Εκτύπωση

Τί θα κάνουν οι καβαλιώτες βουλευτές;

Συγγραφέας: evdomi.gr.... Δημοσίευση στη κατηγορία Τοπικά

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

vouli edrana adeia 290Πλησιάζουν οι μέρες που τα νέα μέτρα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως λένε έγκυρες κυβερνητικές πηγές θα έρθουν σε ένα πακέτο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν πολλές «διαρροές» όσον αφορά τους βουλευτές που διαφωνούν με κάποια διάταξη ή κάποιο μεμονωμένο μέτρο, αλλά θα πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή και έτσι θα ψηφίσουν τα συμφωνημένα της κυβέρνησης.
Το θέμα που γεννάται είναι αν οι βουλευτές αφουγκράζονται τους πολίτες και αν εκτελούν τα καθήκοντά τους όπως τα προβλέπει το Σύνταγμα, που ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι οι βουλευτές εκλέγονται από το λαό και υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού. Ωστόσο σε τέτοιες περιπτώσεις που οι πολίτες είναι στα όρια της φτώχειας και δεν δύνανται να ανταποκριθούν σε επιπλέον μέτρα, οι βουλευτές – εκπρόσωποί τους τι κάνουν;

Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, θέλει να δείξει ότι είναι «το καλό παιδί» για την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να δίνει περισσότερη σημασία στο τι λένε οι δανειστές – εταίροι και όχι στο τι λέει ο λαός. Άλλωστε είναι γεγονός ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ άλλα έταζαν προεκλογικά και άλλα εφαρμόζουν, κάτι που μαρτυρούν πλέον ανοιχτά και πολλοί βουλευτές αυτών των δύο κομμάτων. Μάλιστα κάνοντας «καραμέλα» τη φράση ότι όλα τα κάνουν για «να σωθεί η Ελλάδα» δεν σκέφτονται ότι Ελλάδα χωρίς τους Έλληνες δεν μπορεί να υπάρξει, αφού οι πολίτες εξοντώνονται από τα συνεχόμενα εισπρακτικά μέτρα, χωρίς παράλληλα να υπάρχει καμία ελπίδα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Ήδη κάποιοι βουλευτές, δεν άντεξαν το βάρος της επιβολής των νέων μέτρων, όπως απαιτεί η κυβέρνηση και είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν, ή διαγράφηκαν, ή και απλά ανακοίνωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, αναμένοντας τις όποιες συνέπειες. Ακόμη και η ενδοκυβερνητική κόντρα είναι έντονη, αφού η Δημοκρατική Αριστερά, παρά τις όποιες παραχωρήσεις έκανε, δεν μπόρεσε να καταργήσει και την τελευταία «κόκκινη γραμμή» που έθεσε και είναι αυτή της ουσιαστικής κατάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που, όπως φάνηκε, υπολόγισαν ότι με την κοινοβουλευτική δύναμη των δύο, και χωρίς τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, εξασφαλίζουν τους 151 βουλευτές που

απαιτούνται για να ψηφιστούν τα μέτρα. Ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο, αφού κάθε μέρα που περνά, οι διαφωνούντες με την «απόλυτη» τακτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση πληθαίνουν.
Και έρχεται το ζήτημα του τι θα πράξουν οι τέσσερις Καβαλιώτες βουλευτές στην επερχόμενη ψηφοφορία για τα μέτρα. Ήδη η κοινωνία της Καβάλας, με την μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης εβδομάδας έστειλε το μήνυμα της αντίθεσης. Παράλληλα φορείς και επιτροπές της πόλης και της ευρύτερης περιοχής με διάφορους τρόπους εκφράζουν την αντίθεσή τους στα εξοντωτικά μέτρα. Και πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι αυτοί οι πολίτες που αντιδρούν είναι οι ίδιοι πολίτες τους οποίους εκπροσωπούν και των οποίων τα συμφέροντα πρέπει να υπερασπίζονται οι τέσσερις βουλευτές της Καβάλας.

Ωστόσο, με μία πρώτη εκτίμηση, ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ως μέλος της κυβέρνησης θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα εναντιωθεί με τη θέληση του πρωθυπουργού. Παράλληλα ο Γιώργος Καλαντζής, που αν και αμέσως μετά τις εκλογές έλεγε ότι δεν θα δεχθεί άλλες περικοπές σε χαμηλούς μισθούς και συντάξεις και θα διεκδικήσει μάλιστα την αποκατάσταση προηγούμενων αδικιών, τώρα σε δηλώσεις του αφήνει να εννοηθεί ότι θα ψηφίσει τα μέτρα που θα έρθουν.

Τέλος, τόσο ο Γιάννης Πασχαλίδης όσο και ο Ντίνος Κλειτσιώτης, μέχρι τώρα δεν έδειξαν την απαραίτητη «διάθεση» να πάνε κόντρα με τα όσα επιτάσσει το κόμμα τους. Αν επαληθευτούν αυτά τότε θα αποδειχθεί ότι οι τέσσερις βουλευτές του νομού δεν θέλησαν να ακούσουν την ίδια την κοινωνία που τους ανέδειξε εκπροσώπους της, και επέλεξαν να μείνουν μακριά από αυτή.
Εν τέλει τι θα πράξετε κύριοι βουλευτές; Η συνείδησή σας είναι δίπλα στους πολίτες ή απλά στα κοινοβουλευτικά σας έδρανα; Περιμένουμε με ενδιαφέρον τη δική σας στάση απέναντι σε μια κοινωνία που υποφέρει και ματώνει.

Share

2009©Kavalacity.net