε με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα διαπιστώσετε όλη αυτήν την αψυχολόγητη ενέργεια που δείχνει αδυναμία, πανικό κι έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και δεν θα σας ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο».

Αμέσως μετά ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης χαρακτήρισε το Δημοτικό Συμβούλιο ως «περιοδεύων θίασο» και αναρωτήθηκε αν την επόμενη φορά η συνεδρίαση θα γίνει σε… καταφύγιο και αφιέρωσε στον δήμαρχο το ποίημα «Τελευταίος Σταθμός» του Γιώργου Σεφέρη.

Τέλος πήρε ξανά το λόγο ο κ. Καλλιοντζής θέτοντας θέμα νομιμότητας για πολίτες που ενδεχομένως έχουν έννομο συμφέρον και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να παραβρεθούν στην αίθουσα: «δεν μπορεί να υποχωρούμε έναντι οποιασδήποτε φημολογούμενης βίας. Αν διαβεβαιώσετε ότι αποχώρησε η αστυνομία θα μείνουμε».

Η πρόεδρος κα Σπανδώνη είπε κλείνοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων ότι «δεν είναι τυχαίο το ότι όλοι όσοι τοποθετήθηκαν ήταν απόντες και δεν είδαν ότι πραγματικά υπήρξε υπονόμευση και περιφρόνηση προς ένα συμβούλιο κατεξοχήν λαϊκό όργανο. Σήμερα αναγκαστήκαμε να έχουμε την διαδικασία αυτή, χωρίς να παρεμποδίζεται κανείς να εισέλθει. Όλοι μπορούν να έρθουν και να πάρουν τον λόγο. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε τα μέτρα που περιφρουρούν και προστατεύουν το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου».

Στο τέλος μια αναφορά του δημάρχου σε σχόλιο που ακούστηκε εκτός μικροφώνου για «τανκς», προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πλευράς Καλλιοντζή και ειδικά του Ντίνου Κλειτσιώτη, με αποτέλεσμα στο σημείο αυτό όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που περίμεναν μήπως και αλλάξει γνώμη ο δήμαρχος και το προεδρείο, αποχώρησαν.

Στις 8 και πέντε είχε ολοκληρωθεί η πρώτη συνεδρίαση με όλα τα θέματα να ψηφίζονται ομόφωνα. Αποσύρθηκε μόνο ένα για το οποίο δεν μπορούσε να παραβρεθεί ο συνήγορος του ενδιαφερόμενου λόγω της αποχής των δικηγόρων. Στις εννέα παρά τέταρτο ξεκίνησε η δεύτερη συνεδρίαση που ακολούθησε το ίδιο μοτίβο των ομόφωνων αποφάσεων.

Για το θέμα των συγχωνεύσεων σχολείων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι σχολικών μονάδων και ο δήμαρχος δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει: «ελεύθερα προσήλθαν και δεν τους απαγορεύθηκε η είσοδος. Η φύλαξη δεν σημαίνει απαγόρευση…».

Βασιλική ΛΙΟΤΑΚΗ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Καταγγελία της "Συμπαράταξης Πολιτών"

Η Συμπαράταξη Πολιτών με αφορμή την αντιδημοκρατική και κοινωνικά προκλητική απόφαση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του κ.Δημάρχου να αλλάξει αυθαίρετα τον τόπο διεξαγωγής της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς και την εξοργιστική απαγόρευση της εισόδου των πολιτών στην αίθουσα των συνεδριάσεων, παρουσία πρωτοφανούς για την αυτοδιοικητικά  χρονικά ισχυρής αστυνομικής δύναμης εντός και εκτός του δημοτικού μεγάρου.

Πρώτον: Καταλογίζει στο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου πρωτοφανή  έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και επίδειξη αυταρχικής συμπεριφοράς, καθώς υιοθετώντας τη λογική του ΄΄αποφασίζομεν και διατάσσομεν΄΄ προβαίνει σε τακτικές που καταργούν τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Δεύτερον: Επισημαίνει η παντελή έλλειψη της απαιτούμενης εκ  μέρους  της δημοτικής αρχής σοβαρότητας, καθόσον με την ανερμήνευτη απόφασή της περί αλλαγής του χώρου συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου -ερήμην του- σε ΄΄περιοδεύοντα θίασο΄΄

Τρίτον: Καταλογίζει στο προεδρείο την παντελή έλλειψη ψυχραιμίας, καθόσον εξαιτίας της οργισμένης αντίδρασης μερίδας των συμπολιτών οδηγείται σε κινήσεις πανικού, γεγονός που δείχνει την ουσιαστική αδυναμία του να διαχειριστεί με σοβαρότητα και την παραμικρή κρίση. Στις όποιες κοινωνικές εντάσεις μια υπεύθυνη αρχή απαντά με ψυχραιμία και νηφαλιότητα .

Τέλος προειδοποιούμε τη δημοτική αρχή ότι η Συμπαράταξη Πολιτών δεν είναι διατεθειμένη να την παρακολουθήσει σ΄αυτόν   τον επικίνδυνο αντιδημοκρατικό κατήφορο.

Κλείνοντας ρωτάμε τον κ.Δήμαρχο,
Μήπως στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο έχει σκοπό ως τόπο διεξαγωγής του να ορίσει κανένα καταφύγιο;
Ελάχιστη σοβαρότητα δε βλάπτει. Και η ανευθυνότητα έχει τα όριά της.

Κίνημα ενάντια στα Χαράτσια: Δήμαρχοι του Λαού και όχι του ΔΝΤ

Η χθεσινή μέρα (σ.σ. Δευτέρα 20/02/2012) θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία με μελανά γράμματα για την πόλη και το λαό της. Ο Δήμαρχος Καβάλας Σημιτσής απαγόρεψε την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο σε πολίτες που ήθελαν ν33 5α ζητήσουν από αυτό να λάβει καθαρή θέση ενάντια στη Νέα δανειακή Σύμβαση, τα βάρβαρα μέτρα και να σταθεί έμπρακτα δίπλα στους συμπολίτες που δε πλήρωσαν το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Για πρώτη φορά, ένστολοι αστυνομικοί αλλά και ασφαλίτες, έχοντας πάρει σαφείς οδηγίες από τον Δήμαρχο, φρουρούσαν την πύλη του Δημαρχείου, μη επιτρέποντας την είσοδο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτή η πρωτοφανέρωτη φασιστική αντίληψη και πρακτική είναι αποτέλεσμα της εμμονής για πολιτική στήριξη του Δημάρχου προσωπικά, αλλά και της ομάδας του, στη δοτή και δωσίλογη κυβέρνηση Παπαδήμου και στο σάπιο πολιτικό σύστημα που μας έχει οδηγήσει στη φτώχεια και τη χρεοκοπία. Ο Δήμαρχος και η ομάδα του διάλεξαν να μη σταθούν δίπλα στους συμπολίτες που δε πλήρωσαν το παράνομο και κατοχικό χαράτσι και που, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ενδεχομένως να απειληθούν με κατάσχεση της περιουσίας τους. Ο Δήμαρχος και η ομάδα του διάλεξαν στρατόπεδο. Από υπηρέτες του λαού της πόλης, έχουν μετατραπεί πλέον σε υπηρέτες  της τρόικας, των Μερκοζί και του ξένου τοκογλυφικού παρασιτικού κεφαλαίου που θέλει να ξεζουμίσει τη χώρα και το λαό. Ντρόπιασαν τους δημότες και της ιστορία της πόλης που είναι πλούσια από εργατικούς αγώνες και έχει να επιδείξει αγωνιστές Δημάρχους. Οι υπόλοιπες παρατάξεις έπραξαν το αυτονόητο και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Καλούμε όλα το λαό να καταγγείλει και να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές. Να μην κλείσει τα μάτια του μπροστά στην αντιδημοκρατική εκτροπή και στο φασισμό που εκδηλώνεται τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Να μην ακολουθήσει το φασιστικό δρόμο που έχουν επιλέξει οι κυβερνητικοί και τοπικοί εντολοδόχοι της τρόικας με σκοπό το ξεπούλημα της χώρας και τον εξανδραποδισμό του λαού. Δηλώνουμε πως όλοι αυτοί θα μας βρίσκουνε συνέχεια μπροστά τους μέχρι να ξεκουμπιστούν από τις εξουσίες τους και να ανοίξει ο δρόμος για πραγματική Δημοκρατία.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΡΑΤΣΙ!
ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΚΑΤΟΧΗ!
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ!

Share

2009©Kavalacity.net