Εκτύπωση

Περάστε κόσμε!

Συγγραφέας: Σουλτάνα Γαλατσίδα.... Δημοσίευση στη κατηγορία Η Σουλτάνα Γαλατσίδα γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

mouseiaΠόσο κοστίζει άραγε η επίσκεψη σε ένα από τα δεκάδες αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας μας? Όλη εκείνη η περιπλάνηση μιας, δύο ή τριών ωρών σ' ένα κόσμο 3.000 και 4.000 χρόνων πριν, όπου όλα ειπώθηκαν, όλα εμπνεύσθηκαν, όλα δημιουργήθηκαν?

Πόσο κοστίζει η "ασημαντότητα" του κάθε σύγχρονου επισκέπτη θεατή -που ζει μέσα σε τόσες τεχνολογικές ευκολίες-, μπροστά στο ανυπέρβλητο μεγαλείο ανθρώπων που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν?

Η απάντηση είναι απλή. Δύο ευρώ, εκτός του μουσείου της Ακρόπολης, η είσοδος στο οποίο κοστίζει ... πέντε ευρώ! Και αν αφαιρέσουμε τις ημέρες δωρεάν εισόδου, ένεκα διαφόρων επετείων, αν αφαιρέσουμε τις εκατοντάδες περιπτώσεις επισκεπτών που

δικαιούνται ελεύθερη είσοδο, λόγω κάποιας ιδιότητας τους, αν αφαιρέσουμε την μειωμένη τιμή εισιτηρίου στο ένα ευρώ για άλλες τόσες περιπώσεις, τότε ίσως και να κοστίζει μόνο πενήντα λεπτά!!

Ενώ η είσοδος σ' ένα οποιοδήποτε από τα μουσεία στις χώρες του Εξωτερικού, των οποίων τα διάφορα εκθέματα έχουν "ζωή" το πολύ 500 χρόνων, κοστίζει (και πολύ λογικά) πάνω από δώδεκα ευρώ, ... εδώ γιατί?

Ποιοί είχαν την φαεινή ιδέα γι αυτήν την τιμή? Για ποιόν λόγο άραγε? Γιατί απομειώνεται η αξία της εισόδου σε χώρους που μόνο μεγαλοσύνη και ανάταση προσφέρουν? Ποιός ωφελείται από την χαμηλή τιμή; Τα μουσεία έχουν με τον τρόπο αυτόν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα? Όχι βέβαια. Αυτός που θέλει να πάει μια φορά τον χρόνο, κάθε δυο χρόνια ή μια ... φορά στην ζωή του (!) δεν θα ενοχληθεί από την μεγαλύτερη των δύο ευρώ τιμή.

Αρνούμαι να δεχτώ αυτήν την κατάσταση. Ζητώ για λόγους ... ηθικής τάξης, μια τιμή εισιτηρίου αξιοπρεπή, πάνω από οκτώ ευρώ και κατάργηση των δωρεάν εισόδων σε όλους.

Και μην αντιδικήσει κάποιος, μιλώντας για την δύσκολη εποχή που ζούμε, γιατί πέφτει στο κενό στην περίπτωση αυτή, η κλάψα του.

Διότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να ταπεινώνει τον πολιτισμό ανθρώπων -στην συγκεκριμένη περίπτωση, των μακρινών προγόνων μας-, τους οποίους δεν φαινόμαστε ικανοί να φτάσουμε στο ελάχιστο.

Διότι μονάχα ο Πολιτισμός μπορεί να μας σώσει. Τώρα μάλιστα που βιώνουμε την επέλαση των πειράνχας και τον κανιβαλισμό του φόβου, μονάχα ο πολιτισμός σε κάθε έκφανση του μπορεί να μας προστατεύσει.

Είμαστε οι τυχεροί του πλανήτη που έχουμε εθνική κληρονομιά τέτοιου Πολιτισμού. Μακάρι να γίνουμε ικανοί να τον συνδέσουμε και με σύγχρονο πολιτισμό των τωρινών Ελλήνων...

Share

2009©Kavalacity.net