Εκτύπωση

Η «παράγκα» του κ. υπουργού

Συγγραφέας: enet.gr.... Δημοσίευση στη κατηγορία Τα διαβάσαμε και μας άρεσαν

Σας άρεσε το άρθρο?
(7 ψήφοι, μέση τιμή 3.86 από τα 5 αστέρια)
geroulanos

Ήταν προφανές από την πρώτη στιγμή: Η εξόντωση του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας αποτελούσε πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα της ομάδας που αρέσκεται να αποκαλείται «στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού (και Αθλητισμού, ασχέτως που δεν αναφέρεται στον επίσημο τίτλο) κ. Παύλος Γερουλάνος είναι εξέχον μέλος αυτής της παρεούλας, που -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- ορίζει τις τύχες αυτής της χώρας. Πίστεψε η παρέα αυτή ότι ο άρον άρον υποβιβασμός μερικών (όχι πολλών) μετρίου αναστήματος (και όχι βέβαια ηχηρών και λαοφιλών) ομάδων θα ήταν η επιτυχία που αναζητούσε η πανταχόθεν βαλλόμενη, εξ αιτίας της καταστροφικής πολιτικής της, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η "κάθαρση στο ποδόσφαιρο" φάνταζε ένα ελκυστικό αντίμετρο στις διογκούμενες λαϊκές αντιδράσεις

για τις απανωτές συμφορές του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου, της εκτοξευόμενης ανεργίας, της εξάπλωσης των λουκέτων και της γενικευόμενης εξαθλίωσης.

Το γεγονός ότι το πόρισμα για τα «στημένα ματς» δημοσιοποιήθηκε τις μέρες που η Αθήνα και οι άλλες μεγάλες πόλεις βρίσκονταν στο πόδι από τα συλλαλητήρια απεργών και αγανακτισμένων, μόνο τυχαίο δεν είναι. «Δεν είμαστε εμείς οι κακοί, εμείς πολεμάμε τους κακούς» ήταν το μήνυμα που ήθελε να στείλει η πολιτική εξουσία στην ελληνική κοινωνία.

Αντιδημοφιλείς, προκλητικοί, "τακτικοί πελάτες" σε δικαστικές αίθουσες και συχνά ακραίοι στις συμπεριφορές τους οι ισχυροί άνδρες των ομάδων αυτών, έμοιαζαν "βούτυρο στο ψωμί" της κυβερνητικής παρεούλας.

Η πρώτη πράξη παίχθηκε στην πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας: Υποβιβασμός στη Β’ Εθνική. Χωρίς κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει συμμετοχή των ομάδων αυτών σε δωροδοκία ή χειραγώγηση αγώνων με σκοπό το κέρδος. Παρά μόνο με το διαβιβαστικό της ΟΥΕΦΑ που... ζητάει έρευνα!

Η δεύτερη πράξη ήταν η «Σολομώντεια» λύση της δευτεροβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ: Αφού δεν υπάρχουν στοιχεία, δεν υποβιβάζονται. Αλλά υπάρχουν και οι πολιτικές κατευθύνσεις, τα δημοσιεύματα, η... «περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Άρα, αφαίρεση 10 και 8 βαθμών, αντίστοιχα!

Ακολούθησε θύελλα. Τα κείμενα «εγκύρων» γραφίδων που υποστήριζαν ότι για μια καταδίκη αρκούν και οι ενδείξεις, ήταν το φαιδρό της υπόθεσης. Η παρέλαση υπουργών, βουλευτών και πολιτικών παραγόντων να αποδοκιμάζουν τον μη υποβιβασμό και να προαναγγέλλουν «ανάληψη δράσης», ήταν μια σαφέστατη πρόγευση της επικείμενης καρατόμησης των δύο ομάδων, στο βωμό της «κάθαρσης».

Η απόφαση της (εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσας) Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού έδωσε την τελική (;) λύση: Όχι υποβιβασμός. Αφανισμός! Διάλυση των ΠΑΕ! Απαγόρευση της συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Και εξοβελισμός τους στη Δ’ Εθνική. Με "επιχείρημα", το μετοχικό καθεστώς τους. Ασχέτως που το καθεστώς αυτό (στην περίπτωση του Ολυμπιακού Βόλου) παραμένει το ίδιο από τις αρχές του 2009. Προφανώς οι συνεχείς εγκρίσεις στο μετοχολόγιο, στο καταστατικό και στη σύνθεση του Δ.Σ. της ΠΑΕ, τόσο από το Υπουργείο Ανάπτυξης όσο και από την ίδια την ΕΕΑ, κρίθηκαν ως ...μη γενόμενες. Έτσι, μόλις σήμερα ανακαλύφθηκε ότι ο κ. Βασίλης Καρράς είναι "παρένθετο πρόσωπο" του κ. Αχιλλέα Μπέου!

Υπαγορευμένη από τον ίδιο τον κ. Γερουλάνο, η απόφαση. Πριν από τη συνεδρίαση της ΕΕΑ, τα μέλη της κλήθηκαν στο γραφείο του ΓΓΑ κ. Μπιτσαξή, όπου άκουσαν (από το τηλέφωνο) τον ίδιο τον κ. υπουργό να δίνει σαφείς οδηγίες.

Όλες αυτές οι αθλιότητες, στην πραγματικότητα υπονομεύουν, ακυρώνουν, θάβουν (χιλιόμετρα κάτω από τη γη) την ίδια την υπόθεση της κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η κάθαρση δεν επέρχεται με μηδαμινής νομιμότητας αποφάσεις, υπαγορευμένες από τις εκάστοτε πολιτικές ανάγκες της όποιας κυβέρνησης. Κάθαρση σημαίνει έρευνα επίπονη, προσηλωμένη και αποτελεσματική. Σημαίνει ανεύρεση στοιχείων ατράνταχτων, αμάχητων, καθοριστικών. Σημαίνει καταδίκες σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, χωρίς φόβο, χωρίς πάθος και χωρίς επιλεκτική επιβολή τους.

Στην υπόθεση των «στημένων» εμπλέκονται πολλές δεκάδες ποδοσφαιρικών ομάδων και φυσικών προσώπων. Μερικά από τα ονόματα αυτά είναι τόσο τρανταχτά που ουδείς διανοείται ότι θα έχουν ανάλογη αντιμετώπιση. Παιχνίδι ισχύος παίζεται και όχι απονομή δικαιοσύνης. Ένα παιχνίδι που ενίοτε... καίει (εξ ου και οι φωτιές, τα μπλόκα και οι σκηνές εξέγερσης στον Βόλο και την Καβάλα).

Άλλωστε, δεκαετίες ολόκληρες, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι βουτηγμένο στη βρωμιά και τη δυσωδία. Τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων (στο προσκήνιο) και του στοιχήματος (στο παρασκήνιο) είναι η κινητήρια δύναμη για κάθε είδους «ομορφιές», τα τελευταία χρόνια. Και για κάθε είδους «παράγκες». Σήμερα ο κ. Γερουλάνος και οι συν αυτώ εγκαινίασαν με κάθε επισημότητα τη δική τους.

ΠΗΓΗ: enet.gr

Share

2009©Kavalacity.net