Εκτύπωση

Οι Ναπολέοντες και ο μπάρμπα Κώστας ο βλάχος

Συγγραφέας: Χρήστος Γαλατσίδας.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Χρήστος Γαλατσίδας γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(3 ψήφοι, μέση τιμή 4.00 από τα 5 αστέρια)

xronografima

Ο μπάρμπα Κώστας στρώθηκε σ΄ ένα από τα τραπεζάκια που χρησιμοποιούσαν όσοι βγάζουν τσίπουρο. Κρατούσε μια πετσέτα δεμένη με τις άκρες της να εξέχουν σαν αυτιά λαγού. Τα παλληκάρια του έφεραν τα βαρέλια με το γλεύκος για νά χουν σειρά. Αρχές του Νοέμβρη κι ο μπάρμπα Κώστας χαίρονταν όλη την διαδικασία.

 

-Θα βγάλουμε κι εφέτος νά χουμε κανένα ποτηράκι.... Να χαιρόμαστε και λίγο.... γιατί σήμερα είμαστε .... αύριο δεν ξέρουμε.

Έλυσε και άνοιξε την πετσέτα. Δυο ντομάτες, ψωμί ζυμωτό και τυρί. ...Τυρί ευωδιαστό.

-Εγώ είμαι βλάχος.... Θέλω το δικό μου τυρί ... Πάρτε να καταλάβετε τυρί ... ... Τα άλλα τυριά μήτε να τα δω.... Αυτά που πουλάνε δεν μπορείς, όχι να τα φας, αλλά να τα γλωσσιάσεις δεν μπορείς. Είπε κι έβαλε μια μπουκιά στο στόμα, ενώ τον κοίταζα έντονα.

 

-Πάρε.... τί με βλέπεις? Ντρέπεσαι ...

-Όχι, αποκρίθηκα, αλλά αυτό που είπες, μου φάνηκε σαν να το άκουγα από ρίζες κάποιου γεροπλάτανου. -Κι επειδή με κοίταξε απορημένος- Στο "δεν μπορείς να τα γλωσσιάσεις" αναφέρομαι.

-Τί να κάνω ... Βλάχος είμ΄ εγώ, έτσι τα λέω ... Έτσι τα λέμε εμείς ... που είμαστε άνθρωποι ταπεινοί, άνθρωποι που ξέρουν πόσο μικροί είμαστε ... μηδαμινοί....Όλοι μας.

-Αυτό πρέπει να το ακούσουν πολλοί ... γιατί γέμισε η Ελλάδα αυτοκρατορίσκους ....

-Ε! Έμαθα κι εγώ για κάτι Ναπολέοντες, κάτι Γιωσηφίνες και κηφήνες ... Τί διασκέδαση έκαμα προχτές, μ΄ έναν απ΄ αυτούς, τους ... πώς τους είπες? ...

-Αυτοκρατορίσκους ...

-Απ΄αυτούς.... Ξέρει ότι τίποτα δεν είμαστε? ...Όλοι μας! Μπροστά σ΄ αυτό το χάος ... Έμαθες τί είπε?

-Μπάρμπα Κώστα, δεν πίνω από φλασκιά....

-Ε, στο αστείο! Φλασκιά ... που γίνονται από νεροκολοκύθες .... Μου το ξέβγαλες το γλώσσιασμα που σ΄ άρεσε ... ...

Γέλασε χαριτωμένα. Κι ύστερα: - Να σου πω όμως τί είπε ένας απ΄ τους τέτοιους, τους ....

-Αυτοκρατορίσκους, απάντησα πριν με ρωτήσει.

-Α, ναι.... Να καταπιώ μόνο, μην πνιγώ απ’ τα γέλια.... Να... είπε... Ονόμασε τους ανθρώπους, ανθρωπάκια .... Αυτός, ο ψύλλος μες τ’ άχυρα .... όπως όλοι μας. Και το άλλο πώς το είπε, να δεις ...

-Λειτουργούν με στερεότυπα. Όποιος λέει αυτά, προσθέτει και το "λαϊκιστές"

-Αυτό! Ναι! .... Θα πνιγώ απ τα γέλια, ανάθεμα τ΄ς ... κι αυτούς και τα στερεοτέτοια τ΄ς ... Και τί θα πει "λαϊκιστές"? Τί θέλουν να πουν μ΄ αυτό?

-Και οι ίδιοι δεν ξέρουν ....Όπως δεν ξέρουν και πολλά άλλα. Δεν ξέρουν δηλαδή ότι λαϊκιστές είναι ακριβώς οι ίδιοι. Κολακεύουν τον κοσμάκη με ουτοπίες και αυταπάτες για να βουτάνε την ψήφο του.

Στα πλαϊνά καθίσματα στο μεταξύ κάθισαν κι άλλοι που ενδιαφέρονταν να βγάλουν τσίπουρο κι ήρθαν να ρωτήσουν για το τί χρειάζεται.

-Βρε, τους ... ... .... τους πώς τους είπες? ... ...

-Αυτοκρατορίσκους, μπάρμπα Κώστα. Που όταν ανατιναχτούν, σαν τα πικραγγουράκια, κανένας δεν θ΄ ακούσει τον θόρυβο ... Αλλά ας κοιτάξουμε την παρέα μας τώρα.... Πες μας κι άλλα σαν το "γλωσσιάζω".

-Θα σας πω κάτι άλλο, κείνο π΄ άκουσα στα λουτρά της Σαμοθράκης, όπ΄είχα πάει πριν χρόνια, για το καλό νερό τ΄ς. Σαν σφαίρα μου μπήκε στο μυαλό και το θυμάμαι σαν να τ΄ακούω αυτή τη στιγμή. ... ...Μιλούσαν δυο κοριτσάκια πανέμορφα σαν τα κρύα τα νερά ... και λέει το ένα: "Μόϊ δα νάχω τέτοια γέννια ...." ...-Τί γέννια νάχετε, τσ΄ λέω, νεαρά κορίτσια. Σαν τί τ΄ανακατεύετε? Χαμογέλασαν και δεν μ΄ απάντησαν. Τ΄ ακούω στ΄αυτιά μ΄, ... ακόμα!

-Θα σου εξηγήσω μπάρμπα Κώστα.

-Τί πράμα θα καμ΄ς?

-Κρατάω λίγο κι από κει. Άκου: Το ένα κορίτσι ζήτησε από το άλλο νάχει σε κάτι τον νου του .... στο σπίτι..., κάτι να φροντίσει να μην συμβεί, τέλος πάντων ... Δεν ξέρω τι... Εκείνες ήξεραν ... .... Και η άλλη είπε βαριεστημένα: Μόϊ δα νάχω τέτοια γέννια ... Δηλαδή: εμ όχι νάχω τέτοιαν έγνοια .... Σου έφυγε τώρα η περιέργεια?

Ο μπάρμπα Κώστας θαύμασε κι έμεινε με το χέρι που κρατούσε μια μπουκιά να με κοιτάζει .... Οι υπόλοιποι απολάμβαναν αυτό που ήταν μπροστά τους.... Κράτησαν με μια βαθειά εισπνοή χωρίς να εκπνεύσουν αμέσως, την μοσχοβολάδα του τυριού που τους γέμισε τα σωθικά ...

-Τί μαθαίν΄ς ... ....! είπε ο μπάρμπα Κώστας με νόημα ... .... Ώστε τα γέννια είν΄ η έγνοια! ... ... Ε! καλό .... καλό ... ...

Πολύ καλό! επανέλαβε μονολογώντας, με νόημα.

galatsidas
Χρήστος Γαλατσίδας

Share

Σχόλια  

 
#1 Πολλά δεν θέλει ο Άνθρωπος...Απόστολος Ν. Σοφιανός 23-12-2013 17:41
Οδυσσέας Ελύτης.
Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος
να `ν’ ήμερος να `ναι άκακος

λίγο φαΐ λίγο κρασί
Χριστούγεννα κι Ανάσταση

κι όπου φωλιάσει και σταθεί
κανείς να μην του φτάνει εκεί

Μα ήρθαν αλλιώς τα πράματα
τονε ξυπνάν χαράματα

τον παν τον φέρνουν πίσω μπρος
του τρώνε και το λίγο βιος

κι από το στόμα την μπουκιά
πάνω στην ώρα τη γλυκιά

του τηνε παίρνουνε κι αυτή
χαρά στους που `ναι οι δυνατοί!

Χαρά στους που `ναι οι Δυνατοί
γι’ αυτούς δεν έχει χόρταση.
 

2009©Kavalacity.net