Εκτύπωση

Καταργεί τους μεσάζοντες και ο Σύλλογος Ανέργων

Συγγραφέας: Σύλλογος Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων.... Δημοσίευση στη κατηγορία Τοπικά

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

3019Ο σύλλογος ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων Καβάλας ενημερώνει ότι το Σάββατο 3/3 στις 10 το πρωί , στον πολυχώρο «Σήματα καπνού» (Βότση 10), θα διατεθούν πατάτες Νευροκοπίου σε τσουβάλια των 20kg στην τιμή των 5 ευρώ το τσουβάλι.

Ξεκινάμε λοιπόν με αυτή τη κίνηση και στα πλαίσια της αλληλεγγύης θα ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες αυτού του χαρακτήρα.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια αλληλοβοήθειας ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με όρους αλληλεγγύης, συλλογικότητας , αξιοπρέπειας και αντίστασης.

Share

Σχόλια  

 
#1 Η διακίνηση της πατάτας (του Κώστα Δέτσικα)Απόστολος Ν. Σοφιανός 02-03-2012 13:56
Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησαν πρωτοβουλίες από διάφορες εθελοντικές οργανώσεις, αλλά και από φορείς, που αγόρασαν απευθείας πατάτες από παραγωγούς και τις διέθεσαν στους καταναλωτές με την τιμή παραγωγού. Η κίνηση αυτή, πάντως, δείχνει ότι κάτω από άλλες προϋποθέσεις και οι αγρότες μπορούν να εξασφαλίσουν κάποια τιμή που θεωρούν ικανοποιητική για την παραγωγή τους και τα αγροτικά προϊόντα να φτάσουν φτηνά και στους καταναλωτές - εργαζόμενους. Ομως, οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν μπορούν να λύσουν το συνολικό πρόβλημα.
Πρακτικά είναι αδύνατον να οργανωθεί συνολικά η διανομή όλων των απαραίτητων αγροτικών προϊόντων για τη διατροφή του λαού σε όλη τη χώρα με εθελοντικές οργανώσεις με τιμές παραγωγού. Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα δεδομένα που δημιουργούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και τους κανόνες της ... «ελεύθερης αγοράς» και του κέρδους που είναι και η ρίζα του κακού. Γιατί αύριο μπορεί να πάει κάποιος μεγαλέμπορος να δώσει ένα λεπτό παραπάνω στην τιμή και να πάρει από τον παραγωγό όλη του τη σοδειά.
Οι καταναλωτές μπορούν, πράγματι, να αγοράσουν φτηνά και υγιεινά τρόφιμα, αλλά σε μια οργάνωση κοινωνίας που δεν θα έχει ως στόχο το κέρδος και την εκμετάλλευση. Το αντίδοτο στην αισχροκέρδεια δεν είναι το «λελογισμένο κέρδος» που κάποια στιγμή θα διεκδικήσει ο όποιος εθελοντής και μην ξεχνάμε ότι στις σημερινές συνθήκες υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα και με τιμή παραγωγού δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε πατάτες, ούτε τίποτα. Η αγροτική παραγωγή και η διανομή της, καθώς και ο καθορισμός των τιμών σε όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών - λαϊκών στρωμάτων ταυτόχρονα, είναι ένα θέμα που θα λυθεί σε μια οργανωμένη κοινωνία, που θα έχει απαλλαγεί από την κυριαρχία των εμποροβιομηχάνω ν και των μονοπωλίων, θα έχει κοινωνικοποιήσε ι τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και οργανώσει τον κεντρικό σχεδιασμό.
Οι πρωτοβουλίες για τις φτηνές πατάτες δε βοηθούν την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, που συρρικνώνεται, εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, ενώ οι εισαγωγές αυξάνονται συνεχώς. Και αν, για παράδειγμα, οι όποιοι εθελοντές πάνε να μοιράσουν αγελαδινό γάλα σε τιμή παραγωγού, δε θα φτάνει για να καλύψει ούτε τις μισές ανάγκες. Αρα κάτι άλλο χρειάζεται.
Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη πρόταση: Αποδέσμευση από την ΕΕ και τα μονοπώλια, κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και γης, κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, λαϊκός έλεγχος. Η αγροτική παραγωγή μπορεί να οργανωθεί μέσα από τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, τις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις, τον κεντρικό σχεδιασμό. Και για να πετύχει το όλο σχέδιο, θα στηριχθεί στους φορείς των δημόσιων μεταφορών και τη διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης από το δημόσιο δίκτυο εμπορίου. Η οργάνωση αυτή, πράγματι, εγγυάται αξιοπρεπές εισόδημα για όλους τους παραγωγούς και φτηνά και υγιεινά τρόφιμα για ολόκληρο το λαό. Αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο της εργατικής, λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας.
 

2009©Kavalacity.net