Εκτύπωση

8,9 Ρίχτερ και τσουνάμι στην Ιαπωνία (videos)

Συγγραφέας: txs.gr.... Δημοσίευση στη κατηγορία Κόσμος

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
japan

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ( αρχικά αναφέρθηκαν 7,9 Ρίχτερ), σημειώθηκε στις 8 το πρωί ώρα Ελλάδας στις βόρειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Ο σεισμός, διάρκειας δύο λεπτών, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Τόκυο, προκάλεσε ήδη ένα κύμα τσουνάμι και οι αρχές προχώρησαν σε έκδοση προειδοποίησης για νέο τσουνάμι με ύψος έως και δέκα μέτρα.Η αρχική μέτρηση του σεισμού ήταν 7,9 Ρίχτερ για να αναβαθμιστεί σε 8,8 Ρίχτερ λίγο αργότερα και στη συνέχεια στα 8,9 Ρίχτερ. Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, περίπου είκοσι λεπτά μετά τα 8,9 Ρίχτερ ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός 7,9 Ρίχτερ. Λίγη ώρα μετά τον ισχυρότατο σεισμό μεγάλο τσουνάμι σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες σε παραλιακές κυρίως πόλεις της Ιαπωνίας.

Οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο τμήμα της Ιαπωνίας, μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο,

  ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji, έξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο. Όπως μεταδίδει το Reuters, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν θαφτεί κάτω από την λάσπη λόγω κατολίσθησης στην βόρειο Ιαπωνία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο που επικαλείται στην τοπική αστυνομία, αρκετοί είναι οι τραυματίες στην περιφέρεια Μιγιάτζι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι κατέρρευσε στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τραυματίες.

Λίγη ώρα μετά τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι, κύματα ύψους 4,6 μέτρων έφθασαν στις ιαπωνικές ακτές στον Ειρηνικό. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας είχε εκδόσει προειδοποίηση για επικίνδυνο τσουνάμι ύψους μέχρι δέκα μέτρων, ενώ ανάλογη προειδοποίηση εξέδωσε και το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού για τη Ρωσία, την Αυστραλία, την Παπούα-Νέα Γουινέα και τις Μαριάννες Νήσους.

Μάλιστα η Ρωσία, όπως μεταδίδει το BBC, εκκενώνει 11.000 πολίτες της από τις γνωστές λόγω της φιλονικίας με την Ιαπωνία Κουρίλες νήσους καθώς από τη Σαχαλίνη, λόγω του φόβου πλήγματος από τσουνάμι.

Σε επιφυλακή τέθηκαν και οι αρχές των ΗΠΑ
σε Όρεγκον, Καλιφόρνια, Αλάσκα και Ουάσινγκτον.

Συνεχείς είναι οι μετασεισμοί, ενώ οι πρώτες εικόνες δείχνουν ότι έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές. Από τα σεισμικά κύματα παρασύρθηκαν πολλά αυτοκίνητα ενώ κτήρια υπέστησαν ζημιές. Ένα πλοίο παρασύρθηκε και προσέκρουσε σε κυματοθραύστη στην πόλη Κεσενούμα.

Τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στην Βόρειο Ιαπωνία έκλεισαν αμέσως μετά τον σεισμό, έγινε γνωστό με ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Share

2009©Kavalacity.net