Εκτύπωση

Κική Δημουλά

Συγγραφέας: Ελένη Ιωάννου.... Δημοσίευση στη κατηγορία Η Ελένη Ιωάννου γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(10 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

dimoulaΤα παρακάτω είναι η ταπεινή μου γνώμη σε όσα λέγονται άδικα στο κείμενο «Dimoula Generator» για την ποιήτρια Κική Δημουλά και δηλώνω απερίφραστα θαυμάστριά της.

Οποιοδήποτε δανεικό κείμενο, ωραιοποιήσει ο oποιοσδήποτε, θέλοντας να κάνει τον ποιητή, δε σημαίνει ότι έγραψε ένα ποίημα ούτε ότι μπήκε στο Πάνθεον των ποιητών. Εκτός αυτού δε θα έχει το συναίσθημα ενός ποιήματος και την τελειότητα της γραφής της κυρίας Κικής Δημουλά. Θα είναι ένα κενό από συναίσθημα- εφόσον δεν είναι ποίημα - καλογραμμένο ενημερωτικό κείμενο.

Αυτό τελικά αποδεικνύει το άρθρο «Dimoula Generator», τίποτε περισσότερο,τίποτε λιγότερο. Το οποίο ποιος υπογράφει; Τον γνωρίζει κανείς; Προφανώς είναι ένας που θέλησε να γράψει, ώστε να γεμίσει το blog του ή ένας από τους πολλούς που θέλησε να γίνει γνωστός

με τη μέθοδο του κιτρινισμού, ενός αποδεκτού προσώπου,από τον λαό, όπως είναι η ποιήτρια, κυρία Κική Δημουλά.

Είναι εύκολο να κακολογείς, η θρασύτητα και η αγένεια υπερισχύουν της ευγένιας. Να επαινείς όμως προυποθέτει παιδεία και άνθρωπο που έχει να δώσει αγάπη. Τους Έλληνες του πνεύματος πρέπει να τους επαινούμε και όχι να τους θάβουν κάποιοι στα κακώς γραμμένα κείμενά τους. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν κρίνω τον υπογράφοντα του άρθρου «Dimoula Generator», γιατί δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Εξάλλου ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, με το ελαφρυντικό της «άσκησης δικαιώματος» του λόγου και της γραφής ακόμη και να προσβάλλει το υποκείμενο της πρότασής του εφόσον αυτό είναι εφικτό. Άλλωστε ζούμε στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία κι αυτό μάλλον δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να την καταχράζονται με όποιο τρόπο εκείνοι θέλουν, π.χ ελευθερία λόγου, αγένειας, κ.τ.λ. Βέβαια ο καθένας μας κρίνεται από αυτά που λέει και γράφει και ευτυχώς οι νοήμονες άνθρωποι έχουν την αντίληψη να σκεφτουν και να κρίνουν.

Στην περίπτωση της ποιήτριας Κικής Δημουλά της οποίας το έργο είναι γνωστό και αναγνωρισμένο παγκοσμίως, ο Νίκος Δήμου -ο οποίος δεν είναι τυχαίος -λέει τα εξής σε ερώτηση δημοσιογράφου για το φαινόμενο Κική Δημουλά: «Η καλύτερη Ελληνίδα ποιήτρια μετά τη Σαπφώ»

Ο συγγραφέας Νίκος Δήμου, χαρακτηρίζει την κυρία Δημουλά ως «την καλύτερη Ελληνίδα ποιήτρια μετά τη Σαπφώ» και μιλά για τον θάνατο και την ανυπαρξία που είναι το κύριο θέμα στην ποίησή της.

Πηγή: New York Times-International Herald Tribune:

Αυτές είναι μερικές αποδείξεις, για να κατανοήσουν κάποιοι την αξία της μεγάλης αυτής ποιήτριας, που φυσικά μόνο οι ξένοι αναγνωρίζουν, σε σημείο να προταθεί για το Νόμπελ Ποίησης. Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της ... ενώ οι ξένοι λαοί, οι λεγόμενοι βάρβαροι από εμάς τους «πολιτισμένους και εκλεπτυσμένους» Έλληνες, ξεχωρίζουν τα διαμάντια από τις πέτρες.

Βέβαια πρέπει κανείς να διαβάσει το έργο της και να εμβαθύνει στην ψυχοσύνθεση της δομής κάθε ποιήματός της για να κατανοήσει το μεγαλείο ψυχής μιας μοναχικής ύπαρξης που γράφει για να υπάρχει.

Μόνο σεβασμό λοιπόν οφείλουμε σε μία γυναίκα 81ος έτους που απλά γράφει ποίηση καταθέτοντας το είναι της στο χαρτί, χωρίς να κρίνει κανέναν παρά μόνο τον εαυτό της και ας μη ξεχνάμε πως για χάρη της το όνομα της Ελλάδας ακούγεται στο εξωτερικό για τον πολιτισμό και την παιδεία και όχι για δόλιες πράξεις και προδοσία της πατρίδας.

Εξάλλου η ίδια λέει: «Πατρίδα μου είναι η γλώσσα.» Και η γλώσσα της είναι η Ελληνική.

Και για να μη μακρυγορώ,περισσότερες πληροφορείες για το έργο της μπορείτε να διαβάσετε εδώ...

Share

Σχόλια  

 
-1 #1 ΑΠ: Κική ΔημουλάΔώρα Γ. 26-02-2013 13:30
Το χιούμορ, όταν είναι καλό, δεν νομίζω πως μπορεί να είναι προσβολή... Και μπορεί να εκτιμηθεί, άσχετα αν είμαστε ή όχι θαυμαστές αυτού που σατηρίζεται. Έχω διαβάσει έργα της κυρίας Δημουλά, κάποια τα θαύμασα, κάποια με συγκίνησαν, κάποια τα βρήκα υπερβολικά, κάποια κουραστικά. Το generator με έκανε να γελάσω. Όλα αποδεκτά και όλα έτσι κι αλλιώς πολύ υποκειμενικά... Η αξία των κειμένων είναι διαφορετική για τον κάθε αναγνώστη, άσχετα αν έχει ή όχι τις γνώσεις να τα κρίνει. Πιστεύω πως αυτό που λείπει απο τις ζωές μας είναι η απλότητα, κάτι που δεν χαρακτηρίζει το έργο της κυρίας Δημουλά, οπότε και δεν δηλώνω θαυμάστριά της. Αν όμως είναι αυτή που πιστεύω πως είναι, γράφει όπως εκείνη νιώθει και δεν θα την ένοιαζε κανένός είδους κριτική, ίσως και να γελούσε αν ποτέ τύχαινε να διαβάσει το Dimoula Generator . Ειναι άλλο πράγμα ο σεβασμός απέναντι σε κάποιον που πιο αρμόδιοι από εμάς αναγνώρισαν, και άλλο η υποχρεωση να σου αρέσει ό,τι κι αν γράφει...
 

2009©Kavalacity.net