Εκτύπωση

Φιλί ζωής για την ELFE.

Συγγραφέας: k-tipos.gr.... Δημοσίευση στη κατηγορία Τοπικά

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

jyxΚυριολεκτικά στο παρά πέντε, επιτεύχθηκε χθες συμφωνία ανάμεσα στην εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (ΕΛ.ΠΕ.) και στην λιπασματοβιομηχανία «Ελληνικά Λιπάσματα Α.Ε.» (ELFE) για τη συνέχιση παροχής φυσικού αερίου στην μονάδα, και φυσικά τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Είναι γνωστό, ότι η βιομηχανία (πρώην ΒΦΛ) είχε εξαντλήσει όλα τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο, όσο υπήρχε το γνωστό πρόβλημα και υπήρχε περίπτωση αύριο να σταματήσει τη λειτουργία της. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, αφού αν σταματήσει η βιομηχανία τη λειτουργία της είναι πολύ δύσκολο μέχρι αδύνατο, να ξεκινήσει και πάλι κανονικά.
Με διάφορες παρεμβάσεις, κυρίως προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΥΠΕΔ κ. Μητρόπουλο, ο οποίος έχει την εποπτεία των επιχειρήσεων κρατικών συμφερόντων όπως είναι η εταιρεία ΕΛ.ΠΕ. από πολλούς παράγοντες της δημόσιας ζωής της Καβάλας, όπως ο βουλευτής Δημήτρης Παπουτσής. Όπως μας πληροφόρησε χθες το βράδυ ο Δημήτρης Παπουτσής, από την αρχή είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή με πίεση του ΤΑΥΠΕΔ, να γίνει κοινή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των δυο εταιρειών για να βρουν την καταλληλότερη λύση. Προφανώς, αυτός ήταν και ο λόγος που ματαιώθηκε η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με την μέτοχο κ. Λαυρεντιάδου, με τους

εργαζόμενους και τους πολιτικούς παράγοντες, αφού αυτοί δεν θα μπορούσαν να δώσουν λύση. Στην χθεσινή απογευματινή συνάντηση των δυο διοικητικών συμβουλίων, συζητήθηκαν λεπτομερώς τα ζητήματα που οδήγησαν στην κατάσταση, να κινδυνεύει η βιομηχανία με κλείσιμο.

Έτσι, αποφασίστηκε να υπογραφεί σήμερα το συμφωνητικό ανάμεσα στις δυο εταιρείες και από αύριο να γίνεται κανονικά η παροχή φυσικού αερίου προς την ΒΦΛ, για τη συνέχιση της λειτουργίας της και της παραγωγής λιπάσματος. Μέχρι την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες από τη συμφωνία που υπήρξε, για το θέμα της εγγυητικής επιστολής, των παλιών υποχρεώσεων της βιομηχανίας, αλλά και τον τρόπο αποπληρωμής των νέων υποχρεώσεων από την κατανάλωση φυσικού αερίου. Όπως δήλωσε χθες το βράδυ στον Κ.Τ. ο Πρόεδρος των εργαζομένων στην βιομηχανία ELFE, Γιώργος Τσιμενίδης, ήταν ευτυχής από τη λύση που δόθηκε και τη στιγμή που δόθηκε, αφού κινδύνευε η βιομηχανία με κλείσιμο. Λιγότερο τον ενδιέφεραν χθες οι όροι της προφορικής συμφωνίας που έγινε (αλλά ακόμη δεν τους γνώριζε) και σήμερα θα υπογραφεί και εγγράφως, αφού το κυρίαρχο ήταν να βρεθεί λύση, με στόχο να συνεχίσει και μετά από την αυριανή μέρα να υπάρχει παροχή φυσικού αερίου.

Προφανώς, και το συλλαλητήριο που διοργανώθηκε προχθές, στην πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας, για το πρόβλημα της βιομηχανίας, έστειλε το δικό της μήνυμα, όσο και αν δεν είχε κατάλληλα προετοιμαστεί για να συμμετάσχουν περισσότεροι καβαλιώτες. Νομίζουμε πως η τοπική κοινωνία νοιώθει ήδη μια ανακούφιση, αφού γλίτωσε η σημαντική αυτή βιομηχανία για την οικονομία της Καβάλας, από το κλείσιμο, δεδομένου πως όλοι πιστεύουν ότι η Καβάλα, δεν θα άντεχε ένα τέτοιο τεράστιο οικονομικό πλήγμα.

 

Γιώργος Γανίτης

k-tipos.gr

Share

2009©Kavalacity.net