Εκτύπωση

Νερό! Πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε...

Συγγραφέας: Μάκης Λιόλιος.... Δημοσίευση στη κατηγορία Τα διαβάσαμε και μας άρεσαν

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)

nero1

Τελικά τα πράγματα με την λειψυδρία που απειλεί την περιφέρειά μας, είναι πολύ πιο σοβαρά,

σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή χωροταξικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης, Παναγιώτη Γεωργιάδη, που είναι υπεύθυνος για την διεύθυνση υδάτων της περιφέρειας ΑΜΘ. Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας των τελευταίων ετών τα αποθέματα του νερού δείχνουν να περιορίζονται δραματικά.

«Αυτή είναι η κυριότερη αιτία, μας είπε ο κ. Γεωργιάδης. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλη την περιφέρεια ΑΜΘ. Έχει πέσει πολύ η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και οι παροχές των πηγών όπως του Παράδεισου. Γι’ αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε οικονομία. Ήδη στις γεωτρήσεις άρχισαν να υπάρχουν  προβλήματα αφού φέρνουν...

 ...πλέον κάποιες ύλες που σημαίνει πως λιγοστεύουν τα νερά. Τα έχουμε εντοπίσει στον Έβρο στην Θάσο και σε άλλες περιοχές. Εμείς προσπαθούμε να τρέξουμε γρήγορα αδειοδοτήσεις για νέες γεωτρήσεις ώστε να καλύψουμε αυτά τα προβλήματα».

Piges_kefalarioyΒέβαια το καλό είναι πως αυτή την στιγμή δεν χρησιμοποιείται πολύ νερό για την άρδευση, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη. «Το πρόβλημα εντοπίζεται καθαρά από την έλλειψη βροχοπτώσεων, μας είπε. Ήδη στην Δράμα έχουμε μια πτώση 15-20 μέτρα στον υδροφόρο ορίζοντα σύμφωνα με μετρήσεις που κάναμε. το βασικότερο μέσον για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι η οικονομία. Ήδη σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ Χρυσοχωρίου Χρυσούπολης και Θαλασσιάς από την μεριά της Ξάνθης για να τους ενημερώσουμε πως δεν χρειάζεται πλέον πολύ νερό και πρέπει να μειωθεί η άρδευση στον κάμπο του Νέστου. Αυτό έδειξε πως αποδίδει. Αλλά και στους οικισσμούς πρέπει να γίνει οικονομία. Δεν χρειάζεται να χρειαζόμαστε 150 κυβικά νερού κι εμείς να αντλούμε 600. είναι σπατάλη».

Ακόμη ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην χρήση νερού από βιομηχανίες της περιοχής. «Έχει πλέον βγει κοινή υπουργική απόφαση για την επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων, μας είπε ο κ. Γεωργιάδης. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάτι τέτοιο και δεν μπορούσαμε να επέμβουμε. Τώρα υπεύθυνες είναι οι διευθύνσεις υδάτων και θα πρέπει να πάμε στην επαναχρησιμοποίηση των νερών των βιολογικών καθαρισμών που με τις τριτοβάθμιες μονάδες τα νερά τους είναι πάνω από 99% καθαρά. Έτσι θα έρθουμε σε επαφή με τα εργοστάσια όπως η ΒΦΛ που χρησιμοποιεί νερό από τον Παράδεισο για να τους πείσουμε να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο νερό.  Ακόμη θα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε πλέον και στις αρδεύσεις».

Για το τέλος ο κ. Γεωργιάδης άφησε κι άλλα κακά μαντάτα. «Αυτή η ανομβρία άφησε και το Φράγμα του Θησαυρού πολύ κάτω από τα όριά του, αφού ελαττώθηκαν και τα νερά του Νέστου, μας είπε. Αν δεν γίνει κάτι του χρόνου θα έχουμε χειρότερα προβλήματα. Αλλά μείωση υπάρχει και στο Κεφαλάρι της Δράμας απ’ όπου υδρεύεται η Καβάλα. Θα πρέπει όλοι όσοι χρησιμοποιούνται τις πηγές αυτές να δουν σε μια σύσκεψη τι θα κάνουν αναλογικά αν προκύψει έλλειψη, γιατί κι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Η διαχείριση των υδάτων περνάει άμεσα μέσα από τις διαρροές των δικτύων που φτάνει σε πολλές περιπτώσεις το 50%. Ακόμη όσοι διαχειρίζονται τις πηγές του Κεφαλαρίου πρέπει να αδειοδοτηθούν αφού κανένας δεν έχει άδεια. Αυτό σημαίνει πως όλος ο χώρος εκεί πρέπει να καθαριστεί αφού όπως είχα δει οι περιφράξεις έχουν χαλάσει και υπάρχουν ακόμη μέχρι πρόβατα. Όλα αυτά πρέπει να μπουν σε μια τάξη».

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε ακόμη και για το Φράγμα του Μαρμαρά το οποίο όπως φαίνεται άνοιξε και το έργο θα γίνει. Αλλά κι εκεί υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας. Και σύμφωνα με την μελέτη υπάρχει περίπτωση το νερό αυτό να χρησιμοποιηθεί και για ύδρευση. Αυτά τα καθόλου ενθαρυντικά μας μετέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πριν αρχίσουμε να χορεύουμε τον χορό της βροχής ή να κάνουμε δεήσεις για να βρέξει, ας ξεκινήσουμε να κάνουμε οικονομία. Πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε, όπως έλεγε εκείνο το παλιό σλόγκαν της ΔΕΥΑΠ.

Πηγή: makliolios.blogspot.com

Share

2009©Kavalacity.net